Hej!

Jag stötte på ett litet problem när jag skulle vara strömsnål och byta från halogen till LED-lampor i köket. Jag har en armatur med 3x downlights på 20W halogen var. När jag bytte alla tre mot 2.4W LED ( http://www.kjell.com/?item=44230 ) så började alla lampor i armaturen blinka. Jag skruvade då av höljet och upptäckte att där sitter en transformator med namnet PICO Wolf 105, vilken är specificerad för minst 20W.

Min fråga är då, om jag ska ersätta denna transformator med en som är mer lämpad för mina 3 LED (på 3x2.4W=7.2W), vilken bör jag välja då? Det måste vara en med ungefär samma mått som en PICO Wolf 105 (125x20x25mm), i alla fall inte större. Dimbar spelar ingen roll.

Sist med inte minst, är det här ens ett jobb jag kan utföra på egen hand?

Tack på förhand!
 
Att lamporna börjar blinka beror sannolikt på att du har en icke likriktad strömkälla. Transformatorn lämnar alltså växelspänning ut och eftersom en led är en diod kommer du få en halvvågslikriktning, något som blir extra tydligt när du inte heller har någon tröghet som i en glödlampstråd.

Som delsvar på din fråga är att du måste ha en transformator som lämnar likspänning. Långt ifrån alla transformatorer för belysning är det, och i princip aldrig någon som är avsedd för halogenbelysning eftersom den spänningen inte behöver vara likriktad.

Själv har jag tagit gamla switchade 12V nätadaptrar från elektronikutrustning. Små och gratis.
 
Tack för ditt svar! Tyvärr har jag inget sådant liggandes. Skulle någon kunna rekommendera en bra LED-transformator för drift av tre lampor på totalt 7.2W? Jag vågar inte satsa på något själv. :p

Sen ser jag också att jag lyckats posta det här i fel forum. Om någon mod ser detta så får den gärna flytta tråden till Belysning. Tack!
 
Länken till Kjell pekar på en LED-transformator. Har du den eller tänkt köpa den? Den skulle troligen fungera, med antagandet att det är 12V LED du har.
 
Ojdå. Rätt länk till lamporna var http://www.kjell.com/?item=63636 .
Transformatorn i den andra länken var en jag kikade på tidigare. Då blir det kanske en sån jag införskaffar då.
Tack för hjälpen :)
 
Ja det ska den göra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.