Hej! Vi har tittat på ett nytt hus (nybyggt) men gillar inte riktigt planlösningen. Vi har kommit överens om ett pris med säljaren med ett krav att han river en vägg först så att vi kan få ett master bedroom. Denna vägg är bärande och innehåller även el. Det är byggherren som säljer det och menar på att man kan lägga en balk ovanför taket, med andra ord osynlig.
Tankar? Finns det risk att han slarvar bara för att kunna sälja huset snabbt och lätt. Borde man då kanske betala lite mindre för huset och själv betala för tjänsten. Eller är det kanske rentav bättre att byggherren gör det själv för att han vet hur allt ser ut och är uppbygt plus att vi då slipper ta dit en elektriker också.

Tack snälla!
 
Om det är byggherren som de facto byggt så känner han förhoppningsvis huset, har ritningar men vet också alla de där småsakerna som inte blev precis som på ritning.
Dessutom är det en garantifråga.

De två faktorerna ihop gör att jag skulle välja att byggherren (om det är byggaren) gör det.

Men jag skulle faktiskt överväga att riva en bärande vägg i ett nybyggt hus från första början. Kanske det finns smartare och mer kostnadseffektiva idéer som är mer långsiktigt hållbara? Kanske bara en dörröppning till en större garderob? Kanske placera ett stort sovrum någon annanstans? Kanske välja att ha ett mindre sovrum?
 
Tack tack. Men om byggherren anser att man "kan" riva väggen utan risk får det väl stå för honom. Eller? Varför "skrämmer" det dig att riva en bärande vägg om man bär upp det med hjälp av en balk? Menar du att det ändå finns risker? Försäkringsmässigt? Bygglovet bryts?
 
O
tja... det handlar om byggnads tekniska risker. Och du måste söka bygglov för att riva väggen... det är en rolig sak som få vet om....
Om man nu verkligen vill ha väggen riven så verkar det vara smart att låta byggherren riva väggen eftersom han kan tänka sig att göra det.
 
B
man ska anmäla allt byggande eller renoverande
 
Vad menar du med byggherren i det här fallet? Formellt sett så är bygherren den person som beställt bygget, det är alltså inte (i normalfallet) ett byggföretag som är bygherre.

OM det är en riktig byggare som säljer huset så kan man överväga att låta säljaren stå för rivningen.

Att ersätta en vägg med en balk går att göra på ganska många sätt, en del rätt, andra fel. Och risken är att ev. sättningar som uppstår efter ett felaktigt arbete visar sig först om flera år.

Som sagt det måste göras en bygganmälan, hållas samrådsmöte, utses en kvalitetsansvarig osv.
 
Redigerat:
byggare henke skrev:
man ska anmäla allt byggande eller renoverande
Inte ska du väl anmäla om du renoverar ytskikt och dylikt?

Men för att riva i bärandekonstruktioner...
 
hempularen skrev:
Som sagt det måste göras en bygganmälan, hållas samrådsmöte, utses en kvalitetsansvarig osv.
Behövs knappast nåt byggsamråd för en så liten grej.
Byggaren borde kunna stå som kvalitetsansvarig (om inte den ordinarie ka'n vill ta med det i sitt uppdrag).
 
Jag hade låtit säljaren bygga om innan under förutsättning att ni inte drabbas av några förpliktelser eller kostnader för ombyggnaden om ni skulle dra er ur köpet. Ni kommer väl göra någon form av besiktning och då framkommer det väl om han fuskat.
 
B
men vem gör sådant??
allt ska anmälas din kommun, allt som ändrar ytskiktet/planen
 
Redigerat av moderator:
Riva/flytta ej-bärande väggar bryr kommunen sig inte om.
 
haavard skrev:
Riva/flytta ej-bärande väggar bryr kommunen sig inte om.
Jodå, vid nyproduktion kan det vara rejält gnälligt ibland, mycket beror på hur bygglovet ser ut och processen dit, så att generalisera går inte.
 
Redigerat:
Om en flyttad vägg medför underkända mått för tillgänglighet, sovrum m.m. kan det så klart bli problem. Annars borde det vara oproblematiskt.
 
haavard skrev:
Om en flyttad vägg medför underkända mått för tillgänglighet, sovrum m.m. kan det så klart bli problem. Annars borde det vara oproblematiskt.
Det enda som jag kan se som problem är att ritningar inte följs om det varit mycke trix med att få till bygglov, då har fastigheten ögonen på sig. Har varit med om det i två fall. Så avtala med säljaren att ändringar är dennes problem och skall vara lösta innan.
Visst får de flesta rätt i slutet men vägen dit är krånglig ibland, men kolla alltid med kommun, de hjälper och stjälper inte i normala fall.
 
byggare henke skrev:
man ska anmäla allt byggande eller renoverande
Nej.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.