Så du menar att vi, via en markreglering, kan flytta gränsen "som vi vill" sålänge vi gör det via en lantmäteriförrättning, istället för avstyckning. Och detta utan att kommunen har något att säga till om.
Och att vi själva sätter de villkor vi vill ska gälla oss emellan för det här?

Förstår jag dig rätt då?

Kräver ett sådant tillvägagångssätt lagfart?



Uppskattar man att marken betingar ett värde på runt 30k och så ytterligare 20k för förättningen blir det visserligen frågan om lite pengar. Mer än halva garagebudgeten  :-/
Men sen är det juh viss skillnad att äga marken själv, det går juh inte att komma ifrån.
 
Lantmäteriet är en särskild myndighet. Denna myndighet sitter oftast inhyst hos respektive kommun, och kontakterna är täta. Men i grund och botten har lantmätarna ett enskilt myndighetsansvar.

Du och grannen enas om de villkor ni själva vill; exempelvis att en bit av fastighet A tillfaller fastighet B till ett pris X. Detta uformar ni som ett vanligt köpeavtal med bifogad kartaskiss. Därefter begär du och/eller grannen att lantmäteriet inleder förrättning.

Lantmätaren undersöker vilka intressen som kan påverkas av markregleringen. Kommunen och alla andra intressenter hörs. Ute på fältet mäter tekniker in den nya gränsen och sätter ut rör. Slutligen fattar lantmäterimyndigheten beslut.

Om förrättningen inte utmynnar i att någon ny fastighet bildas behövs heller ingen lagfart. Allt som händer är ju att två befintliga fastigheter ändrar storlek och form. Lantmäteriet ser till att inskrivningen och alla andra myndigheter får veta vad de ska. Är fastigheterna belånade underrättas också inblandade banker.

Vid enkla förrättningar (som denna) kan ni i förväg begära fast pris från lantmäteriet. Ni betalar mot faktura i efterskott.
 
Tack för ett utförligt svar!

Nu ska man bara bestämma sig vilken väg man ska gå  ::)

En fortsatt fråga är om det över huvudtaget går att köpa till mark utan en lantmäteriförättning om man vill att det ska ingå i den befintliga fastigheten?
 
Svaret är nej. Vill du ha mer mark kan du -

1. köpa (hela) intilliggande fastigheten, och behålla båda fastigheterna som de är, eller
2. med hjälp av lantmäteri överföra mark från den ena fastigheten till den andra.

 
Billy - Ett litet förtydligande till ditt svar (#8) bara:
En samfällighet är inte en juridisk person eller liknande, utan en fastighet som ägs av andra fastigheter gemensamt och med angiven ägarandel. För samfälligheter kan man bilda samfällighetsföreningar i syfte att förvalta samfälligheten och eventuella anläggningar etc på den. Denna samfällighetsförening är nog det du syftar på.

/Fummel
 
Alldeles riktigt Fummel! Föreningen är juridisk person med ansvar för förvaltningen. Att bilda samfällighet med förening och styrelse är iallafall överflödigt när bara ett par, tre grannar ska samarbeta om några meter infart...
 
billy_baver skrev:
Alldeles riktigt Fummel! Föreningen är juridisk person med ansvar för förvaltningen. Att bilda samfällighet med förening och styrelse är iallafall överflödigt när bara ett par, tre grannar ska samarbeta om några meter infart...

Håller med helt och fullt!
/Fummel
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.