Hej och hå.

Har fått som uppgift att sälja en lite udda fastighet.
Ligger 15min från Östersund i ett magnifikt läge.

Kruxet är att fastigheten är på ynka 1500kvm..

Vilket gör det rätt speciellt vad jag kan förstå.

Saken är den att ägaren, en vän till mig inte är i form att göra någon insats i att sälja det.
Han vill ha tillbaks det han betalt för det för länge sedan, sen är han nöjd...

Då fastgheten inte varit i bruk de senaste åren och sist någon verksamhet bedrevs måste varit 00? då flera miljoner investerades på fullutrustat resturangkök mm..

Hur ska jag bära mig åt?
Ägaren var i kontakt med en mäklare för några år sedan, som inte tyckte objektet var så intressant och det värderades lågt, vilket jag kan förstå men samtidigt säljer samma mäklare tomter i området för lika mkt på ca 1Ha...

Så hur ska ja gå till väga?

Samla all info jag har, foton etc och skicka runt till mäklare?
annonsera själv?

Som sagt så vill vi såklart ha så mkt som möjligt för fastigheten men i dagsläget är nog viljan att blir av med det större än behovet av pengar..


Tacksam om någon kan dela med sig av sin kunskap.

MVH/
 
Jag förstår inte riktigt problemet. 15 minuter från Östersund i magnifikt läge, betyder det sjöutsikt eller liknande?

Menar du att huset är på 1500kvm? Eller tomten?

Med lite uthållighet hittar du alltid en köpare till ett sådant hus. Men det är klart, att om huset är totalt oanvändbart för någon idag, då ser en köpare det mer som en kostnad att riva det.
 
Är det en "lokal" eller en bostadsfastighet du vill sälja? Eftersom du nämner resturangkök blir man lite undrande.
Det finns ju olika typer av mäklare för sånt.

Ta reda på lite nyckeltal för fastigheten, t ex taxeringsvärde, vad K/T-talen i området varit vid tidigare försäljningar, kvadratmeterpris vid tidigare försäljningar. Drar detta påkostade kök upp eller ner försäljningspriset? Är det något en vanlig köpare skräms av? Vem skulle kunna tänkas bo där och vilken typ av ekonomi har den personen?
Kan det vara smartare att demontera köket och sälja på begagnatmarknaden för att göra fastigheten attraktiv för andra typer av köpare?

Prata sedan, med information i bagaget, med flera mäklare. Kanske du ska göra det och inte ägaren. Ibland är en säljare inte helt subjektiv när det gäller egna objektet och kan inte förstå varför inte alla vill betala massor av pengar för det.

Att säljaren pratat med 1 (en) mäklare för några år sedan behöver inte betyda att samma marknadsläge gäller idag.
 
Det finns ärligt talat en hel del mer eller mindre övergivna och smått förfallna anläggningar runt om i Norrland, och svårsålt är väl det minsta man kan säga att det är. Och ofta beror det på att det är väldigt dyrt att renovera en byggnad som stått länge utan att det kostar något i stil med vad nyproduktion plägar kosta.

Även om det är i bra skick så tror jag inte att mäklare vill försöka med sådana objekt. De vet att de i bästa fall får samtal från diverse människor utan pengar som har ambitioner att starta någon slags verksamhet med retreat, yoga, religiositet, healing, kristallterapi, andeutdrivning, meditation, kollektiv eller annan liknande verksamhet (eventuellt också i kombination) som har svårt att finansiera ens driften av en sådan anläggning. Man får nog försöka själv.

Jag tror man får försöka fundera lite över vad som kan vara en rimlig verksamhet att bedriva just där, även om det kräver rätt så omfattande ombyggnationer. Och utifrån det får man försöka sälja in en idé snarare än en fastighet. Min spontana idé är att man försöker ordna tomter runt om, bantar ned den stora byggnaden till en lagom stor krog, och gör någon slags stugby inriktat mot norrmän som vill ha sommarstugor i det billiga Sverige.
 
På vilket vis är den "ynka 1500 kvm"? Är det en skogsfastighet kan den kännas liten, är det en villatomt kommer många att uppfatta den som onödigt stor.
 
Alltså fastigheten under tak är 1500kvadrat o tomten 11 HA

Och som sagt är det ju ett speciellt objekt, Och ang utsikten kanske jag kan jaga fram nån bild för att illustrera.

Kruxet sitter ju som nån sa i att byggnaden är så jävla stor så att minsta insats som byte av fönstertätningar etc lär kosta rätt maffiga pengar..

Och det kryllar inte av fastigheter alls 15min runt östersund så mkt kan jag säga..

MVH/
 
OK, det där behöver ju bli ngt. i stil med konferenscenter, eller hälsohem eller liknande. Jag tror att swetrot har träffat ganska rätt med sina tankar.

Vad var det för verksamhet där när man investerade i köket?
 
Yes eller nån form av hem, det har ju varot en skola först, sen en kockutbildning om jag inte minns fel?
Men det finns iaf en jäkla massa små rum i byggnaden:)
Gymnastiksal, mm mm mm.

Och absolut, men nu ska vi inte glömma att husen runt ikring detta kostar en del, 2 grannhus har sålts nyligen en barack för 800k samt en villa mes mindre stall för 2mille nånting..
Och liknande fastiheter är det nog väldigt dåligt med till salu, det är inte så att husen står tomma och byarna överges runt östersund, utan tvärt om.
Det ska nog inte jämföras med resten av norrland..

MVH/

hempularen skrev:
OK, det där behöver ju bli ngt. i stil med konferenscenter, eller hälsohem eller liknande. Jag tror att swetrot har träffat ganska rätt med sina tankar.

Vad var det för verksamhet där när man investerade i köket?
 
Varför kan inte jag se bilden?
Åt vilket håll från ÖSD ligger det?
 
Sådär nu jhar jag laddat upp igen..
Mot krokom dvs inte år fel håll mot lillsjöhögen etc..
 
Swetrot skrev:
De vet att de i bästa fall får samtal från diverse människor utan pengar som har ambitioner att starta någon slags verksamhet med retreat, yoga, religiositet, healing, kristallterapi, andeutdrivning, meditation, kollektiv eller annan liknande verksamhet (eventuellt också i kombination) som har svårt att finansiera ens driften av en sådan anläggning.
HAHAHA! :D Lysande!!! Dom där människorna har jag också fått några hundra samtal från i min karriär. Deras utgångpunkt - i bästa fall - är en naiv tro på att innehavskostnaden ska vara samma som i deras hyrestvåa i utkanten av norrlandskommunen där de bor, och att konsumentköpslagen ska gälla för ett fastighetsköp eller en lokalhyra, samt att "man kan få bidrag".... Den urbana varianten av dessa människor har dock något avvikande karaktärsdrag med din landsbygdsversion:

- Har ofta "gått in i väggen" följt av självhjälpskurs och starta eget kurs.
- 80% är kvinnor.
- Nyandlighet i stor utsträckning.
- Vill "förverkliga sin livsdröm".
- Livsdrömmen är oftast en liten butikslokal för att sälja hantverk, "hemgjorda ting", shabbychic-lösöre, allt skit som doftar lavendel, och felböjda verb...
- De "efterfrågar" butikslokaler i A-läge (fullt inredda på hyresvärdens bekostnad) till en hyra som motsvarar en källarlokal i Bandhagen.


Nåväl, i sakfrågan:

Det verkar som om du ska kontakta någon kommersiell mäklare, inte bostadsmäklare. Fast i östersund gissar jag att de flesta mäklarfirmor är "allmäklare". Kan också vara bra att ge uppdrag till flera firmor, både lokala och rikstäckande. En variant som kan funka är också att marknadsföra stället i Nederländerna och Tyskland. Det finns (tror jag) mäklare som är specialiserade på sådant.

När jag tänker efter så är nog den mest sannolika köparen av en sådan anläggning just en tysk, holländare eller Schweizare som vill öppna pensionat eller liknande.
 
Om du inte måste ha en mäklare som får ut maximalt pris kan du lägga ut den på Blocket och se om det kommer ett acceptabelt bud.
 
Som sagt, Östersund har lite potential med närheten till skidorterna och närheten till Norge i allmänhet och Trondheim i synnerhet. Vad du behöver hitta är någon som ser potentialen i byggnaden och som är beredd att satsa 10-15Mkr på att bygga om det till något som fungerar idag och en bit in i framtiden. En norsk mäklare för kommersiella fastigheter kanske kan vara något? Eller försök få kontakt med Maths O Sundqvist eller större fastighetsägare i Åre för att höra om inte de har några idéer om vem som skulle kunna ge sig på en sådant projekt.

Frågan är ju vilka pengar vi talar om, hur byggnaden ser ut, och vart den egentligen ligger. Jag tror att första steget är att göra det visningsbart och meka ihop ett litet prospekt där man beskriver byggnaden i så faktiska ordalag som möjligt, dvs inte på mäklarspråk.
 
Redigerat:
Ung som jag funderar.
Det som är lite roligt är ju att det är nån km från en skidbacke som ska restaureras snart.
Samt nära till fiske, skoterleder, cross o skotercrossbana, jakt mm mm samt stan.

Och faktum är just det att minsta lilla insats kostar mkt pengar på ett sånt här objekt.
Skicket är helt ok för att vara en rätt gammal byggnad och det sitter 3glas i delar som installerades 99-00?
Men självklart finns det hur mkt som helst att göra om man ska ha det i topp skick.

jag ska börja med att sno ihop lite info och färska fotografier sen så lär det bli blocket och en hemnet annons.

För i slutändan vill ägaren ha ut i princip samma pengar som för en sommarsuga för fastigheten och då börj det kunna locka en del privatpersoner som uppskattar avlastningsytor till förbannelse, ett restaurangkök/bar, 3 garageportar, en gymnastiksal som kan bli garage/lager stall etc etc..

Men det kanske är bäst att låta en mäklare uttala sig om priset innan man sätter något?

Tack för ett bra svar!


Swetrot skrev:
Som sagt, Östersund har lite potential med närheten till skidorterna och närheten till Norge i allmänhet och Trondheim i synnerhet. Vad du behöver hitta är någon som ser potentialen i byggnaden och som är beredd att satsa 10-15Mkr på att bygga om det till något som fungerar idag och en bit in i framtiden. En norsk mäklare för kommersiella fastigheter kanske kan vara något? Eller försök få kontakt med Maths O Sundqvist eller större fastighetsägare i Åre för att höra om inte de har några idéer om vem som skulle kunna ge sig på en sådant projekt.

Frågan är ju vilka pengar vi talar om, hur byggnaden ser ut, och vart den egentligen ligger. Jag tror att första steget är att göra det visningsbart och meka ihop ett litet prospekt där man beskriver byggnaden i så faktiska ordalag som möjligt, dvs inte på mäklarspråk.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.