Har en kund som bor i ett hus som är 100 år i gamla delen och nyare i utbyggnaden.
Huset är uppvärmt med elradiatorer och golvvärme och problemet är att i matrum och vardagsrum där det inte ligger golvärme är golvet kallt, men rummet i övrigt har hyfsad värme.
Nu undrade kunden vad som är bäst för att åtgärda det. Bryta upp golv och isolera bättre och lägga elslingor även där, bryta upp golv och tilläggsisolera och byta ut bef. elradiator till en effektivare eller installera Luft/luft värmepump? Eller någon annan lösning? Ni som vet lite mer om uppvärmning, vad tror ni är bäst?

//Patrik
 
Isolera golvet är nog en bra idé, men ganska stort jobb. En luftvärmepump fläktar runt luften i rummet och kan möjligen ge lite varmare golv. Åtminstone i närheten av där den sitter. Skillnaden mellan olika radiatorer är inte så stor att den gör det värt att byta ut något som fungerar. Om det är en panelradiator kanske golven skulle bli aningen varmare om man i stället sätter in en konvektorradiator. Jag skulle säga att man byter ut en radiator om den är trasig, ful, brummar och knäpper samt möjligen därför att man vill ha en elektronisk termostat. Golvvärme kommer givetvis att ge de varmaste golven, men också den högsta uppvärmningskostnaden.

Erik
 
Enda chansen att få bättre "golvklimat" torde vara att isolera golven mera, det kan göras på olika sätta naturligtvis. Golvvärme eller ej efter det är ju en smaksak. Det är dyrare och trevligare men inte lika ekonmiskt som en luft/luft som med lite tur kan hjälpa till med uppvärmningen i övriga utrymmen. Då kan bef. elgolv gå med komfortvärme.

Personligen är jag nästan allergisk till allt annat än vattenburna lösningar, men det är en annan sak :)
 
Ja, det känns lite fel att göra ett stort ingrepp på två halvstora golv och sedan installera golvvärme som uppvärmning. Vattenburet är väl en sak, men elslingor lägger man väl mest i badrum och hall.

Luft/luft tillsammans med bättre isolerade golv skulle kanske kunna vara något då.

//Patrik
 
Precis.
Det beror ju också på vilket ytskikt man har, hur kallt det upplevs. Billigast alla kategorier är extramattor på golven :)
 
Ännu billigare borde fårskinnstofflor vara.
 
Först och främst gamla hus behöver mycket värme, täta går till en viss del men gamla hus läcker både här och där så man får kompensera med mer värme istället. I ett gammalt hus är det svårt att få ner värmen på golven där draget är som störst, så vad göra? Jag kan bara berätta om hur vi gjort i vårt hus, det är ett ca 100 gammalt stenhus med tillbyggnad från 1989. Vi hade från början direkt el när vi flyttade in, elförbrukning ca 40 000 kWh, började med att slita bort elementen och sätta in 2 rejäla braskaminer samt en bifintlig kakelugn elda mycket varje dag, komplement en llvp. Detta funkade så där förbrukningen blev lägre ca 23 000 kWh, nästa steg var att lägga golvvärme nb och elpanna fick ner förbrukningen lite till men inte mycket. Sista steget gv på öp installation av vedpanna och acktankar nu ligger förbrukningen på max 900 kWh i månaden och ca 500 på sommaren kan inte se första årets totalförbrukning men det blir väl ca 8000-10000.
Så mitt råd är att antingen köra på med el ordentligt och fårskinnstofflor, eller investera i en anläggning som kan leverera ordentligt men värme och gv. Tätar man för mycket så kommer fuktskador och mögel, alternativt flytta till ett nybyggt hus.
 
Köp ett bra reglersystem som kan pulsera ut strömen & på så vis hålla en jämn men låg tempratur på golv värmen. deta gör att kontrasten inte blir så stro mot de golv som inte har golv värme.

Självklart kommer man alltid uppleva desa golv som kalla så de andra är varma, men man kan minska skillnaden.

Alldra först ska man ta reda på om golven är kalla eller bara upplevs kalla.
 
mexitegel skrev:
Precis.
Det beror ju också på vilket ytskikt man har, hur kallt det upplevs. Billigast alla kategorier är extramattor på golven :)
Håller med :). Man kan hitta fina, tjocka ullmattor som passar ett 100-årig hus. Mattor kan man också ta av på sommaren och även ta med sej när man flyttar :).
Skulle aldrig riva golvet för att installera elgolvvärme.
gaia
 
Finns väl flera alternativ och beror väl på hur mycket pengar som plöjs ner.
Det enklaste skulle kanske vara att installera en kamin + en rejäl luftvärmepump som placeras lågt och som skickar luften utmed golven. Skulle isf rekommendera en Mitsubishi fd35 där innerdelen placeras under ett fönster och rikta luftströmmen rakt utmed golvet....
Annars riva golven + isolera och konvertera till vattenburen jord/bergvärme....
 
Okej, några förslag till. Tackar! Kan ju tillägga att detta gäller ett pensionärspar så enkel skötsel är väl ett krav, antar jag.

//Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.