Renovera är kanske fel ord...men jag är på gång att fixa till mitt nyligen alldeles egna hus och som alla vet hittar man mer än man kan tänka sig när man börjar dra i grejorna. :D

Huset är byggt 1961, tegelfasad, 83 kvm med lika mycket källare och kallvind. Har konstaterat att ångspärren upp mot vinden är typ obefintlig (nån slags svart papp?), ca 10 cm tjockt kompakt lager kutterspån som isolering i bjälklaget och stora behov av att fixa till både isolering, fukt och ventilation.

I alla fall, har precis börjat pilla lite i badrummet och fick för mig att skruva av frånluftsventilen för rengöring igår morse och med att det ramlat ner lite räligt damm och annat skräp. Hålet är 120-125 mm i diameter och till min fasa visade det sig att röret är
1. fyrkantigt 105 x 105 mm supertungt (möjligtvis asbest inblandat?)
2. för litet i fyrkanten för att täcka det betydligt större hålet och
3. står dessutom på sniskan så att en stor del av badrums/inomhusluften går rakt upp på kallvinden... :x

Ingen isolering någonstans runt hål eller rör, ingen fogning, ingen tätning, ingenting.

Vad sägs om att byta ut det fyrkantiga gamla tunga "röret" mot ett nytt i plast? Vilken dimension ska jag ha? 100? Röret går rakt upp genom taket och har en egen plåthuv, har inte mätt ännu men jag tror inte det är mer än en meter långt i alla fall.

Vad behöver jag mer förutom nytt rör, ny ventil, tätning av hålet och isolering av röret?

Jag tänker skotta bort kutterspånet som ligger ovanför badrummet (och slänga!) och montera ny ångspärr, innan jag fyller på med ny lösull. Låter det som en bra idé?

Planen var från början att montera upp vindskydd i takfoten, typ masonit, och komplettera den befintliga isoleringen av 10 cm kutterspån genom att rulla ut glasull/motsv ovanpå. Sen läste jag på lite mer och insåg att ångspärr saknas! Så antingen får jag ta bort all kutterspån, installera ångspärr uppifrån kallvinden och fylla på med lämplig isolering (lösull i facken och rullar ovanpå?) alternativt om det går att fixa ångspärr innifrån direkt på undertaken istället? Det är tretexskivor som innertak (tretex i väggarna med), funderar på om man kan limma på sån där folie som man har i badrum och sen måla? Eller är det bättre att ta bort all gammal kutterspån (som i sig är en hemsk brandfara!) och göra om, göra rätt?

Har en rejäl, finfin täljstenskamin i storarummet som jag eldar i.

Källaren är välventilerad med tilluft på flera ställen, tvätten torkar snabbt där nere oavsett årstid och luktar alltid fräscht. Där finns någon/några helöppna öppningar i murstocken i källaren. På ovanvåningen finns det endast EN tilluftsventil och den sitter i skafferiet i köket! Inte en enda i något av sovrummen eller andra rum. Frånluft = fläkt i köket (som jag funderar på att byta ut mot en som alltid är på), braskamin som sagt i storarummet och så den här sorgliga varianten i badrummet. Jag planerar att fixa tilluft på olika sätt i sovrummen och storarummet.

En sak jag funderar över är att i alla rummen (sovrummen och storarummet) sitter det en (tallriks)ventil i taken. Vad jag har sett slutar den från storarummet blint uppe på vinden (ska kolla igen) medan det verkar vara några gamla gjutjärnsrör anslutna till de båda sovrumsventilerna. Edit: den delen av storarummet som har en innertaksventil (frånluft?) var förut ett sovrum, någon gång i tiden har väggen tagits bort och storarummet därmed gjorts större. Jag kommer att smälla upp innervägg där igen och på så vis fixa ett tredje sovrum. Vad ska jag egentligen göra med de här innertaks-frånluftsventilerna? Har haft dem helt stängda under vintern, för säkerhets skull, men eg vet jag inte om det är bra eller inte eller vad de har för funktion och vad jag ska göra åt dem i framtiden?

Oj, det här blev längre än jag hade tänkt mig! Om någon orkar läsa allt och kan hjälpa mig med råd och tips är jag mycket tacksam!

:)
 
Här kommer några bilder!

Skruvat av tallriken:
32175876.jpg

Skruvat av resten med:
32175877.jpg

32175880.jpg
 
Aha, nu hittade jag en liknande tråd längre bak i forumet (s 9, "felaktig ventilation i badrum").

Då är det kanske ok att behålla det gamla eternitröret, men rucka det i läge över hålet istället? Hmm kanske bäst att kolla så det inte ramlar ner genom hålet då haha OJ, det är kanske det som var problemet från början! Hur gör jag bäst i så fall?
 
Fortsätter att svara själv i min tråd. :D

Har varit uppe på vinden och kollat och det dumma eternitröret från badrummet var rejält isolerat. Bifogar foton!

Vad gör jag nu? Tar bort isoleringen för närmare inspektion?
 
  • x.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Du kommer bara att se eternitröret och säkert ett par till som är samisolerade.Kanske de andra kommer från vardagsrumsventilen som egentligen inte borde vara där? Alla "torra"rum skall inte ha utsug utan snarare förses med friskluft utifrån. Kolla så inte de mystiska ventilerna är tänkta som några friskluftintag och mynnar i några galler i ytterfasaden.Försök sedan bara få kanalen i badrummet att passa hyfsat mot hålet och ,om det går, få lite tätare i gliporna. Och ta inte bort kutterspånet.Är det något som tyder på att vara skadat av fukt eller har det klarat sig bra i 50 år? Att försöka ångspärra från vinden är nog hopplöst att få ordning på.Om du ändå tycker det behövs så är nog inifrån och på med ny takbeklädnad det enda vettiga men om inget blivit skadat tidigare så.....
 
Hej exerg! Tack för ditt svar :)

Det är exets helg, så barnen är hos sin pappa och jag har suttit och lusläst här inne på forumen i stort sett hela dagen. Har insett ett par saker, efter att ha kollat runt i andra trådar och sen varit uppe på vinden och inspekterat:

1. Jag tänker INTE ta bort kutterspånet, sätta ångspärr och sen isolera med nytt!
2. Jag är jätteglad att byggahus finns!
:D

Jag kollade, både inifrån och utifrån, för några veckor sedan och det finns bara tilluft nere i källaren (många!), men inga på boplanet - där finns bara frånluft (?) via sovrumsinnertaken och i alkoven i storarummet (fd sovrum med gamla planlösningen innan någon tog ner den innerväggen). Jag antar att tilluften var tänkt att komma via de gamla fönsterna? Det drog som sören från de gamla tvåglas-panoramafönsterna i storarummet så jag satte i nya tätningslister före vintern och på köpet blev det sämre drag i braskaminen. :p

Jag planerar att montera in tilluft framöver, men vet inte om jag ska göra det via fönsterna eller ta upp hål i tegelfasaden. Det är ju ett gammalt självdragshus som trots allt är i perfekt skick efter 50 år - förutom där uppe på kallvinden i anslutning till det avsågade avloppsluftningsröret... Vinden för övrigt är torr och fin, jag ska bara komplettera gavelöppninarna med insektsnät för att slippa getingbona på somrarna.

Kommer att vårda och ta hand om huset istället för att tok-modernisera det, känner nästan för att be om ursäkt för mina tokiga tankar om ångspärrar och modern isolering på kallvinden. :blushing:

Det jag funderar på ang att ta bort isoleringen runt eternitrören är ifall det kan ha hänt något (tex mögel?) inuti isoleringen med tanke på att röret från badrummet har suttit snett typ alltid (?) och det har läckt upp massvis av fuktig inomhusluft? Tar jag bort isoleringen blir det nog dessutom lättare att komma åt att justera läget på det gamla eternitröret alternativt palla upp på något sätt. Himla klantigt att man såga upp ett alldeles för stort runt hål under ett betydligt mindre fyrkantigt rör!

Jag kanske kan fylla på med mer kutterspån istället, för att öka isoleringen?
 
Såvitt jag kunde se uppe på vinden så går det isolerade rör från ventilerina i innertaken som ansluts till samma öppning i yttertaket som badrumsröret: därav att det är så brett och stort. Jag trodde att det bara skulle vara en eller två som stack rakt upp.
 
exerg skrev:
Du kommer bara att se eternitröret och säkert ett par till som är samisolerade.Kanske de andra kommer från vardagsrumsventilen som egentligen inte borde vara där? Alla "torra"rum skall inte ha utsug utan snarare förses med friskluft utifrån. Kolla så inte de mystiska ventilerna är tänkta som några friskluftintag och mynnar i några galler i ytterfasaden.

Försök sedan bara få kanalen i badrummet att passa hyfsat mot hålet och ,om det går, få lite tätare i gliporna.
Räcker det verkligen? Är det inte superviktigt att den varma, fuktiga luften inte letar sig ut på kallvinden på något sätt? Hur ser det ut inuti isoleringen på bilden ifall den varma, fuktiga luften har tryckts upp där under årtionden?

Är det inte bättre att ta bort de gamla eternitrören och den gamla isoleringen runt om och installera något nyare? Visst ser det torrt och fint ut i hålet där den gamla ventilen satt och det luktar inte i badrummet, men det betyder ju inte att det kan bli problem i framtiden menar jag.
 
Eternitrören är rätt bra som självdragskanal då den har en tung massa som håller en stabil termisk dragningskraft. Ersätter du det med ett tex plåtrör räcker det ibland att nån går i ytterdörren för att luftströmmen skall vända och kyla röret såpass att det tar ordentlig tid att vända luften igen.För att inte tala om när du använt köksfläkten. Kanalen i vardagsrummet har du ingen användning för men skall du låta nån ta bort den så faller det säkert under "saneringsbegreppet". Du har alltid ett undertryck mellan ventilen o kanalen så nån risk för fukt upp till vinden den vägen är minimal men dreva gärna lite hårdare med stenull och snygga till det innan du sätter tillbaka ventilen. Skulle det under lång tid gått upp fukt så syns det på att sågspånet runt röret (ovanför mineralullsdrevningen) är svart och ser nästan "förkolnad" ut Byter du till plåtrör bör du sätta dit en fläkt som alltid är i drift.Den kan gå i olika hastigheter men låt den inte stå stilla.Mao koppla den inte på ljusknappen. Så varför krångla till det när det fungerar ändå?
 
Tack för excellent svar! Då återstår alltså bara frågan hur jag får ett 10,5 cm rör att passa över ett hål på 12,5 cm.....och hur jag ska täta emellan? Hur som haver så känns det inte bra att röret står så pass snett och låter fuktig, varm luft gå upp på kallvinden.
 
Liten uppdatering av nästan bortglömd tråd! Så här löste jag problemet med frånluften i badrummet:

Tätade helt enkelt runt om med Bostik Lim o Tät, byggde upp med lite cellplast där hålet var för stort. Resultatet blev att det drar ännu bättre! Har testat genom att hålla upp en bit papper och det sugs in. :)

Spacklade innertaket med Beckers våtrumsspackel, målade sen med Beckers våtrumsgrund + våtrumstäck (vit).
 
  • ventil04.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.