Är normalt sett med de flesta här om att det finns bakåtsträvande grannar som överklagar och bråkar. Tyvärr gjorde omständigheter att jag själv hamnade i den situationen.

Vår granne frågade oss om att få bygga till sitt befintliga hus 1 våning i ej planlagt område. Vi tyckte att vi kände oss tvungna att gå till mötes på hans vilja för grannsämjans skull. Han förbjöd oss dock att gå till byggnadskontoret. Då blev vi misstänksamma och gick dit. Det visade sig att en tredjedel av hans redan befintliga byggnad var svartbygge. Som kommunen senare registrerade som preskiberade svartbyggen. Hans nya bygglov avvisades av tjänstemännen som sa att beredningen inte skulle godkänna detta. Men efter ett samtal med SBN ordförande, så gick denne in och lyfte in bygglovet i nämnden 1 månad efter avslaget. Underlaget innehöll inte att de hade beviljat svartbygget och vi bereddes inte ett nytt grannyttrande trots att kommunen ritat om vissa delar av vårt officialservitut. Vidare så bifogades inte vårt grannyttrande komplett utan felciterades till sökandes fördel.

Vi överklagade ärendet till Länsstyrelsen men drar tillbaks detta när grannen lovar att genomföra ett antal tidigare överenskomna åtgärder. Vi ville så klart kunna lägga detta bakom oss för grannfriden skull. Men när väl huset börjar byggas, så märker vi att beslutsunderlaget som visats i grannyttrandet varit i fel skala. Man hade förminskat ett A3 ark till A4 utan att det står någonstans. Det står skala 1:100. Det känns så klart som en motgång bara i sig. Men inte nog med det så bygger grannen istället 30 graders vinkel på taket istället för 22 grader (Bygginspektören skriver in 23 grader av ngn anledning i bygglovet efteråt) och det blir ytterligare 2meter högre. Så dubbelt upp mot bygglovet (ca13 istället för 6,5m som det var enligt den felaktiga skalan). Grannen var otrevlig och blockerade vår uppfart osv. och sa tydligt att han inte tänkte hålla några av våra gemensamma överenskommelser. Vi anmälde avvikelsen till bygginspektören, som lovade kolla upp detta.........forts följer ifall intresse finns
Vi kan väl börja här och reda ut ifall något agerande i min berättelse bryter mot lagen.
 
Redigerat:
Nu skriver jag lite hastigt på mobilen, men har bygglovet beviljats på ett hus där det finns svartbyggen?
Är dom svartbyggena beviljade lov nu i efterhand, innan dom nya delarna beviljades lov?
 
Svartbyggena beviljades före eller efter beviljandet av det nya bygglovet. Troligvis före eftersom man ritade om kartan före. Kommunen ger varken svar eller lämnar ut dokumentet rörande detta. Vi har efterlyst dessa i snart 3 år.
 
Redigerat:
Hur lång tid är det sedan svartbygget uppfördes?
 
De gamla ca 10år och mindre. Nya hösten 2008 och efterföljande tid löpande. Kommunen beviljade den nya takvinkeln som en ringa förändring. Andra tillbyggnader hänvisar man till att de är utanför planlagt område trots att han nu byggt in på vår tomt och att han har sin vattenavrinning mot vår tomt.
 
Låter spännande det här. Att ni inte får ut information och att grannen beter sig så verkar mycket suspekt. Känner han nån på kommunen eller?

Nånting för lokalpressen kanske?
 
Skall väl tillägga att vi inte bråkar om de gamla byggloven. Vi känner oss lurade av att byggnaden blev dubbelt så hög plus att man struntar i att han fortsätter bygga och åter bygga utan att det får några konsekvenser. Det känns också konstigt att en nämndeman påverkar ett beslut på det sättet som han gör. Grannen hatar så klart oss, för att vi anmälde honom och hittar på allehanda tråkiga påfund, såsom att kasta över spik på vår utfart osv....
 
D09
Allt som kommer in till kommunen skall diareföras och är därefter offentliga handlingar. Om diareföring inte har utförts brukar tjänstemannen blir mycket otrevlig etc eftersom det är ett tjänstefel att inte utföra detta.
 
Precis som dkp09 skriver. Prova o skriftligen begära ut alla handlingar som finns på er grannes fastighet. Får ni inget skriver ni in igen. Sen kan kanske pressen begära den oxå o se om dom får den o om era begäran om handlingar ligger i akten eller om det kastats.
Det kan ju vara så att ni inte får gehös för att ni inte vill att huset ska vara så högt. Men gå igenom handlingarna o kolla att allt gått rätt till.
 
Jag håller med de senaste inläggen. Det är offentliga handlingar och de ska utan dröjesmål lämnas ut om du begär det. Vem är det ni haft kontakt med på kommunen? Om någon tjänsteman krånglar så gå på närmast ansvarige chef eller om det inte hjälp någon högre ansvarig på kommunen.
 
Vi har försökt det också mr Bygg. Vi har haft kontakt med sbn ordförande samt byggnadsinspektören.
 
Men vad säger dom då? Vad är ursäkten till att ni inte får handlingarna? Dom sitter väl inte helt stumma utan kommentarer?
 
Dom har sagt att vi ska få svar snart under 3 års tid. Nu säger dom istället att dom redan har svarat. Så det är goddag yxskaft.
 
Bara gå till lokal media då. Skrämma upp lite politiker kan få fart på saker. För om det är som du säger, så är det ju en skandal.
 
Låter helt galet:O Gör ett besök på kommunen och begär att få ut handlingarna. Det kan väl knappast vara så svårt att göra några kopior så de borde de kunna fixa direkt. Utan att veta mer än vad TS berättat så lukar det ruttet lång väg. Det som ligger närmast till hands att anta att det finns något underliggande skäl till varför de vägrar lämna ut handlingarna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.