Mikael_L
Mikael_L skrev:
Mer noggrannt tror jag inte ett skjutmått är. Dom är t.ex. knappast temperaturkompenserade för bättre än 1/10.
Förlåt att jag skrev "knappast".
Då jag egentligen menar "jag tror knappast". Dvs, jag vet inte, det är endast mitt antagande.

Jag får skylla på den tidiga timmen på morgonen.
 
mattiasp skrev:
Har du tittat i DIN 862, alltså i själva normen? Mätvärdesanalys kan bli hur invecklat som helst. Eftersom tillverkaren inte kalibrerar varje instrument för sig på såna här relativt billiga instrument, har de troligen gjort en utredning på ett större antal slumpvist utvalda instrument ur produktionen. Dessa instrument har troligen mätts upp i laboratorium och man har gjort en utvärdering enligt en standard, tex ISO 16269-6:2005. Därefter ger man löfte om att exempelvis 99,5% av polulationen kommer att uppfylla kraven enligt DIN 862. Det betyder att (statistiskt sett) ett övervägande antal av individerna (skjutmåtten) de facto är betydligt bättre än DIN 862. Ofta duger detta uttalande för seriösare användare, utan man kalibrerar varje instrument själv. Då vet man vad instrumentet kan prestera. Jag tror att Daniel_N har riktiga passbitar om man vill kalibrera själv.
Jag tittade i standarden, och jag la märke till att man kan köpa individuellt garanterat kalibrerde instrument enligt 17025 med.

Det jag reagerar på är inte att jag tvivlar på att de uppfyller standarden. Det jag reagerar på är att samtliga leverantörer jag orkade följa upp uppfyller samma standard. Jag är övertygad om att de skulle kunna uppfylla bättre än så. Men de lovar inte mer än så. Det innebär att ett instrument för 260 spänn har samma teoretiska klassning som ett för 1000 spänn. De är inte likvärda, men med statistisk otur kan de vara det (ett bra billigt kan slå ett måndagsex av ett dyrt). Att man med skjutmått inte siktar på 863 kan jag förstå, och att man inte vill att skjutmått skall konkurrera med mikrometrar eller specialiserade instrument (djupetrar, ...) i tillåten mätning kan jag förstå. Men det ser jag mer som marknadsmässiga beslut.

Som jag tänker på det så har skjutmåttet (det verktyg som jag reflexmässigt använder till nästan all mätning) blivit så bra att ingen leverantör som säljer ytterligare kvalitetsprodukter vill pusha gränsen vidare, den föredrar de att pusha på andra produkter där man kan få ut pengarna.

Så hittar jag inte ett sjutmått som specar sig bättre än 862 till rimliga pengar (eller +/- 0.0 mm), tar jag steget tillbaka, och köper ett billigt 250 kronors på Harald Nyborg eller liknande typ av företag. Mest för att med mina pengar rösta på att jag inte vill betala för kvalitet, om leverantören av kvalitet inte vill lova att kvaliteten faktiskt gör någon skillnad.

Suck.

--- Mats ---
 
Mats Bengtsson skrev:
Så vilken Mitutoyo bör man köpa?

--- Mats ---
Mitt heter 500-181-20, har säkert stått på i 5 år innan batteribyte!
 
Matss skrev:
Mitt heter 500-181-20, har säkert stått på i 5 år innan batteribyte!
Dessutom nyligen nedsatt i pris. Men vad är skillnaden på 500-181-20 och 500-181-21? Bara årsmodell?

--- Mats ---
 
Eftersom jag läste i den här tråden innan jag köpte digitalt skjutmått passar det väl bra att återkomma med försts intryck.

Två skjutmått på ett träbord, ett analogt till vänster och ett digitalt till höger, demonstrerar skillnaden i storlek och byggnad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


En faktor jag inte tänkt på innan är vikt. Mitt gamla nätta skjutmått gör sin grej och väger ingenting. Mitt nya fina är tungt. Jag utgår från att den största skillnaden inte är i analogt vs digitalt utan i hur resten av måttet är uppbyggt.
 
  • Gilla
Bernieberg
  • Laddar…
richardtenggren
Synd att de inte stänger av sig själva de där..
Lika tycker jag att man får lov att nolla det vid varje användning. Jag föredrar nästan mina privata med nonieskala pga det;)

Jag har 200mm versionen, det är faktiskt smidigt, men beror ju på användningsområde. Önskar bara chefen godkände att köpa in ett som mäter upp till 1000 mm också :)
 
De digitala är inte så dumma när man börjar få dålig syn på grund av ålder. Nonieskalor är till för unga.
 
  • Gilla
jac och 1 till
  • Laddar…
Blåtandkoppling till mobilen så man slipper komma ihåg vad man mäter kanske vore smidigt?
 
richardtenggren
Johannes Carlsson Johannes Carlsson skrev:
Blåtandkoppling till mobilen så man slipper komma ihåg vad man mäter kanske vore smidigt?
Vad är vitsen att mäta om man inte antecknar? Klart att ett bra sifferminne underlättar. ;)
Dock händer det ju att jag lägger in mina mätningarna direkt i 3D-modell.
Men det finns väl versioner med datauttgång för export?
 
Vill man inte lägga pengarna på ett bra digitalt skjutmått så köp i alla fall ett bra analogt.
Köp inte ett med lös skala typ detta:

Analogt skjutmått i rostfritt stål med skala som föremål för diskussion om kvalitet.

Mitt nästa tips är att aldrig snåla på batterier till dom digitala skjutmåtten.
Vanligast är att det ska vara SR44 och snåla då inte och köp LR44...
Alkaliska batterier som LR44 tappar i spänning och det kan bli mätfel men ett silveroxidbatteri som SR44 håller spänningen fram till det snabbt tar slut.
 
M Mats Bengtsson skrev:
Att man med skjutmått inte siktar på 863 kan jag förstå, och att man inte vill att skjutmått skall konkurrera med mikrometrar eller specialiserade instrument (djupetrar, ...) i tillåten mätning kan jag förstå.
Vad är "djupetrar"? Vid googling dyker bland annat Jönsonligan upp. :p
 
Som en äkta verktygsnörd så har en både en "analog" och en digital.

Använder helt ärliga det klassiska oftare för det är smidigare att ha med sig, och jag sällan behöver den exakthet som är i det digitala.

Samt att det digitala är från Mitytoyo, så det kostar en slant.. :)
 
gammal analog skjutmått.. dom billiga digitala är biligia och vissar ditt åt.... MEN göra man inget 1000mm metaljobb funkar dom... men många vissar inte när batterinivån blir låg och då börjar dom falska
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.