Hej!

Vi bor i ett gammalt hus från 1932, vi har vattenburna element med gammal elpanna med (tyvärr) utvändig givare. Detta är ju inte ekonomiskt på något sätt för oss då vi har både kakelugn och vedspis i köket, men det spelar ju ingen roll hur mycket vi eldar, elementen tuffar ju på för fullt ändå.

Vi behöver därför tips och förslag på vad vi kan göra för att styra elementen på ett bättre sätt och därmed minska elkostnaden. Vad finns det för alternativ?

Har funderat på om man kan sätta någon givare inomhus istället men på själva elpannan ställer man ju in temperatur till elementen genom att välja olika "kurvor" beroende på utomhustemperatur.

Tacksam för förslag!
 
Blir hela huset varm när du eldar, eller bara vissa rum??

I detta fall så borde radiatortermostatventiler var den rätta lösningen, deras uppgift är just att begränsa radiatorerna om övertemperaturer uppstår tex pga eldning i spis.

Antingen pratar du med din lokala röris eller så fixar du själv.
Hur gamla radiatorventiler har du, hur ser de ut?
 
Åh tack för snabbt svar! Radiatorventiler? är det själva vredet på elementen?
Vet inte hur gamla de är, vi har bara bott i huset i fem år men det ser gamla ut.
 
Du har antagligen bara kranar på elementen, ett termostat reglerar hur mycket vatten som släpps igenom elementet beroende på temperatur i rummet.
images
 
Ja det är nog bara kranar, är ett + och - på. Vad behövs för att kunna sätta dit en termostat på ett gammalt element. Behöver man tömma hela systemet? Vad är ett rimligt pris för att en röris skulle byta till termostater? (totalt 7 element)
 
Om det finns termostater som passar så kostar de typ 150:-/st och kan bytas själv, annars så måste hela ventilen bytas och då måste systemet tappas. Ventil & termostat kostar typ 300-350/st plus jobb kanske 4h med nedtappning, byte, påfyllning och luftning. Om du byter ventiler så se till att de nya är injusteringsbara så att du kan justera flödena på en gång.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.