Hej!
Håller på att flytta till ny lägenhet och eftersom det är bra att ha framförhållning - har jag hört - så börjar jag redan nu att grubbla på div. kommande renoveringsarbeten.
Jag har tänkt att försöka mig på stavparkett med fiskbensmönster (eh, ja, jag får säkert anledning till att återkomma med en hel del frågor längre fram..) i två av rummen. I nuläget ligger det någon typ av billigt klickgolv. Hur det ser ut under vet jag inte riktigt, men jag antar att det är masonitskivor el. likn. och sedan brädgolv. Problemet är väl (delvis) detta att stavparkett kräver ett väldigt plant och fint golv och jag har hittills aldrig varit inne i en sekelskifteslägenhet där golvet inte bildar en "grop" från väggarna och in emot rummet. Med en helt osannolik tur kanske golvet redan är flytspacklat och plant, men i annat fall misstänker jag att det är vad som krävs...
Min första fråga blir då om det krävs en riktig hejjare på flytspackling nu när det inte bara är lite ojämnheter i golvet som skall fixas till, utan ett helt rum som bildar en grop? Utöver att det lär gå åt enorma mängder spackel borde det ju bli ganska svårt att hålla koll på att man får en plan och slät yta på en så stor area?
Efter att ha kollat runt lite har jag fått intrycket av att det inte är en särskilt smart idé att flytspackla direkt på brädgolvet. Detta dels beroende på att det finns glipor mellan brädorna och fan vet vart spacklet hamnar om det rinner ner mellan dem. Detta hade väl kanske gått att råda bot på genom att "fylla" gliporna med något (akrylfog?) först, men då återstår väl ändå en fara i att brädgolvet rör på sig och spräcker flytspacklet? M.a.o. bör man rimligen lägga ett lager masonit på brädgolvet och sedan flytspackla. Problemet med det är ju att masonit, flytspackel, plyfa och sedan parkett tillsammans bildar en ganska ansenlig golvhöjd... och vips är golvet högre än trösklarna! Finns det någon kan lindra min vånda inför detta, eller har jag all anledning att misströsta?
 
Framförhållning i all sin ära men innan du vet läget mer i detalj är det nog svårt att ställa en diagnos.
GDS.se har iallafall en PDF-artikel om att lägga just fiskbensparkett, prenumererar du inte kan du köpa för en tjuga eller nått sånt, I den flytspacklar dom iallafall, vilket inte ser jättesvårt ut, dock beror det ju på vilka ytor det handlar om.
Om det är för mycket för att flytspackla kanske man skulle överväga att slita bort så mkt man kan och bygga upp nytt undergolv.. detta beroende på vad som finns under såklart.

I det stora hela tror jag din vånda är befogad, det finns nog en anledning till fiskbensparkett sällan läggs nuförtiden :)
 
Flyttade för X antal år sedan in i en lägenhet/våning, fastigheten uppförd 1884.

Hade ett plankgolv i hela lägenheten (lite ojämnt) villket jag skruvade 22mm golvspån på. Sedan limmade jag mina stavar efter detta.

Gott om takhöljd, 3,6 m, och kapade dörrarna i underkant.

Inga större problem bara man är noggran:)
 
GDS-artikeln var helt klart värt sina kronor, men såhär långt läser jag den mer som kuriosa än som en manual. Intressant var ju att de hällde flytspackel direkt på brädgolvet och att det verkade gå bra att både limma och spika direkt på spacklet.
Helt riktigt att det är lite tidigt att bekymra sig alltför mycket i ett stadie då jag inte ens har möjlighet att titta på golvet... Men mina tankar rör sig mest kring om jag redan nu ska försöka glömma min storslagna vision eftersom det blir för omfattande jobb. Något nytt undergolv blir det nog i vart fall inte. PCLarsson kanske har en poäng i att skruva på ett lager rejäl skiva och lägga golvet därpå. Golvet lär väl komma upp en bit men fotlisterna skall ju ändå bort... och trösklar... Tja, det är ju ganska snyggt utan trösklar också, med parkett som fortsätter genom rummen!
 
Klat att trösklarna ska bort, rumen ska ju flyta ihop :)
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.