Hej!

Min sambo och jag har nyligen renoverat ett radhus och upptäckte ganska snart efter att vi monterat köket att vi gjort en stor tabbe...vi har monterat ett skåp med lådor precis brevid en vägg utan att ha något mellanrum mellan skåpet och väggen. Inget problem egentligen, men tyvärr har denna vägg en dörröppning mitt på och när vi skulle sätta fast listerna runt dörren kom vi på att de kommer vara ivägen för lådorna när de dras ut. Gjort är gjort, men vi undrar om någon har tips på hur vi kan göra en snygg "inramning" av dörren eftersom vi inte kan sätta lister? Utan lister kan man precis öppna lådorna (om man gör det försiktigt) så det får inte vara något som sticker ut. Bifogar några bilder för att klargöra.

/Viktoria
 
  • Picture 007.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Picture 008.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Picture 010.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ta bort dörren/karm och lista upp med träregel i öppningen, måla så ni får mer en portal/öppning?
Lite svårt att se hur ni ska få till det där helt utan foder... Speciellt om det är så att det nästan skrapar i som det är..
 
Vi måste sätta upp en dörr eftersom husets enda förråd tyvärr är där (och det är inte så kul att se massa lådor hela tiden), men det lutar åt att vi får stå ut med att "inramningen" av dörren inte är så fin. Men bra tips annars, synd att det inte är vardagsrummet på andra sidan väggen för då hade det funkat :)
 
Hur stor är spalten mellan karm och skivmateriel?
Är det gips väggar?

Problemet med dörrar är ju att de har en förmåga att skaka en del när man smäller igen dörren vilket gör att det mesta ni sätter dit kommer att ge med sig - OM det nu inte är så att spalten är rätt tajt och skivmaterialet håller en fin kant så skulle man ju kunna mjuk foga mellan. Dvs, med tex latex - Men det skall inte vara mycket mellanrum då heller....
 
Gör om, gör rätt... ;)

Inte illa menat men det hade varit bästa lösningen om ni kunde flyttat skåp åt höger och fått in en passbit, men det är svårt att se hur man kan lösa det när man inte ser hela uppställningen.

Lägg gärna in en bild på hela köket så man ser hur det ser ut och ifall man kan komma med en lösning till er.

Man ska aldrig bygga kök utan passbitar... ajabaja !! ;)
 
Passbit är alltid en bra början..
 
Väggen ser väldigt tunn ut, så det är nog svårt att foga utan att det spricker när ni stänger dörren... Jag skulle nog kika på ett alternativ med t-ex en vikdörr eller liknande för att inte anstränga karmen, och sen antingen foga med MS-polymerfog (Starkare och mer elastisk än akryl/latex) eller spackla med pappersremsa som armering.
Ni kan ju också göra ett snyggt draperi istället för dörr.

En variant förresten är ju att ta lådorna och såga/hyvla av dom, det finns ju en kant på ca 2cm mot väggen på lådorna. Skulle ge intrycket av att ni har en passbit. Optimalt hade ni flyttat handtagen så de blev centrerade, då skulle ingen se att lådorna var 2 cm kortare.
 
Du skrattar säkert ijhäl dig men.... Kan du flytta väggen en decimeter eller så? Svårt att se helheten på bilderna men en gipsvägg är ganska enkelt/billgt att riva/bygga/flytta.
 
Hur mycket behöver du? Om det är en gipsad vägg skulle kan kunna skära bort gipset och ersätta det med 6mm gips. Då vinner du ca en halv cm, räcker det?
 
Kanske en nödlösning, men kapa lådförstyckena.

Protte
 
Åk till en plåtslagare och be att han knäcker lister i borstad rostfri plåt som du använder som foder. Kan med fördel limmas med PL400/600
 
Många bra tips, det med att såga lådfronten är nog det som låter bäst i det här läget. Att flytta väggen är helt uteslutet eftersom vi har en varmvattenberedare på andra sidan som inte går att flytta på. Och att "göra om och göra rätt" är också helt uteslutet. HELA köket är klart, d.v.s vi har redan monterat alla över- och underskåp, installerat avloppet och att riva ut allting och börja om från början gör vi inte. Det är inte dörren som är problemet utan dörrkarmen, så fixar vi lådfronterna borde det bli bra. Tack för alla tips!
 
Kan du inte byta ut den stommen mot en som är ett snäpp smalare? Det borde gå att operera ut en stomme utan att riva allt. Nu vet jag inte vad det är för fabrikat, men de flesta kök går ju att få i 10cm inkrement, så ni borde bara behöva förlora 10cm. Om det får kosta lite så kan man hos vissa kökstillverkare få en special storlek till förvånansvärt låg extrakostnad, hos andra till en förvånansvärd och chockerande hög extrakostnad.
 
S
Hyvla ner dörrfodret så tunt ni bara vågar, justera lådfronterna i sidled med skruv på sidorna. Räcker inte det så slår ni i spånkilar upptill och nertill (där stöd finns) på lådhurtsen tills lådorna går fria. Bryt av kilar och foga sedan springan.
Kapa inte några fronter, det kommer ni ångra. Fortsätt sedan justera resterande skåpluckor vid sidan av lådhurtsen så det blir jämt och fint.
 
Redigerat:
Ja, jag hade ju aldrig kapat ner fronterna.
Hade man sett mer av helheten så kanske det hade funnits någon lösning på att möblera om lite och det är oftast inga större svårigheter att göra detta trots det är "klart"...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.