Hej... håller på med ett nybygge på 128 kvm och kollar nu priser på vattenburen golvvärme (mellan golvreglar 60 CC). Blir lite förbryllad ang priserna. Väljer jag LK Bjälklagsplåt kostar kalaset 23.700:- (185:-/kvm). Väljer jag dubbelplåt så kostar det 8.100:- (63:-/kvm). Hur kan detta vara möjligt.? Samma system, men med 15.600:- skillnad... Är dubbelplåten ett sämre val än bjälklagsplåt, eller försöker någon lura av oss pengarna.?

http://golvvarmebutiken.se/catalog/product_info.php?cPath=42_48&products_id=157

http://www.billigtvvs.se/produkter/356/2425/dubbelplat-20mm-1150mmx590mm
 
apotekarnes
Bjälklagsplåten bär upp sig själv och läggs direkt på reglarna, medan enkel- och dubbelplåt kräver att du lägger ut kortlingar mellan reglarna och helst längsgående ribbor för att bära upp plåt och slang. Tänker du göra jobbet själv är den fribärande varianten helt utesluten. Om du anlitar hantverkare spar du väl in en del tack vare tidsbesparing men knappast så att du når break even.

Jag la själv in den billigare typen av plåt för ett par år sedan på min övervåning (ca 85 kvm) och det var inga problem. Jag skulle kunna skissa upp hur man gör ett lämpligt underlag för plåtarna om du vill.
 
1. Aahhh... då fattar jag. Hur mycket meck är det att fixa kortlingar och ribbor.!? Jag har ju möjligheten att glesa ovanpå golvreglarna och sen köra enkelplåt. Vilket sätt är smidigast.?
2. En annan sak hur många slingor (+fördelar uttag) ska man ha på 128 kvm.? Fick höra typ 50 m slang/ uttag, stämmer det.?
3. Och till sist, på halva kåken har jag en övervåning (64 kvm, mellanbjälkslag 150mm) med öppen planlösning. Behöver jag verkligen dra golvvärme på ovanvåningen eller räcker det med bottenvåningens golvvärme.? Värmen stiger ju uppåt via den öppna planlösningen, men stiger den igenom mellanbjälkslaget också.?

Och visst, hjälp mig gärna med en skiss på hur du gjorde, tack på förhand. Nedan har du en bild hur min timmerkåk ser ut på bottenplan.
 
  • Golvvärme radman.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Dubbelplåten är väll Aluminium. Skulle mer likna den vid LKs Värmefördelningsplåt.
http://golvvarmebutiken.se/catalog/product_info.php?cPath=42_48&products_id=148

Bjälklagsplåten är ju stålplåt. ganska stor skillnad på de produkterna. Skall du tex. ha ett furugolv så har du inte mycke val mer än Bjälklagsplåten. Bjälklagsplåten ger ju också ingen extra bygghöjd då rören ligger under bjälkarnas överkant.

När det gäller fördelare till 128 m2 så bör du ha minst 8 slingor på den ytan om du använder 16 mm slang.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.