Hejsan,
Jag och min sambo har fått för oss att vi ska bygga en skånelänga på en avstyckad åker om ca 3ha.
Vi letar nu efter planlösningar på liknande hus, då det inte är så lätt att få ihop en bra planlösning själv, tänkte vi ta lite ideér av andra som byggt.

Vi har tänkt bygga i ett plan om ca 180kvm bostad och 60-80kvm garage.

Vi vill bygga ihop garaget med bostaden så det bildas ett L, där den lilla delen blir garage.
Hade tänkt oss måtten 22,5m x 8m och garage om 8m x 8m med dubbla garageportar på gaveln.

Nu hoppas jag ni kan hjälpa oss hitta planlösningar som påminner litegrann iaf mot det vi tänkt bygga.

Mvh
Magnus
 
Jag utgår från att ni bygger i de gamla danska provinserna, där denna typ av hus passar som bäst. Nöjer mig med att tipsa om att ändra proportionerna en aning. Den typiska skånelängan är smal med brant tak (45 grader) och låga långsidor. Med åtta meters spännvidd kommer taket att bli våldsamt högt. Sex meter räcker utmärkt.

Om ni behöver lite större bottenvåning bygger ni bäst med ännu en vinkel kring en skyddad gård. Just gårdskänslan och "lidret" mellan ute och inne ingår nämligen också bland skånelängans mest älskvärda drag.


Scanna in tomten med höjdkurvor och lite omgivning så kan vi skissa upp något kul!
 
Vi hade tänkt bygga i skåne ja :)
en U gård hade också varit ett alternativ kanske, vi har mest varit inne på antingen ett L eller ha garage och bostad separat.
Jag vet inte på vilket sätt jag skulle kunna scanna in tomten, men jag har fotat den lite idag iaf.
Hade tänkt bygga på höjden uppe till vänster på första bilden (vid fågeln). vänd mot höger, då vi förmodligen kommer anlägga väg bort mot den lilla grusvägen som ligger längre bort till höger.

Det är väldigt svårt med planlösningar som är funktionella och praktiska.

http://magnus.e-s.se/img/DSC_0716.JPG
http://magnus.e-s.se/img/DSC_0717.JPG
http://magnus.e-s.se/img/DSC_0720.JPG
http://magnus.e-s.se/img/DSC_0721.JPG
http://magnus.e-s.se/img/DSC_0722.JPG
http://magnus.e-s.se/img/DSC_0725.JPG
http://magnus.e-s.se/img/DSC_0726.JPG
http://magnus.e-s.se/img/DSC_0727.JPG
http://magnus.e-s.se/img/DSC_0728.JPG

Mvh
Magnus
 
Redigerat:
Med att "scanna in tomten" menade jag tomtkarta med höjdkurvor och grannarnas gränser och hus. Men dina bilder ger också massor av info. Ni har ett fantastiskt vackert läge. Som gjort för en riktig liten Skånegård!

Högspänningsledningen är enda skönhetsfläcken jag hittar på dina bilder. Jag ser också att marken är ganska kraftigt kuperad. Det gör stället så mycket intressantare, men kräver förstås större varsamhet. Jag utgår från att området saknar planbestämmelser, och att ni fått positivt förhandsbesked. Antar att den utpekade byggplatsen redan är förankrad hos byggnadsnämnden.

Äger och disponerar ni hela kullen? Själva huset är inte ett dugg svårt att rita. Den tacksamma utmaningen är att rita det ihop med ert underbara landskap! Vad ni behöver är en duktig och varmhjärtad ”landskapsmålare”, och jag kommer osökt att tänka på – Per Friberg. Han är originellt nog både husarkitekt och landskapsarkitekt, med bakgrund som professor på Alnarp. Tyvärr är denne man 90 år fyllda. Men jag upptäcker att telefonnumret till hans byrå (040-451888) finns kvar. Hans företag verkar också alltjämt vara registrerat, så varför inte slå en signal!

http://www.maxplunger.se/jan2003/Per_Friberg_Villa_Bockman/index.htm

http://mobil.hd.se/bostad/2010/11/01/villa-holsby-i-ny-tappning/

Här på ”byggahus” hittar du också följande tråd, som kanske kan ge inspiration, även om du inte måste bygga lika stort –

http://www.byggahus.se/forum/socialt-projekt/129867-430-kvm-i-naturskoen-miljoe.html
 
Vilka vackra bilder!

Nu till ämnet. Planlösningen är ju svår att råda om. Allt beror på vilka krav ni har och hur ni ska använda huset, öppen planlösning, hur många sovrum m.m....?

Jag håller med billy_baver om att en skånelänga bara ska vara 6 meter bred. Fast man ser många nybyggda som är bredare. I dom gamla längorna hade man ofta "genomgångsrum", troligtvis är det därför man idag väljer 8 meter och får en vägg i mitten. Taklutningen bör i alla fall vara 50 grader tycker jag.

En U-gård känns mera genuint än ett L, speciellt om ni ska ha garage inbyggt. Och det verkar finnas plats.............

Ska ni bygga i Leca?
 
Fast bygger man lika smala hus som i tidigare tider, men med islering efter dagens krav blir det inte mycket plats inne?
 
haavard skrev:
Fast bygger man lika smala hus som i tidigare tider, men med islering efter dagens krav blir det inte mycket plats inne?
Nej, det är därför man måste veta hur huset ska användas. Sällskapsrum i fil fungerar men inte t.ex. sovrum.
Vi har byggt 6 meter brett i L-form och det fungerar bra - utan mittenväggar då förståss.
 
Tack för tiden ni tar er att skriva svar till oss.

Jag bör nog säga att vi inte har tänkt bygga en "riktig" skånelänga, men något som påminner om detta.
Om ekonomin tillåter så har vi tänkt bygga en bostadsdel om 180kvm och garage för två bilar och arbetsyta/materialyta, tak av vass, ytterväggar av lättbetong, fasad av gammal handslagen rödtegel, innerväggar av trä/gips.

Vi är bara två personer i familjen idag, och hade tänkt bygga färdigt innan barnen kommer till världen, vi tänkte planera bygget efter oss plus två barn.

De rum vi har tänkt få plats med är ett större sovrum, två mindre sovrum, två arbetsrum, större vardagsrum (öppen eld, matplats för tio personer, soffa/fåtöljer/TV), kök, ett större badrum, ett gästbadrum (mindre med bara toalett och handfat), tvättstuga (i anlutning till groventré som i sig är ansluten tilll garage).
Om det inte skiljer mycket ekonomiskt att ha öppet upp i nock i vissa partier så hade vi gärna sett det i vardagsrum/kök.

Jag ska slå Per en signal under dagen och se om jag får tag på honom, tack för tipsen.

Mvh
Magnus
 
En U-form passar rätt bra för att ha förråd (fd hönshus) och garage (fd vagnslider) i ytterdelarna, dvs dessa har ingång utifrån. Då kan man låta benen i U-et vara lägre och smalare, och ha mitten-delen som egentlig samvarodel. I mitt gamla hus (1900ca) var mitt-kroppen ca 7x14m med hall, kök, matrum och vardagsrum, övervåning två sovrum och liten wc. Mitthuset var 7 meter djupt och, benen 4,50 breda, låg sockel och rätt låg nockhöjd. I ett ben hade vi tre rum i fil, ett stort sovrum med takhöjd upp till nock, litet kontor och wc/dusch, sedan en kombinerad tvättstuga/klädkammare. I andra benet var ett kontor/gästrum, och efter det ett förråd med ingång från innergården.

Mitt-kroppen låg i nord-sydlig riktning, med benen åt väster. Det som är lite negativt med detta är att det inte blir så många fönster åt väster, men kvällssolen kom in obehindrat på innergården eftersom det var så låg takhöjd på benen. Sovrumsdelen var helt underbar med stora 20-talsfönster mot trädgården i söder, när man satt i fönstret hade man underbar kontakt med trädgården eftersom det var så låg sockel.
 
Jag efterlyser lite planlösningar för skånelängor.
Jag och frugan har köpt ett hus som är 7x20 meter utvändigt med en utbyggnad som är hall på ca 10 kvm mitt på, om ska totalrenoveras. Vi är i dagsläget inte nöjda med planlösningen och eftersom allt behöver göras om har vi rätt fria händer.
 
Det verkar bli rum i husets gavlar om frugan får bestämma.
 
Även om ni bygger nytt så kan ni låta er inspireras av föreningen Skånska gårdars skrift om skånelängors traditionella utformning.
http://www.skanskagardar.se/skanelangan.html

Mycket av det som vi idag upplever som trivsamt med gamla skånelängor handlar om proportioner, hur rummen ligger i fil, hur ljuset faller in genom fönstren, fönstrens storlek o proportioner, etc etc. Brukar roa mig att titta på hur när jag kör omkring i Skåne och konstaterar att vissa nybyggen pryder sin plats genom att man följt de klassiska proportionerna, medans andra ser helt konstiga ut.....
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
Jag står själv och sliter med frågan. Gillar skånelängans utformning,men nu ska vi isolera taket utåt och jag misstänker att det med nya taket blir svårt att få till takfoten så det inte ser dumt ut.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.