Hej!

Renoverar ett kök där man vid stambytet för tio år sedan valde att lägga avloppsrör utanpå vägg... så nu har jag tio centimeter tjocka rör längstmed ena sidan... visst det kan man leva med men problemet är att vi vill ha diskmaskin! Finns det en diskmaskin med ett djup på 45cm eller måste man anlita nån som drar om rören i väggen istället?

Några förslag på vad man bör göra?
 
Hej!

Vet inte hur det ser ut hos dig, men två föslag:

1) Höj diskmaskinen lite med ett litet skåp under om det fungerar. Är poppis att göra så nu och du får bättre arbetshöjd på diskmaskinen.

2) Flytta fram alltihop och få en lite djupare bänkskiva än standard. (Det tänker vi göra själva fast vi inte har ditt rörproblem.) Gör en liten hylla längst in på skivan eller ha den helt enkelt lite extar djup.

;) Ulrica
 
Det där med att höja diskmaskinen kanske vore något! Har IKEA någon färdig byggdel för detta eller får man ta och snickra lite själv?
 
Jonasc skrev:
Det där med att höja diskmaskinen kanske vore något! Har IKEA någon färdig byggdel för detta eller får man ta och snickra lite själv?
Svar nej, men de har nån provisorisk ritning på hur man gör.... man skulle visst ta ett överskåp å kapa det på mitten och sedan montera i en kastrullåda.

Det är bla. detta som skiljer sig emellan IKEA och andra kökstillverkare som har allt man vill och lite till samt måttbeställt.

Ex: IKEA kök 34.000:-

Ballingslöv 69.000:-

Modexa, allt nytt 76.000:-

Länghem 75.000:-

JM träsnickeri 80.000:-

Hemluckan (finskt kök)   49.000:-

Valet var alltså inte så svårt då vi tyckte ikeas grejer var rangliga och inte passade i måtten.

Alla priser i Västerås.
 
Hej Jonasc!

Ett annat alternativ är att sätta in en diskmaskin med en bredd på 45 cm. Plus en passbit.
Electrolux har ett par modeller.
 
En diskmaskin på 45 cm har väl fortfarande samma djup som de 60 cm breda? Dvs. runt 60 cm...

Var på IKEA igår och frågade och ännu ett alternativ är att göra som i designtidningar - göra bänkskivan lite djupare och helt enkelt dra ut dra ut skåpen under några centimeter. Någon som har erfarenhet av detta?
 
Visst är 45 cm:s diskmaskinerna ca 60 cm djupa, men jag tyckte att du skrev att rören gick vid ena sidan.
För du menar väl inte att avloppsröret ligger horisontellt inne vid väggen?
I så fall ligger det på golvet, eller sitter det "under tak"?
 
Ja alltså, rören ligger tio centimeter upp från golvet, längstmed den vägg där vi ska bygga köket. Den bästa lösningen verkar vara designtidningslösningen, dvs. att göra bänkskivan några centimeter djupare... men hur mycket kostar en sådan bänkskiva i ek från ikea? 67 cm djup och hm... 240 cm bred kanske.
 
Innan ni gör något drastiskt!

Bestäm er först för vilken diskmaskin ni vill ha innan ni beslutar er för ett djup på 67 cm.
Alla diskmaskiner ha ett lite mindre djup nere vid golvet där slangarna ska gå.
Det måttet skiljer på alla maskiner.

Mitt råd är att gå in på tillverkarnas hemsida och studera alternativen. Kanske räcker det med ett djup på 62 cm?
 
Har kollat upp några olika diskmaskiner och som du skriver - det skulle räcka med två, tre centimeter djupare bänkskiva. Hur mycket kostar en specialbeställd bänkskiva med ett djup på 63-70 cm och en bredd på runt 3 meter?
 
Tyvärr!
Kan inte hjälpa dig. Jag jobbar med maskiner, inte kök.
 
Kan du inte placera diskmaskinen på andra sidan om diskbänken där inte avlopprören går då? sen drar du väl vanliga slangar genom skåpen dit till du har anslutningen för avloppet och vattnet under diskbänken.
Sen måste ni ju tänka på att vill ni inte flytta ut köket för att lämna rum för avloppsröret så måste ni ju såga sönder bänkskåpen för att rören inte ska vara ivägen. Hur är det gjort idag ?
 
Köket var orginal från 50-talet med nya rör som de la utanpå väggen vid stambytet -94. Såga i skåpen vill man kanske undvika... då handlar det om en bänkskiva djup 70 cm. Finns det diskmaskiner med möjlighet att sätta på en IKEA-lucka och med ett mindre djup på typ... säg 50 cm? Rören ligger 8 cm från golvet och är 10 cm i diameter. Med andra ord ungefär 20 cm upp från golvet och 10 cm ut från väggen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.