Hej,

I december 2003 köpte jag och min sambo vårat första hus. Den vi köpte av lät bygga huset -69. Han påbörjade bl.a en bastu som aldrig fullt slutfördes och nu när vi närmar oss slutet av 2:a året så är det väl på tiden att göra det :-[

Bastun är tillbyggd i tvättstugan på källarplanet och det är samma våtrumsmatta hela vägen.

Till höger om bastun är en toalett och i taket ovanför handfatet finns en glugg till spalten mellan bastutak och innertak (någon typ av betongmaterial). Utanför bastun är en dusch uppkaklad och förre ägaren monterade en husvagnsventil där.

Det som återstår att göra är att montera upp sittlav samt sätta upp och koppla in aggregatet. Är det bara att göra, eller bör jag kontrollera/ändra något innan?

Jag bifogar 6st nytagna bilder (35-60 kb). Fler kan självfallet tas om det skulle behövas.
http://www.turbolunkan.com/bastu1.jpg
http://www.turbolunkan.com/bastu2.jpg
http://www.turbolunkan.com/bastu3.jpg
http://www.turbolunkan.com/bastu4.jpg
http://www.turbolunkan.com/bastu5.jpg
http://www.turbolunkan.com/bastu6.jpg

Stort tack på förhand
//Andreas
 
Över 60 visningar utan att någon ens har en åsikt?
 
Jadu märklig konstruktion, sätta en ventil nedtill i en dusch.... nästan 100% säker på att vatten hamnar i väggen och därefter ner i golven pga den......

 
Brannmark skrev:
Jadu märklig konstruktion, sätta en ventil nedtill i en dusch.... nästan 100% säker på att vatten hamnar i väggen och därefter ner i golven pga den......
Fick en notering om det vid jordabalksbesiktningen. Duschen har använts en hel del och jag har gjort fuktmätning utan utslag. Förre ägarens kommentar var "dessa ventiler duger ju på husvagnar, då borde det ju vara ok så här" ::)

Men man kan ju inte vara säker...
 
Jag gillar inte heller ventilen i duschen, det känns inte alls bra. Finns det någon badrumskunnig på forumet som kan kommentera ifall det är "fackmannamässigt gjort" med en sådan lösning? Följer det alla våtrumsregler?

/ama

*EDIT* Jag vet att det inte besvarar frågan om bastun egentligen, men det känns som att duschen är den ända man skall börja i, ifall den behöver byggas om. Bastun är lättare att leva utan en längre tid än duschen...
 
Duschen är det ingen fara med, den används oftast bara när vi har folk som sover över (vilket varit en hel del). Den användes även dagligen under ett par veckor då vi rev och renoverade våran ordinarie dusch på entréplanet.

Jag lade in en blänkare i badrumsforumet för att vara på säkra sidan.
 
Den där tilluftsventilen i duschen var det dummaste jag har sett! Det går ju lika bra att ha en ventil i bastudörren alt. ha en luftspalt under dörren. Snacka om att ha fastnat i en och endast en tankebana...

Jag hade tagit bort ventilen i duschen och fixat ventilation via bastudörren istället. När det gäller frånluften så ser det ut som gipsbitar som ligger och skräpar där. Det är väl inte så att innertaket i bastun är av gips? I sånt fall är det klart läge att göra om iaf delar av bastun.
 
Bild #6 är innifrån bastun, dock lite suddig. Bastun invändigt är av något, för mig okännt, träslag. Misstänker att han byggt toalettdel och bastu med gipsvägg för att sedan ha klätt med trä.

Bifogar en bild som är tagen på visningen, ser ut som att han klätt med frigolit och plast också.
 
  • Resize_of_bastu_wc.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Interiörbilderna är lite otydliga, men jag tycker att bastuinredningen ser ut att vara i furu.

Lite funderingar: jag skulle på något sätt stänga ventilen (hur vet jag inte, men så att väggen går att duscha på utan vattenskadeproblem i framtiden. Något proffs kan säkert rekommendera lämplig metod.) inne i duschen och precis som ClasseClas ta inluften vid dörren istället. Antingen fräser man ett spår i dörren och sätter ventil, eller så plockar man bort tröskeln.

Sedan skulle jag prata med förre ägaren och fråga exakt hur han/hon konstruerat väggarna, vilka material i vilken ordning, på vilket sätt och så vidare. Utan att veta det är det ett vågspel att fortsätta, förre ägaren har ju visat på fantasi i åtminstone ventillösningen. Eventuellt kan du kanske lossa på en väggplanka på något ställe och se vad det finns bakom.

Är någon av bastuväggarna mot en yttervägg? Det är viktigt att det finns en extra luftspalt mot ytterväggen.

/ama
 
Ena väggen vätter mot yttervägg. Börjar kännas på era frågor som att jag borde få tag i förra ägaren, jag skall se om jag på något sätt kan få tag på telefonnummer till han.

//Andreas
 
Ventilation i dörren går också att fixa med en hålsåg el. dosfräs (eg. för eldosor) och ventilgaller på båda sidor.

Archive%5CProduct_images%5C25%5CSmall%5C25-533_s.jpg
Kolla gärna upp hur det är byggt, så vet du vilka risker du tar när/om du fortsätter bygga vidare på bastun.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.