Status
Tråden går ej att kommentera.
det är bara att ringa till dem som har varit där men inte hört av sig och fråga hur det går med offerten. det gör jag alltid själv när det hat gått mer än två veckor. Jag vet själv hur lätt man kan glömma bort eller få tummen ur men när någon ringer och frågar brukar det ta fart
 
M
Glöm inte bort det var bara 14 månader sen byggjobbare en mass´s tjänster sades upp.
 
Min erfarenhet är att du bara kan hitta dem via referenser: grannar, barnens klasskompisars föräldrar, byggvaruhandelns tips, försäkringsbolaget. Fråga alla du har har förtroende för om de känner till någon bra hantverkare.

Jag har raderat inlägg i den här tråden där jag vet att skribenten är en hantverkare. Vi vill att hantverkare inte diskuterar i det här delforumet. TACK!
 
Bästa är nog att göra allting själv och verkligen se vad som kan bli problem?
Hantverkare är inga övermänniskor som kan allt ingen normalbegåvad person klarar av.
Alla som donat själva vet att man får komprimissa lite alltid när det gäller renovering och bygga på "gammalt mög".

Men nu ville TS ha svar på nåt annat.

Själv tycker man ju att hantverkare borde kunna mer än en privatperson och det kan dom givetvis oftast med.
Skillnaden är att dom lärt sig att göra jobbet fortare och var man kan fuska utan att kunden gnäller.
Nä, ge en duktig hantverkare lika mycket tid som ni själva skulle lagt för att få till samma projekt.
Då kan man börja jämföra.

Alla pratar kvalité men i slutändan är det priset som avgör.

Ungefär som i mataffären.

Svensk torr oxfilé för 300:- kilot och även om man är antianti som jag till att skicka mördade djurkadaver runt jorden så visst kollar man lite på den där oxfilén för 99:- när man kan välja mellan den och den svenska fläskfiléen för 150:-

Ja jag svamlar :blushing:
 
Jag har raderat inlägg från hantverkare i den här tråden.
 
Jag stänger trådar för att i det här forumet ska bara konsumenter diskutera. De trådar som har stängs har tagits över av hantverkare. Om hantverkare inte skriver i det här delforumet så har vi inget problem.
 
Milkshaken
jaha....
 
B
man får fråga grannar, jobbkompisar, barnens kompisars föräldrar.
eller bita i sura äpplet och anställa någon efter man kollat upp företaget bakgrund och referenser.
även hantverkare måste anställa hantverkare. en målare anställer en snickare eller tvärt om
 
Som sagt, även hantverkare kan vara konsumenter. Sen spelar det väl ingen roll vad man jobbar med om man kommer med relevanta inlägg. Kan väl vara bra att någon som faktiskt vet vad dom talar om ibland skriver ett inlägg för att reda ut frågor?
 
Nu var det ju ett tag sedan TS startade tråden och förhoppningsvis har dom hittat någon som kan hjälpa till. Annars som vissa varit inne på så finns det många duktiga hantverkare utan Svenskt pass. Personligen har jag mycket goda erfarenheter av dessa. Dom brukar annonsera på blocket, brukar kunna vara på plats för att lämna offert en kväll inom 72h samt vara igång inom en vecka.
Tyvärr finns det här precis som inom den svenska kåren ett antal mindre lyckade individer. För att säkra detta brukar jag samtidigt som dom är på plats för att titta på jobbet be om 2-3 namn var dom gjort jobb nyligen. Jag brukar ringa upp dessa referenser medans killen/killarna är kvar så är detta utklarat.
Dom brukar bli paffa när dom konfronteras på detta sättet men jag har sållat ut både Svenska och utländska på detta sätt på studs.
Att göra på detta sättet har jag tyvärr lärt mig the hard way

ps Dom utländska brukar annonsera på Blocket
 
B
dåliga hantverkare ger mörka moln över yrken. kommer alltid finnas bra och dåliga hantverkare.
dåliga skapar även orosmoln åt bra hantverkare
 
Dåligt folk finns inom alla yrkeskårer... men att det finns en massa jätteduktiga o seriösa (o ibland öppet svindyra :D ) hantverkare med respekt som bara sitter tysta o låter era kollegor härja runt med en ruskigt dålig kundattityd.... varför säger inte ni något?
Det finns tusentals av er som skulle kunna rensa upp debatten bättre än vad några modererade trådar kan göra. Ni är tusentals mot 5-10 som förstör för oss alla.

Jag tycker inte ni är värda att dras med ner i träsket som ni görs nu.
 
Thomas59
Paul-Staffanstorp skrev:
Icke hantverkare som diskuterar med icke hantverkare om hur saker ska göras kan ju inte leda så speciellt långt när det är två oinsatta som älter ett ämne utan saklig kompetens.
Paul, jag brukar respektera dina åsikter och visst kan du på sätt och vis ha rätt i ovanstående i vissa enstaka fall när det verkligen är två oinsatta parter men generellt är det att djupt underskatta kompetensen hos sk hempulare, särskilt många av hempularna här på forumet, och att starkt överdriva kompetensen hos hantverkare i allmänhet.

Jag tror att många med mig (hempulare) med tiden fått en betydligt mer nyanserad bild av sk hantverkare där hantverkare i allmänhet med några få undantag inte besitter någon raketforskarkompetens inom sitt område och i många fall helt enkelt gör ett sämre jobb än vad många hempulare kan åstadkommma.

Det kan ju iofs bero på slarv osv men jag tänker i första hand på den rena kunskapen inom resp hantverkardisciplin samt erfarenheten. Att man gör något för pengar (yrkesmässigt) innebär inte med automatik att man är duktig och påläst. Erfarenheten säger också att många yrkesmän fastnat i gamla kunskaper och gör som dom alltid har gjort.

Jag skulle tom vilja påstå att det finns hempulare här på forumet som inom vissa områden (tex VVS) har kompetens som vanliga hantverkare inom samma område bara kan drömma om.

Självklart finns det också verkligen kunniga och rutinerade hantverkare på forumet (du är troligen en av dem) som har specialistkompetens/lång och uppdaterad erfarenhet eller hantverkare som har erfarenhet inom områden som knappast hempulare sysslar med MEN att tro att byggahus skulle stå och falla med hantverkarna är att grovt överskatta sin egen roll.

Det är självklart en fördel att ha hantverkare på forumet och vi hempulare uppskattar er medverkan men då hantverkare då och då övergår i någon sorts självömkan över bristen på uppskattning har man nog dels överskattat sin egen roll och dels är man nog på forumet av fel skäl.

Nu blev det OT så jag får väl tillägga att TIPS/REFERENSER från personer som man har förtroende för är den enskilt viktigaste källan till att hitta bra hantverkare. Jag vet faktiskt inget annat bra sätt och inte ens det ä helt riskfritt.
 
Här diskuterar vi frågeställningen "Hur hittar man seriösa hantverkare?". Jag har raderat inlägg som var off topic.
 
Thomas59
Hej Marlene, kanske slår jag in öppna dörrar då jag inte kollat om det redan finns på forumet men vore det inte en bra idé att klistra någon sorts checklista när man ska söka hantverkare. Om vi utgår från att vi letar efter ett hantverkarföretag så är det är väl i huvudsak två, kanske tre områden som är intressanta. Dels den rent formella biten som vi kanske kan kalla mera objektiva fakta som tex:

-Har hantverkaren en registrerad firma och hur länge har firman varit verksam
-Vilken typ av firma (AB, enskild osv)
-Finns F-skattsedel
-Hur många anställda (har betydelse om hantverkaren tex skulle bli sjuk och om någon annan på firman då kan ta över)
-Finns ansvarsförsäkring eller annan nödvändig försäkring
-Vilken typ av behörighet krävs för olika typer av jobb och hur kollar man det
-Hur kollar man om firman har anmärkningar hos ARN elller motsvarande
-etc

Det bör vara kommentarer kring de olika punkterna avseende VARFÖR det är viktigt att kolla och VAR man kollar

Sen har vi den mer subjektiva, och svåra, delen som handlar om hantverkarens kompetens och hur hantverkaren har klarat av tidigare uppdrag dvs vilka frågo ställer man till hantverkaren och hur tar man referenser:

-Vad ska man fråga efter vid första kontakten
-Hur hanterar man referenser. Vad ska man kolla efter dvs någon sorts frågelista med frågor kring dels det rent hantverksmässiga utförandet, kvalitet och finish men också hur hantverkaren håller tider, service osv. Jag ser framför mig en grupp med frågor som är gemensamma oberoende av hantverkardisciplin och andra frågor som är mer inriktade på ett fackområde tex snickeri, El, VVS osv. Samma här att det finns kommentarer kring VARFÖR man ska fråga och VAD/HUR man ska kolla.
-Ska man nöja sig med referenser som hantverkaren väljer ut eller kan man kolla även andra
-Ska man be om referens tilll en kund som haft problem men där hantverkaren kan visa att han hanterar även den typen av projekt på ett korrekt sätt.

Den sista biten som ju är topic i denna tråd är ju VAR man hittar hantverkarna och där är det väl svårt att göra någon checklista men kanske någon har idéer kring hur man lite mer systematiskt kan söka efter hantverkare. Bekantskapskretsen, branschorganisationer, tidningsannonser, Blocket osv. Lite för och nackdelar med de olika alternativen mm.

Möjligen kan man också ha en inledning där man kanske lite mer generellt beskriver lite kring vad man kan ställa för krav på en seriös hantverkare vad gäller tex:

-Avtal
-Försäkringar
-Utbildning/erfarenhet
-Kundservice
-Betalningsvillkor
-Allmänt uppträdande
-Etc.

Jag har ju redan tidigare efterlyst checklistor som man skulle kunna använda då man sedan hittat sin hantverkare eller när man är i färd med att ta in offerter dvs. checklistor FÖRE, UNDER och EFTER det jobb som skall utföras. Jag tror fortfarande att det skulle vara en god idé.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.