1. Sätta in ett nytt takfönster

2. om man sätter in nya fönster fast med mindre dimensioner där det redan sitter fönster

3 byter fönster mot altandörr

Tackar på förhand
 
1. Ja - Nytt fönster kräver bygglov
2. Högst sannolikt - Man anger att om man ersätter med LIKA så är det inga problem. Mindre är i mitt tycke således en förändring lika som att sätta i ett större fönster - Mao, bygglov.
Ett "mindre" fönster kan ju vara diffust. 2 meter brett och 40 högt eller 1 meter högt och 1 meter brett - Visst det är mindre men gör ju en kraftig förändring på fasaden.
3. Se ovan - Samma storlek - Nej. Större/mindre - Ja.

Om du ändå behöver bygglov för takfönstret så passar du på att söka övriga fönster på samma ansökan. Den måste ju in för takfönstret hur som, lika bra att peta dit det övriga.
 
Slacker har helt rätt. Sen är väl just de sakerna du nämner sådana små ingrepp att ingen lär bry sig, så vida inte takfönstret eller altandörren stör grannen.
 
Det kan ingen svara dig på, eftersom det beror helt på var du bor, eller rättare vilken detaljplan som gäller för dig. Jag hade till exempel ett hus där man fick bygga till med 30% av ytan utan något bygglov. Fönster fick man ta bort, lägga till eller byta hur som helst.
Så du få kolla med din kommun vad som gäller för just dig.
 
Beror också på om du bor i planlagt område eller samlad bebyggelse. I samlad bebyggelse behövs det sällan bygglov till annat än stora ombyggnationer, däremot kan bygganmälan behövas. Hör med din kommun vad som gäller.
 
O
Och för att förtydliga, bygglov och bygganmälan är nästan samma sak. Du kan nobbas en bygganmälan.
 
Odjuret skrev:
Och för att förtydliga, bygglov och bygganmälan är nästan samma sak. Du kan nobbas en bygganmälan.
Men till en bråkdel av kostnaden dock.
 
O
De är förstås. Som tur var så är det prat om att lägga ihop bygganmälan och bygglov, för många som missuppfattar det hela med bygganmälan. Det låter som att det bara är att skicka in så är det klart, men egentligen så är det ingen anmälan utan ansökan....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.