Vi har just nu vår grundentreprenör på tomten som ska börja gjuta grunden för vårt kommande hus. Han har i sitt avtal med oss också att frakta upp jordmassor på ett berg ovanför huset där vi ska anlägga gräsmatta. Nu säger entreprenören att det är omöjligt att få tag på mjukmassor såhär års och då likadant med jord för att förbereda gräsmatta... Vad gör vi? Vi kan omöjligt få upp massor efter att huset står på plats och det kommer upp v 12.

Vad kräver gräsmatta på rulle för underlag, hur mycket mjukmassa måste finnas under? Att släpa upp jord i säckar genom huset är ohållbart då det rör sig om ca 100 kvm.
vad hade ni gjort i vår situation? Kan man verkligen inte få tag på mjukmassor och jord under vintern någonstans?
 
Tror det är svårt att få tag i jord så här års. 100 m2 är ju bara ett lastbilslass matjord det går ju ganska lätt att ta på skottkärra. Värre saker har man gjort.

Om du måste fylla upp också är det ju lite värre. Fast då är det bara att ta ditt ett lass med vad som helst. Problemet är ju bara att dra ut det om man inte kommer in med en maskin sen. Men om de drar ut det så gott det går nu får man väl köra jordfräs eller nått på det och sen lägga på matjorden.
 
Tack för svar!
Problemet är att jorden ska upp på ett berg bakom/bredvid huset och enda vägen dit är genom huset eller över grannens tomt. Att dra en skottkärra genom huset känns inte speciellt roligt, dessutom är det trappa upp.

Det lät på vår entreprenör igår att de skulle lösa detta på något sätt, de får väl jaga runt efter en lösning. Jag hoppas jag slipper fundera mer på detta!
 
Går går det ju, ta dit en gigantisk kran å ha jorden i "Big bag"-säckar. Kostar lite mer bara.
 
Noseone skrev:
Går går det ju, ta dit en gigantisk kran å ha jorden i "Big bag"-säckar. Kostar lite mer bara.
Samma tanke slog mig.. en kranbil med någon form av skopa som kan lyfta upp jorden..
 
Du behöver inte många cm jord för att det ska växa gräs men det är ju klart bättre med mer eftersom det är berg under.
 
Det går alltså inte ens att ordna sig en liten väg runt huset för en sådanhär: http://www.youtube.com/watch?v=IbiW2-1f6MI ?

Ring till Jehanders riksten och kolla vad dom kan leverera för massor. Ett annat alterntiv kan ju vara att ringa någon längre söderut där vädret är lite annorlunda. Kanske är det billigare att transportera massorna 20mil än att hyra en kranbil.
 
Se till att finplanera nu med en STOR maskin, risk för att det sjunker ganska mycket om det inte är packat ordentligt.
Kolla med Rölunda i Bålsta, dom har kanske jord även nu.
 
mhg_3 skrev:
Vad kräver gräsmatta på rulle för underlag, hur mycket mjukmassa måste finnas under?

Som någon tidigare sa så är 100kvm inte så värst mycket. ca. 20cm matjord och ovan på det lägg 10-15cm sandjord som du grund gödslar. jämna till och kör över det med en vält för att inte riskera grova sättningar. viktigt med vatten på rullgräs oxå för att få ner rötterna
 
Tack snälla för alla svar, vi har lyckats få tag på jord och den ligger nu fint uppe på berget, blir en ritkigt stor gräsmatta :) Nästa problem blir väl att få upp gräsrullarna... någon som har tips på leverantör och när ska dessa rullas ut för bäst resultat? Dvs så att den hinner gro fast sig innan nästa vinter igen...
 
Hur långt är det från vägen till baksidan av huset?

Det går kanske att lyfta med kran från en lastbil direkt?

När på året spelar inte någon roll, när det finnas att köpa kan du lägga, men är det varmt och torrt går det åt mycket vatten. Det får inte torka ur om det ska bli bra resultat.
 
Tack för svaret, Vi har en skafttomt så att lyfta från vägen går inte, eventuellt kan det gå att lyfta upp på berget från den nedre sektionen på tomten men jag är tveksam till att en lastbil kan köra där för där ska vi också anlägga gräsmatta. Är en rulle tung att lyfta? Det löser sig väl som allt annat :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.