Vi har ett vite som är inskrivet i kontraktet med 0,5 av köpe summan/ vecka.
Men nu är bygget försenat och blir troligt vis det med ett antal veckor.
Skall man informera byggaren att man tänker ta utt vite på slutsumman som är kvar eller man skall bara räkna ut det.

Eller kan man nekas vite från byggaren sida ?

/S
 
Ska och ska, du har ingen skyldighet att göra det om det inte står att du ska göra det i ert kontrakt. Men att ta upp diskussionen med byggaren så tidigt som möjligt tycker jag är mest affärsmässigt riktigt. Låt dig dock inte luras med eventuella bortförklaringar och försök till kompensation i nuläget, det är bara risk det blir rörigt om det blir ytterligare förseningar.
 
men det brukar bli lite luddigt i slutändan. Frågan är, om det är byggaren som fororsakat förseningen, så det inte är något material han har fått vänta på. Om någon av byggarens gubbar blivit plötsligt sjuk, så förseningen beror på detta, kan detta också ställa till det. Om Du varit med och följt jobbet, så vet du kanske vad förseningen beror på. Om det snöat, med kanske mycket snö på taket, så de inte kunnat utföra jobb där, behöver man inte driva sitt krav in absurdom. Men är byggaren medveten om förseningen, och du också sitter trångt till vad gäller tider, då är det inte lämligt att sluta kl. 12 på fredagar, utan då får man ta till någon Lördag eller Söndag för att hinna ikapp.
 
Drömen skrev:
Vi har ett vite som är inskrivet i kontraktet med 0,5 av köpe summan/ vecka.
Men nu är bygget försenat och blir troligt vis det med ett antal veckor.
Skall man informera byggaren att man tänker ta utt vite på slutsumman som är kvar eller man skall bara räkna ut det.

Eller kan man nekas vite från byggaren sida ?

/S
Halva köpesumman per vecka, då är alltså bygget gratis nu?
 
Skall vara 5% av summan :)
 
saturnus skrev:
Frågan är, om det är byggaren som fororsakat förseningen, så det inte är något material han har fått vänta på. Om någon av byggarens gubbar blivit plötsligt sjuk, så förseningen beror på detta, kan detta också ställa till det..
Det är bara förseningar som ligger utanför entreprenörens kontroll som de kan hänvisa till.
Att det snöar på vintern är inget orimligt om det inte visar sig att det är väldigt onormalt väder. Vem som avgör vad som är normalt eller onormalt borde väl vara SMHI som har all statistik.
Sjukdom, leveranssvårigheter underentreprenörsstrul är inte heller slutkundens problem.

Giltiga skäl kan vara sena myndighetsbeslut, onormal väderlek, strejk eller annan "force majeur". Även försenade leveranser som kunden skall stå för han anses som skäl för försening men bara om de fått reda på i god tid när byggaren behövt materialet på plats.

En tidsförlängning skall också anmälas direkt när situationen uppkommit, dvs redan den veckan vädret ställt till det, strejken påbörjats, kundens leverans försenats, kunden tilläggsbeställer något som kan innebära försening etc. Att komma veckor eller månader senare är inte trovärdigt.

Vitet räknas av från de innehållna 10% som man har laglig rätt att innehålla till godkänd slutbesiktning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.