Jag har äntligen hittat en badrumslampa efter 3 år som har rätt IP-klass o passar mitt badrum!! Dock bara 11w lysrör som sitter i :S, lysröret ca 30cm långt och smalt som ett finger. Har inte köpt den ännu eftersom jag tror 11w inte räcker. (max watt är 11w på denna armatur)

Jag läste att en 11w lågenerilampa (som har en sockel och som skall ersätta en vanlig glödlampa) ger ett ljus motsvarande en vanlig 60w glödlampa. Är det samma belysningseffekt på en "lågenergilampa" och ett lysrör?
 
En lågenergilampa är ett lysrör. I lågenergilampan är röret vikt dubbelt flera gånger vilket möjligen talar till dess nackdel. De bör dock vara fullt jämförbara, och jag är tveksam till om det räcker som enda belysning i badrummet.

Erik
 
Badrummet är litet och det funkar ok med den nuvarande 60w glödlampa som hänger där, men det är tänkt det skall komma upp en takspott senare också. Jo förstod att även lysrör är lågenergi, men därmed inte sagt att det ger samma belysningseffekt, men som du säger är dem säkert likvärdigt jämförbara.
 
Jämförelsen mellan 60W glödlampa och 11W lågenergi (lysrör) haltar av ett par orsaker. Dels tar det några minuter innan lysröret avger full ljusstyrka och dels avtar ljusstyrkan när lysröret åldras. Kommer det upp en takspot också räcker det säkert.

Erik
 
Du kan inte rakt av jämföra lågenergilampa och lysrör även om tekniken är liknande. Lysrör har en mycket högre effektivitet än lågenergilampor på grund av sin uppbyggnad och drivdonets utformning m.m. Lysrör har i stort sätt alltid högre ljusflöde / instoppade energi än vad lågenergilampor har.
Ett 11W kompaktlysrör ger ca 900lm (lumen) medans en 11W lågenergilampa ger ca 650lm (hittade märken mellan 550 till 700)
Som jämförelse kan sägas att en 12W LED utbyteslampa från Philips ger 800lm, en 60W glödlampa ger 650lm

Avemo säger mycket klokt varför det inte går att jämföra ett glödljus mot lågenergilampa rakt av, förutom energiåtgång. Det är också så att det beter sig annorlunda när du dimmar dem jämfört med glödljus (de som nu är dimmbara)

Som svar på ditt grundproblem, pröva om du tycker det räcker, annars får du byta till en högre effekt. Känns det bra och ser bra ut så är det bra för dig. Men har du tidigare haft en 60W glödljus så får du mer ljus av 11W lysröret.
 
Vad är det som gör att lågenergilamporna tar en evighet på sig att avge tillräckligt med ljus, medans ett lysrör plingar till och lyser med nästan full styrka, är det ngn avsaknad av glimtändare i lågenergilamporna, eller?
Håller iaf på att bli galen på dessa extremt långsamma ljuskällor. Man hinner ju in i rummet, göre det man ska genom att känna sig fram och gå ut innan de lyser tillräckligt.
 
Det är flera faktorer som gör att lågenergilampor blir sämre än lysrör (trots samma princip uppbyggnad) Det fins flera faktorer som bidrar till att de tänder sakta och har lite lägre ljusflöde än lysrör. En är att själva tändanordningen måste tryckas ihop och minimeras i sockeln vilket gör att du får en sämre tändning än med ett externt driv don. (inte lika bra konstruerat) detta även för att man skall komma ner i pris för privatkonsument som inte vill betala så mycket. Men även för att själva ljusflödes alstringen beror på temperaturen i den kallaste punkten på glaskolven som i sin tur beror på brinnläge. Detta gör att det finns bättre och sämre lägen för lamporna (en del blir bättre av att stå, andra ligga)

Vill man ha hela den fysikaliska förklaringen och elektriska principen bakom detta rekommenderar jag Lars Starbys bok, En bok om belysning, sid 173-190
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.