Ja, den drivs av 12 volt och har en transformator. Elektrikern kollade säkringen och den var utlöst. Han fixade den och skulle koppla in golvvärmen igen och säkringen löste ut igen direkt.

Tranformatorn är fast installerad, men vet faktiskt inte vad det är för golvvärme.
 
Aha. Det är lite långsökt med kortslutning i en golvvärme av folietyp.

En vanlig 230V värmekabel har en jordad mantel, just för att säkringen skall gå om någon ex, sågar i kabeln, det skall bli kortslutning mot manteln.

En folie har oftast ingen liknande jord i folien (inte de jag som inte är proffs på detta har sett iallafall). Istället så går "värmetrådarna" som en metalisering, dvs. ganska breda banor med väldigt tunn metall, med plastfolie på båda sidor om metallen, och de går relativt långt ifrån varandra. Kortslutning är med andra ord osannolik i själva folien.

Däremot så finns det en inkopplingspunkt någonstans, strömmen går ju i en kabel från transformatorn och ansluts till folien, troligen vid kanten av något av rummen. I inkopplingspunkten bör de 2 trådarna ligga ganska nära varandra, och där finns det då en teoretisk möjlighet för kortslutning.

Nu vet vi ju inte vad det var för säkring som löste ut, om det var en säkring före tranformatorn så kan det vara kortslutning i tranformatorn (ett inte helt ovanligt fel på tranformatorer).

Det vore intressant att veta vad det är för säkring, hur ser den ut, vad är det för värde på den. En säkring på 230V sidan av transformatorn borde vara på 3-4 A, max 10A. En säkring som säkrar på 12V sidan skulle behöva vara på minst 20A mer troligt 30-40A.
 
Ska kolla upp det ikväll, tack så mycket för hjälpen!
 
Jag har installerat ett par såna där värmefolier. Anslutningstrådarna sitter i var sin ände av folien, så de är så långt ifrån varandra de bara kan. Det kan inte hända nånting med själva folien som skulle kortsluta den. Däremot kan man ju skada den genom att slå en spik i den eller liknande. Man kan tänka sig att den ligger på ett spikat undergolv där spikarna så sakteliga har krupit upp.
Ska ni leta kortslutning så tror jag ni ska leta i transformatorn, termostaten eller de trådar som kopplar ihop det hela.
Har elektrikern mätt på folien? Det ser man ju snabbt om det är kortis i den.
 
Kolla om inte transformatorn har brunnit. Koppla ur sekundären (golvvärmen), sätt i ny säkring och kolla om den håller samt om du har spänning ut.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.