Nån som vet var man hittar ett kallras-skydd som kan monteras på tex Solarventi? Det står att det INTE ska dra in luft och det gör det inte... Det BLÅSER nästan in kall luft när fläkten inte går tex på natten. Verkar som att många termostatstyrda ventiler för luftkanaler inte tål så hög temp och det måste dom ju göra för att fungera i en solvärmeanläggning. Solarventi eller hembyggd, problemet finns väl kanske ändå!
 
Ett bevis på att fläkten egentligen inte behövs? Undertrycket på nedre plan i de flesta hus är såpass stort att det kan kännas kallt, särskilt om ventilen sitter olämpligt, men ersättningsluft till frånluftsventilationen måste ju in nånstans.Hade den inte kommit genom s-venti hade den hittat andra vägar. Hade solarventin suttit högre upp i huset hade luftflödet varit betydligt mindre pga tryckskillnaden. Följde det inte med nån självverkande ventil till luftinsläppet som skall strypa ner luftflödet när det är kallare?Är det den som inte klarat värmen? Det går naturligtvis att med motordrivet spjäll i solarventins luftintag och en givare i luftutsläppet att arrangera så flödet helt eller delvis stängs.
 
Nej, det följer inte med något sånt alls. Verkar dessutom grymt svårt att alls hitta om man inte ska bygga själv. Fläkten gör stor nytta och trycker in massor av varm luft när solen skiner. Är det vindstilla ute blåser det inte så farligt in men om det blåser... Kallras-skyddet måste ju funka tvärtom mot tex vid en badrumsfläkt när fläkten blåser UT ur huset. Därav är ett mekaniskt, styrt av termostat lämpligt men det måste ju tåla hyfsat hög värme utan att krokna!
 
Värmen är inga problem i s-venti. Den svagaste länken för övertemperaturer skulle vara fläkten.Så klarar den sig så är det inga problem för ett spjäll. S-venti ska inte ge mer än max 30 grader över utetempen. En vanlig åtgärd är att skiuva in ett backspjäll i kanalen som dämpar luften då fläkten inte går och öppnar med luftströmmen när fläkten startar. Kommer säkert även att bromsa lite då fläkten går. Backspjället säljs även hos s-venti och kallas då kontraspjäll. En mindre avskärmning på sidorna av s-ventin kan säkert avhjälpa vindtrycket mot luftintaget då det blåser.
 
Nja, vissa av dom termostatstyrda ventiler som finns tål max 45 grader, sen smälter själva innanmätet av vax... Vet ej om denna konstruktion gäller för alla på marknaden än, håller på och kollar runt. Har för övrigt idag monterat ett vindskydd. Får se om det blir nån skillnad!
Sånt backspjäll torde inte funka så bra... Samma svaghet som vanliga kallrasskydd i plast: Det funkar åt fel håll! Dvs luften blåser in åt samma håll som fläkten blåser. Inte så smart.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.