Hej!

Har läst lite i det här forumet och kommit fram till att för vedeldning skall man först ha en panna för 20-30 tusen, sedan minst 3 kubik acktank för lika mycket till och så en kulvert för kanske 10 tusen mellan garage/pannhus och bostadshuset. Plus lite rörmeck och annat.

Om man bygger nytt idag med rimlig isolering, går det då någonsin att räkna hem vedeldning (om inte veden är gratis) eller skall man satsa på direkt el / vattenburen el samt luft vvp och en trivselkamin med några hundra kilo täljsten som komplement?

En eldriven installation, både direkt och vattenburen, går ju att starta med i liten skala och så komplettera om man tycker värmeräkningen blir för hög.

Det känns för mig lite som att vedeldning idag är något för lantbruk eller gamla timmerhus där man gör av med sisådär 40-50 tusen kWh per år.

Jag frågar eftersom jag skall bygga nytt fritidshus ca 105 kvm med garage en bit bort och alltså har full frihet att välja värmesystem. Fast man vill ju gärna kunna bo permanent när man pernsionerar sig.

/Anders
 
Bygg ett vattenburet system och ett "pannrum". Vill du starta med en elpanna kan du göra det, och senare byta till en värmepump eller något annat.

Skulle fö vilja rekommendera golvvärme eftersom du bygger nytt. Bara att gjuta in i plattan och så är det klart.
 
Måste du köpa veden färdigkluven går det nog inte att räkna hem, då är nog en värmepump bättre. Dessutom måste du både ha och vilja lägga tiden det tar att elda med ved, vedeldning är lite hobby också...
 
Räkna hem? Det kostar att leva, så enkelt är det.

Vem räknar hem ett nybygge, ny soffa, ny tv etc? Märkligt att uppvärmning ska vara gratis eller helt kunna räknas hem fort som attan...
 
pipewelder skrev:
Märkligt att uppvärmning ska vara gratis eller helt kunna räknas hem fort som attan...
Mja...det som är märkligt är att uppvärmning straffbeskattas så förbannat, det SKA bara kosta skjortan och halva byxorna bara att värma sitt hus, du SKA staffas för att du inte vill frysa...
 
Fotografen skrev:
Mja...det som är märkligt är att uppvärmning straffbeskattas så förbannat, det SKA bara kosta skjortan och halva byxorna bara att värma sitt hus, du SKA staffas för att du inte vill frysa...
Om du syftar på att värma sitt hus med el (i olika former) kan jag hålla med dig, men biobränsle? Hur menar du?
 
Väljer man biobränsle kostar installationen skjortan istället, vedeldning förbjuds på vissa håll, pelletsen är inte speciellt billig.
 
Vi får trösta oss med att allt där här tjafset med värmepumpar och biobränslen är en historisk parantes. I framtiden kommer det att finnas oändlig tillgång på billig el och TS kommer att ha en elpanna.
 
Men just nu finns det skatter för att vi inte ska bygga onödigt stora hus (som alltså kräver mycket energi.)
 
Nåväl, ett gyllene tillfälle att citera en god vän: -Man sparar mycket ved med el ;)
 
mycke_nu skrev:
Vi får trösta oss med att allt där här tjafset med värmepumpar och biobränslen är en historisk parantes. I framtiden kommer det att finnas oändlig tillgång på billig el och TS kommer att ha en elpanna.
Hmmmmmmmmm, anar en viss sarkasm, du tror alltså inte att man bara köper en villareaktor på ICA MAXI? På sådär 200MW. Allvarligt så tror jag elen kommer att fortsätta stiga, men frågan var alltså när veden börjar löna sig. Det är ju en större investering och vad kostar egentligen ved per kWh? Eller pellets, eller vad man nu skall använda.

Som fotografen skrev är pellets inte heller gratis så för att tjäna in kanske 50 tusen i ökad investering som kostar kanske 2-3 tusen om året i ränta får ju kWh-arna bli lite billigare.

Får väl tänka som så att man börjar med vattenburen värme och så skaffar man vedpanna om man ser att det blir för dyrt med el.

Om man förbereder bottenplattan för kulvert (tittade på Rinkaby) verkar en fyrledare kosta lika mycket som en för värme och en för tappvatten. Någon fördel med endera systemet?
Någon som har tips om storlek?

/Anders
 
Angående ved så är det några av oss skogsägare som envist hävdar att en värmepump i långa loppet blir minst lika ekonomiskt som vedeldning. Det förutsätter naturligtvis att man inte har som hobby att fixa med veden, för då blir ju både tiden, utrustningen, förvaring, byggnationer, sotning mm mm bara en del av kostnaden för hobbyn
 
_ap_
Jag lider med er som "bara" har en uppvärmningskostnad på 15 000kr
då går nästan inget att "räkna hem" ;)
 
Däremot blir ditt eluppvärmda fritidshus ganska kallt då strömmen går....
 
Redigerat:
rundvikarn skrev:
Sedan blir ditt eluppvärmda fritidshus ganska kallt då strömmen går....
Jo, nu snackar vi ju tunga skäl till ved som sekundärkälla, även om området fick markledning efter Gudrun. Dock kräver ju vedpannor också ström till cirkpumpen, även om det går att lösa med bilbatteri och Kinaelverk. Fast en kamin skall man i alla fall ha.

/Anders
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.