Hej,

Vi ska snart börja bygga vårt bo men får inte riktigt till planlösningen på entre och hallpartiet.
Just nu kommer entren rakt in I vardagsrummet och för att hänga av sig ytterkläderna måste man gå till vad som kallas hall på ritningen.
För att gå mellan kök och vardagsrum måste man därmed passera en grusig och blöt entre?!

Entren och hela väggen vill vi flytta ut till den streckade linjen och därmed kommer trapporna till altanen följa samma linje. Skafferi och inbyggd öppen spis vill vi ta bort. Trappen till nedervåningen tänkte vi svänga av där den kommer upp.

Skulle vara väldigt tacksam för svar om någon som ser en annan eller bättre lösning?

(Kök och vardagsrum ligger redan på de bästa platserna med tanke på utsikt och väderstreck så dessa har vi tänkt att behålla som de är.)
 
  • Screen shot 2011-01-07 at 1.32.29 PM.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Att flytta entrén ut till streckad linje är bra. Bra vore också att direkt i "nya"entrén ha plats för skor och kläder. Man kan ändå behålla den klädförvaring som finns på ritningen, det behövs alltid mycket plats för ytterkläder.
 
Svårt att brottas med en lösryckt pusselbit i en så komplex plan. Men jag har gjort ett försök.

Skafferiets funktioner kan man integrera i en löpande köksvägg. Kapprum och garderob flyttas ut mot entréväggen, så att vardagsrummet avskiljes en aning.

Att flytta trappan kan medföra mycket bök i bottenvåningen. Men om man frilägger den frigör man mycket volym och skapar en fin och rumslig komponent i planen.

En oregelbunden köks-ö ökar möblerbarheten i er lounge, och binder naturligt samman entrén mot (det jag antar ska bli) sovrumsdelen.
 
  • ramini10.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Varför vill ni ta bort den öppna spisen så här i energisparartider?
 
petersson79 skrev:
Varför vill ni ta bort den öppna spisen så här i energisparartider?
Dom kanske har en förhoppning om att regeringen lever som dom lär?
Värnar om miljön och bygger mera kärnkraft alltså.
Reglerar in elen igen.
Sänker elpriset till 1öre eller mindre.
Så att alla hemmatomtar slipper elda sur ved och förpesta för omgivningen.

Nä nu spårade jag ur, sorry.....
 
Redigerat:
Tack för all feedback :) intressant!


Det var lite dumt av mig att inte nämna fler detaljer I varför vi har sådant problem med entren och planlösningen…Det handlar nämligen om utsikten.
Vardagsrummet vätter mot en vacker utsikt I norr; en sjö. Likväl vätter köket och entren I väster mot samma sjö. I köket har vi tänkt fullhöjds fönster.
Bygger vi kapprum, förvaring och toalett vid entren försvinner delar av den fina utsikten. Så naturligt är då att lägga dessa bitar mot öster (där de ligger nu) och där ingen utsikt finns. Men då är vi tillbaks till det initiala problemet...man måste korsa passagen mellan kök och vardagsrum med sina smutsiga uteskor.


Evi:

Jo, det är I dessa banor vi har tänkt och kanske I dessa banor det kommer att landa…en liten entre direkt vid dörren för de kläder och skor man använder oftast. Större avhängningsmöjligheter på andra sidan “gången” för plagg du använder mer sällan.



Billy Bäver:

Det var länge sen. Jag vet att du hjälpte min make att rita på möjligt hus då vi köpt tomten i början av förra året...nu är det frugan som skriver:)

Du har så klart helt rätt. Det är inte lätt att se och förstå denna pusselbit I det stora hela!

Så bifogad är undervåning med trapp. (vilken inte heller är huggen I sten) Sorry, lite egenhändigt ritad och inte helt färdig.

Vi tycker om vad du har ritat med mer öppna ytor mellan kök och vardagsrum. Du har öppnat upp vårt tankespår!
Hade det inte varit för utsikten hade detta varit det ultimata...hmm och kanske får vi faktiskt tänka bort utsikten på vissa delar.





Petersson och Blindnit…
vi vill ha kvar öppen spis så klart d^_^b , och gärna kanske tom 2st! Men inte inmurad som på ritning och inte utomhus...och så har den ännu ingen fast plats.
 
  • Screen shot 2011-01-10 at 10.06.55 AM.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jo, jag minns tomten och våra skisser. Har ändå lite svårt att förstå er nya plan. Tänker ni er huset som ett "V" mot sjön? Med entrén längst in i vinkeln och med ett entreplan som bara delvis ligger "omlott" ovanpå souterrainvåningen.
 
Hej Billy Bäver,
Jag insåg att jag inte postat svaret...fast det var skrivet!
Man skulle kunna säga att huset kommer att se ut som ett v men det är den raka sidan som kommer att vätta mot sjön. Sedan ligger huset delvis omlott och klättrar uppför den bergiga tomten. Jag har bifogat hela övervåningen som gör det enklare att förstå :)
 
  • Screen shot 2011-01-16 at 4.29.54 PM.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Spännande! Det kommer att fungera, men det kommer att bli kostsam. Har ni undersökt markförhållanden och konsulterat konstruktör för hållfasthetsberäkning?

Jag antar att ni skippade mitt förslag därför att ni ville ha större boyta utan att få för stor skuggbildning.
 
Billy Bäver,

Det har varit en riktig berg och dal bana sedan sist. Vi har också insett att vi "ovetande" har gett oss in på en krånglig och säkert kostsam historia. Konstruktörer är inkopplade och vi har fått flera offerter.

Ja just, det stämmer det du skriver, vi ville ha lite större boyta och detta var en av möjligheterna att bygga och samtidigt behålla naturen och den lilla berknallen. Ännu inget bygglov dock.

// Fru Ramini
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.