Var placerar man shunten och övriga rördelar till vattenburen golvvärme i badrummet? Helst skulle jag vilja ha det i källaren men det borde inte fungera att ha det under vattenrören eftersom det då inte går att lufta. Har man den normalt i badrummet i någon låda?

Skulle vilja kunna ha lite varmt även på sommarhalvåret på golvet och har sett att det finns sk "minipannor" eller eltillsatser på ca 300 W som man kan använda, men det förutsätter väl att systemet har egen cirkulationspump eftersom man måste stänga systemet mot resten för att inte värma hela huset med eltillsatsen. Låter en cirkulationspump så det kommer att vara störande om den är monterad i badrummet?

Finns det någon annan bra lösning om man vill ha lite värme även på sommarhalvåret?
 
Du kan ha en golvärmefördelare i källaren och matning till golvärme en våning upp. Det är ev lite svårare att lufta av men absolut inte omöjligt. När man fyller upp slingan får man vara noga med att inte lämna luft kvar men annars ska det inte vara några extrema problem. Så långe du har ett bra flöde genom slingan och pumpen hela tiden jobbar i vatten så är en bubbla luft eller två inte extremt kritiskt i en sådan lösning.

Det du kan installera är en Elpush12 från Uponor och andra tillverkare har liknande modeller. I denna har du en shunt och en elpatron så du kan få komfortvärme även på sommarhalvåret. I en sådan finns en inbyggd cirkulationspump men du shuntar bara in vatten från radiatorslingan vid behov. Ingen risk att du använder denna elpatron för att värma upp resten av huset. Pumpen låter inte direkt märkbart och bygger man in den skulle jag påstå att den är svår att höra. Kommer det luft i den dock kan den väsnas en del men det är ett tecken på att det är dags för avluftning.
 
I vårt badrum har vi en uponor elpush 12 och rören och shuntgruppen är placerade i ett hörn, som sedan kaklats in. På vintern när vi har värme i hela huset är elpushen avstängd, på sommaren stänger vi av radiotartermostaten och vrider på den elstyrda termostaten. Det skulle vara trevligt om allt skedde automatiskt, d.v.s. att elpushen automatiskt slog till när det kom för lite värme från radiatorsystemet, men så långt jag förstår behöver man själv bestämma om man vill ha eluppvärmning eller via det ordinarie vattenburna systemet. Det susar lite, men inte så att det stör. Enligt anvisningar ska man inte placera shuntgruppen i t.ex. sovrum, just på grund av ljudet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.