håller på och bygger nytt hus och skall göa en trappa själv till övervåningen, vart hittar jag mått på en gångvänlig trappa? steghöjder mm?
 
Problemet är att jag inte har plats för en trappa med "normala steg" har mätt på färdiga modultrappor där steghöjden går att juster ända upp till 215 mm , trappan leder bara upp till ett loft så det är inget man springer mycket i, några förslag på steghöjd/stegbredd för en icke utrymmeskrävande trapp, tänker nämligen göra trappan själv.
 
Skriv gärna måtten på den tänkta trappan här så är det lättare att fundera och komma med förslag.

-Höjden Golv-Golv
-Planmåttet
-Hur rummet ser ut i övrigt där trappan är tänkt att byggas, om det finns möjligheter till l-formad trappa e.d.

/AB

Byggarens gudie var mycket lättförstålig och välskriven, sån som är bra att printa ut och spara :D
Vill man ha en lathud så finns den på länkarna nedan.

Rak trappa:
http://www.snickarlaget.se/mattrtrappa.htm
L-trappa
http://www.snickarlaget.se/mattltrappa.htm
U-trappa
http://www.snickarlaget.se/mattutrappa.htm
 
En sådan trappmodell hade jag inte tänkt mig -tycker helt enkelt inte den ser bra ut, och jag behöver inte en sån brant trappa heller. Trappan får ta ca 2,4 meter på längden

-Jag såg även i senaste nummret av Hem Juva Hem ett hus från Danmark där dom hade en vad dom kallade skeppstrapp som såg brant ut men inte var av modellen "spartrappa" -vad kan den tänkas ha för mått tro? Och frågan är om det är bättre att göra högre steghöjder eller mindre stegdjup för att spara utrymme? vad tror ni???!!
 
>:( Snåla inte på stegdjupet. Litet stegdjup kan var OK när du går upp. Fast ska du ner utan att gå baklänges då uppskattar du stegdjupet. ;)

Steghöjd över 180 mm är ingen "höjdare" det heller. :p
 
Jag har steg höjd 204 mm på min egenkonstruerade trappa till andra våningen. Inga som helst problem......är iofs. bara 30 år. Stegdjup 250 med 30 mm överlapp på varje steg. Totallängd 2800 mm, 90 grader svängd på de 4 översta stegen. Kanon!

 
sådär nu börjar det likna något, har nu ritat en trapp med 13 steg då blir steghöjden 200mm , frågan är hur snålt man törs ta stegdjupet 240, 230, 220 vad tror ni?
 
Undvik att hamna under 230 mm. ;)
 
Räknar man stegdjupet inklusive överhänget från steget ovanför eller drar man ifrån det? hur mycket överhäng bör man ha?
 
:cool: Stegdjupet beräknas exkl. överhäng. 25-30 mm överhäng är lämpligt. ;)
 
så lämpligt mått på steget är ca 260mm på djupet?
 
:cool: Japp! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.