Jag lurar på att köpa in en mindre kran för att kunna lyfta tyngre saker (såsom exempelvis en diskmaskin, cementsäckar mm) i och ur båten och eventuellt även lyfta mindre båtar ur vattnet. Tror ni att någon form av lov krävs för detta? Tips om var man köper en sådan?
 
B
du menar en fällbar ungefär som finns på lastbilar?
 
B
är ju det där med hydrauloljan som kan skapa problem.
kan du bara skapa en säker konstruktion så går det säkert.
 
Antar trefas krävs. Kan vara svårt att ordna. Ser en och annan begagnad kran på nätet, men lite svårt att tolka hur det är med skicket. Får kontakta en gammal kompis som säkert tillbringat några manår vid kranar av allehanda slag,
 
Spännande fråga! Jag utgår från att "fredar" redan vet hur man smäller upp en säker och duglig kran, och egentligen bara vill veta om man måste begära bygglov.

Plan- och bygglagen 1987:10, 8 Kap §2, innehåller en lista med olika sorters anläggningar, som kräver bygglov trots att de inte är byggnader. Punkt 5 gäller ”radio- eller telemaster eller torn”. Det är tänkbart att en hamnkran är att jämställa med ”torn”. I så fall blir kranen bygglovspliktig, i annat fall icke. Men om tomten intill kranen blir vinterparkering för båtar blir man skyldig att ordna bygglov för ”upplag eller materialgård” enligt punkt 2 i samma lagrum.

Grannar som är ovana vid båtliv uppfattar lätt en hamnplats som ”oordnad”, även om den är funktionell. Därför kan det vara en poäng med klara papper från första början.
 
O
Det finns helt klart fördelar med att ha papper på allt... hur många känner till att man måste ansöka om dispens från strandskyddet för att bygga en brygga?
Förvisso lär det inte vara några problem... men det skall trots allt göras... så egentligen så är jag inte förvånad över att det skulle behövas något tillstånd.
 
J
I vår kommun gäller regeln, fråga inte
 
För att lyfta upp några cementsäckar eller disk/tvättmaskin behövs ju ingen bamsekran. Sedan beror det ju på hur tung och bred småbåten är. Och hur ofta du skall lyfta. Måste du ha hydraulik, i så fall kanske en vegetabilsk olja kan användas?

I alla fall så har JULA en liten mekanisk kran, sid 240 i katalogen, lyftkapacitet 250 kg, pris 1995 kr.
OBS! Exkl vinsch och jag ser ingen rekommendation om vinsch, det måste vara en vinsch godkänd för lyft, men där syndas det nog en hel del.
 
Amatörbyggaren skrev:
I alla fall så har JULA en liten mekanisk kran, sid 240 i katalogen, lyftkapacitet 250 kg, pris 1995 kr.
OBS! Exkl vinsch och jag ser ingen rekommendation om vinsch, det måste vara en vinsch godkänd för lyft, men där syndas det nog en hel del.
De har en till. 500kg kapacitet och vinsch följer med.
http://www.jula.se/kran-med-handvinsch-129486
 
Ja, se där är den. Trodde att jag sett en sådan i varuhuset, men kunde inte hitta den i katalogen. Den kranen måste ju vara idealisk att skruva fast på kajen för att lyfta kylskåp och cementsäckar. Och till ett mycket bra pris.
 
Tack för tipset om Jula. Det är väl den perfekta kranen om man är ute efter pris/prestanda. Personligen skulle jag helst vilja ha en kran med minst dubbla lyftförmågan och gärna lite mjukare linjer. Men den kan nog se bra ut om man målar den i lämplig färg.
 
Lite läsning
En uppförd båtkran ansågs ej hänförlig till nybyggnad varföruppförandet inte krävde bygglov. Det område där kranen hadeplacerats nyttjades som upplagsplats för båtar och platsenvar redan bebyggd med bl a en mindre kran. Fråga huruvidadetta krävde bygglov eller ej hade inte ifrågasatts i länsstyrelsen varför Regeringsrätten inte kunde pröva frågan.

Närboende begärde "prövning enligt gällande byggnadslagstiftning" hos Byggnadsnämnden i Tanums kommun avseende en båtkran som var uppförd på mark angränsande till närboendes fastighet. Nämnden beslutade att meddela att båtkranen ej var byggnadslovskrävande samt att det ej fanns någon anledning för nämnden att vidtaga åtgärder för undanröjande av kranen.

Närboende anförde besvär över nämndens beslut hos Länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län och yrkade att det omprövades.

Länsstyrelsen fann att uppförande av kranen ej var hänförligt till sådan åtgärd som erfordrade byggnadslov. Länsstyrelsen konstaterade att kranen kunde inverka störande på närboendes fastighet genom läget helt nära närboendes sommarbostadshus varför närboende hade fog för sitt klagomål. Det område där kranen hade placerats, nyttjades emellertid, sedan länge som upplagsplats för båtar m m. En omflyttning av kranen skulle kunna medföra andra olägenheter, föranledda av planens ringa storlek och dess nyttjande för båtuppläggning. Med hänsyn till det anförda och då platsens nyttjande som upplag för båtar, inte i och för sig hade ifrågasatts, fann länsstyrelsen inte skäl till åtgärder. De effekter som kranen och dess nyttjande på platsen i övrigt kunde medföra för mark- och byggnadsförhållandena på närboendes fastighet kunde inte komma under bedömande i detta ärende. Länsstyrelsen lämnade därför besvären utan bifall.

I besvär hos Kammarrätten i Göteborg yrkade närboende att länsstyrelsens beslut undanröjdes och "att kammarrätten förklarade att byggnadslov erfordrades för uppförande av kranen samt för å tomten numera bedriven verksamhet". Till stöd för sin talan anfördes att kranen var försedd med elektrisk motor och att olyckstillbud hade inträffat med kranbommen. Vid maskinmässig avslipning av båtar uppstod vidare hälsovådligt damm som innehöll arsenik. Med hänsyn till kranens storlek och till att den var anlagd för permanent bruk var den att likställa med byggnad, för vilken byggnadslov krävdes.

Kammarrätten ändrade ej det överklagade beslutet.

Närboende anförde besvär över kammarrättens dom hos Regeringsrätten och hävdade att kran och båtuppläggning krävde byggnadslov.

Regeringsrätten lämnade besvären utan bifall och angav följande domskäl.

"DOMSKÄL

Regeringsrätten beslutar följande.

I målet har inte prövats om användningen av fastigheten Kämperöd 1:35 för uppläggning av båtar kräver byggnadslov. Länsstyrelsen har tvärtom i sitt beslut antecknat att sådant nyttjande av fastigheten inte i och för sig har ifrågasatts. Vad [närboende] anfört i regeringsrätten om att båtuppläggningen kräver byggnadslov lämnar regeringsrätten, med hänvisning till 37 § första stycket förvaltningsprocesslagen, utan beaktande.

Uppförandet av båtkranen är ej att hänföra till nybyggnad och innefattar såvitt utredningen visar ej heller annan åtgärd som fordrar byggnadslov."

[Beslutet i detta avgörande har skett utifrån numera upphävda författningar, men referatet har alltjämt bedömts ha relevans. Lagrumshänvisningar i Rättsdatabasen - som avses spegla gällande rätt - sker till motsvarande lagrum i nu gällande författningar. Anm av Infosoc Rättsdata AB.]
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.