Hej! Till vårt nya brf-radhus beställde vi förstärkningar i innerväggarna (kortling) som tillval på tre ställen. När vi började hänga upp saker på väggarna så upptäckte vi att det inte finns kortling, i alla fall inte på två ställen där vi har testat.

Felet kom med som en anmärkning i slutbesikningsprotokollet men lyftes ut från besiktnings-mangladet som skedde mellan brf och byggaren JM. Vi fick driva det direkt med JM eftersom det inte ansågs vara någon typisk besiktningsanmärkning.

Nu har JM erbjudit att betala tillbaka vad tillvalet kostade oss, 3 x 420:-.

Är det skäligt eller är vi dumma om vi accepterar det?

JM har inte sagt något om att istället åtgärda felet. Det blir ju ganska stökigt att göra om väggarna men eventuellt kan vi tänka oss det.

Det vore skönt att veta bättre vad som gäller/är praxis innan vi börjar argumentera, om vi ska göra det.

Tacksam för synpunkter/hjälp.

/jonas
 
Spontant känns det som om 3 x 420:- inte är någon kompensation alls. Ni ville ju ha kottlingarna av en anledning. Rimligt hade varit om de får sätta kottlingarna eller ersätta med en summa som närmar sig kostnaden för att ordna kottlingen själv.
 
Skulle absolut ta in en offert från en hantverkare och sända över till JM som förslag till kompensation.
 
I sådana här fall så väger man kostnaden för att åtgärda mot det förlorade värdet för beställaren. Om kostnaden för åtgärd är orimligt mycket högre än värdet av funktionen för den boende så har entrepenören rätt att kompensera med pengar istället, det skall då vara ersättning för beställarens "förlust" över att inte ha funktionen.

Givetvis orimligt svårt att värdera.

Så gäller vid entrepenad. Men riktigt vad som gäller i fallet bygge av bostadsrätt vet jag inte, det är en annan typ av avtalsituation.

I det här fallet så beror ju mycket på hur dte här påverkar ert boende, innebär det att en möbel eller liknande inet går att sätta där ni tänkt er? Går det att uppnå samma funktion med bra gipsplugg? INnebär dte at ni måste tänka om möbleringsmässigt?

Det skulle troligen gå att tänka ihop en historia i stil med att avskanden av dessa förstärkningar göt att vi måste sälja bostadsrätten bums och teckna oss för en annan ny lägenhet där vi kan få kortlingarna utförda, den kostar x 100 000 mer att köpa, det är vår skada.

Men kontentan bör ju bli att ni skall få ersättning utöver den debiterade tillvalskostnaden.

En variant är ju att ni begär av byggaren att de sätter upp de skåp eller vad det nu är åt er på ett godkänt sätt, och får skriftlig 10 års garanti på uppsättningen.
 
Har ni ett avtal så borde ni väl kunna kräva att det hålls, till punkt och pricka. Med andra ord, kräv att det fixas.
 
Vad är en kortling? Horisontella reglar i de vertikala facken?
 
B
Tvärgående regel mellan två stående reglar som fungerar som infästning för fasta tyngre inredningsdetaljer. Även tvärgående regel i bjälklag för att fördela last mellan bjälkar.
 
byggare henke skrev:
Tvärgående regel mellan två stående reglar som fungerar som infästning för fasta tyngre inredningsdetaljer. Även tvärgående regel i bjälklag för att fördela last mellan bjälkar.
Shit, då har man verkligen planerat sin möblering i god tid! :)
 
Nyfniken skrev:
Shit, då har man verkligen planerat sin möblering i god tid! :)
De har väl tre platt-TV som skall vägghängas :wow:

Vad vore livet utan TV :O
 
Det enklaste är precis som påpekats tidigare att ni bara kräver att de fixar en hållbar lösning för det ni ville använda kortlingarna för. Ni blir väl knappast gladare av 3*420:- om ni inte kan hänga upp platt-tv på väggen eller liknande:x
 
KnockOnWood skrev:
De har väl tre platt-TV som skall vägghängas :wow:
:) Mja, två platt-TV. Men SÅ bra är vi inte på att planera...

Tack för tips och synpunkter. Vi har inte bestämt hur vi ska göra än.

/jonas
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.