Vi håller på och planerar vårt framtida hus.

Funderar på planlösning och har konstaterat att man ska vinna ganska mycket på att vända upp och ned på planlösningen på en 1 ½ plans villa. Med det menar jag att bara ha kök, matrum, vardagsrum med öppen planlösning + WC och skafferi på övervåningen. Sedan har man sovrum, badrum, tvättstuga + allrum på entré våningen.

+ rätt temperatur i rätt rum. (svalare i sovrum än de sociala rummen)
+ slippa spring i trappen med tvätt, både smutsig och ren.
+ möjlighet till ryggåstak i de sociala rummen
+ tomten vi har tittat på har sjöutsikt från övervåningen

- släpa matvaror i trappen
- mister kontakt med trädgården

Vad tror ni? Är vi helt ute och cyklar?
 
Jag skulle inte gilla den planlösningen! Dagtid är man mest i vardagsrum och kök; då vill man ha nära till att gå ut i trädgården, garaget etc. Blir ett jäkla springande i trappor! Tvättar gör man förhoppningsvis sällan, det gör inte så mycket att man får gå i trappor då, men visst skulle det vara bättre att ha tvättstugan på bottenvåningen ändå. Sovrum passar bra att ha på ÖV, dit behöver man inte gå förrän man ska lägga sig.

Ett kontorsrum kan vara bra på ÖV för att vara ostörd, och speciellt om ni vill utnyttja sjöutsikten! Om ni nu har nytta av ett kontor...

Men om man säger så här: på vinterns skulle jag vilja ha din planlösning, men inte på sommaren :)
 
Tanken var att kompensera att man inte kan gå in och ut från köket till trädgården med en stor balkong mot norr och ett sommarkök/utekök i trädgården.
 
Planlösningen i mina föräldrars hus är liknande, dvs köket en trappa upp från entréplan. Jag har växt upp där och tycker det är fullständigt naturligt men många som hälsar på tycker att det är lite avigt. Mina föräldrar har stor balkong/altan från köket så jag tycker det funkar bara bra. Sovrummen på botten har på sommaren alltid varit svala och sköna.

Den allra, allra största missen är dock att det är ett sovrum rakt under köket och du kan inte ana hur mycket det slamrar och låter i det rummet. Diskmaskinen låter 10 ggr värre i rummet under än vad den låter i köket.
 
Har provat båda varianterna och jag skulle aldrig lägga kök och vardagsrum på övervåningen med spring i trapporna och tappad kontakt utåt trädgården osv.

Vi har installerat två "tvättnedkast" (ett i badrumnmet och ett i föräldrasovrummet på övervåningen) direkt ner till tvättstugan så då slipper man i alla fall bära ner smutstvätten. d^_^b
 
F
Närheten till trädgård och till framför allt ytterdörr. Behöva springa ner varje gång det ringer på dörren, nejtack. Bygg enplanshus istället...
 
Man måste ha kök på nedre plan p.g.a. tillgänglighetsbestämmelserna. Tvättstuga kan ni ju ha på övre plan för att slippa springa i trapporna.

Om ni vill ha kök på övre plan så skulle jag rekommendera ett sutteränghus med ingång på övre plan. Om det är ryggåstaket ni är ute efter så kan ni ju bygge antingen ett enplanshus (ryggåstak i vardagsrum var en kraftigt bidragande orsak till att vi byggt enplans) eller bygga ett hus där undervåningen är mycket större än övervåningen.

Om ni har sjöutsikt från övre plan och ni tycker att den är fantastisk och inte 300 meter bort förbi 10 andra hus så skulle ni ju kunna bygga en spaavdelning på övre plan med stor balkong utanför där man kan sitta.
 
Mikael_L
mstrand skrev:
Rubrik:
Vända upp och ned på 1 1/2 plans villa?
Var det något såhär du tänkte? :)
upp-och-ner_48265857.jpg
 
Vi bygger souterräng och kommer ha kök och vardagsrum på övre plan för att nyttja utsikten, ser inget problem med detta alls förutom att vi måste handikappsanpassa nedre plan så vår tvättstuga får ha matlagningsmöjligheter :) Jätteskönt att ha tvättstugan på samma plan som sovrummen och då är det inte tvätt ner som är jobbigt utan ren tvätt därifrån tycker jag. Alternativet till att ha tvättstugan på samma plan som sovrummen är att skapa ordentlig förvaring i kombination med tvättstugan så att var och en får gå dit och hämta de kläder de vill ha för dagen :)
 
blir lite avigt när man har gäster att folk behöver gå genom den "privata"-delen där man har sovrummen för att ta sig till en "offentliga" delen om man går in på nedervåningen, inget jättestort problem men en till sak på minussidan.
 
Min moster hade suterräng med ingång på nedre plan och kök på övre plan. Kök och vardagsrum var superfint med balkong åt ena hållet och utgång till trädgården från andra men första intrycket var alltid att man kom in i en källare och det var ett väldigt springande för att öppna dörren när det kom gäster. Hade ingången varit på övre plan hade det varit ett helt annat intryck och ett superbra planerat hus.
 
Mikael_L skrev:
Var det något såhär du tänkte? :)
[bild]
De boende. Går de på händerna?

Hade en gång köket på öv. Aldrig mer.
 
Jag kan tillägga att vi idag bor i ett enplanshus med källare och vi har huvudingången i källaren och har inga problem med att springa ner och öppna eller att kök och vardagsrum ligger uppe. Så jag tror att det är en smaksak, däremot tror jag att man ska tänka på andrahandsvärdet just när det gäller ert fall, ett 1 1/2 planshus känns inte helt naturligt att ha "uppochner" medans ett souterräng hus eller enplnashus med källare kan ses annorlunda.
 
Mikael_L
mstrand skrev:
Vi håller på och planerar vårt framtida hus.

Funderar på planlösning och har konstaterat att man ska vinna ganska mycket på att vända upp och ned på planlösningen på en 1 ½ plans villa.
Kan ni öht bygga 2-planshus istället.

En 1,5-planare kan ju knappast bli en lycklig kombination med umgängesytorna på ÖV för att rädda en utsikt ...
Kan ni bygga en riktig 2-planare går det väl att fundera på åtminstone, men inte annars imho ...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.