Tänkte sticka och hämta en Kungsgran men det sägs överallt att granar inte ska gå från som nu -15 grader direkt in i värmen alltså in i vår bil med ca 20 grader. Men är det någon fara när man snackar 40 min resa? Väl hemma ska den få stå i garaget med 6-7 grader 1 dygn. Har inget takräcke eller dragkrok för kärra..
 
Att behålla jacka och mössa på och sätta ACC på 10 grader istället för 20 är inget alternativ? :)
 
Ner med rutorna så har du yttertemperatur inne i bilen
 
Ja det är väl bara att stänga av värmen, jag åkte en hel vinter med defekt värme.
40 minuters resa i ca 5-15 minusgrader.
 
Om granen är nätad kan du lägga den direkt på taket och surra med rep under taket genom bildörrarna istället. Nemas problemas! :wow:
 
Gran fixad! Jag tog min helikopter istället. Tack för alla supertips :)
 
Har du takräcke på helikoptern??
 
mycke_nu skrev:
Har du takräcke på helikoptern??
Löste det så här. d^_^b
 
  • julgran-i-luften_22552933.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vad har du för bil med värme du hade tänkt ha den inne i i första läget. :O
 
d^_^b
 
Jag tänkte faktiskt på den här tråden i helgen när jag var och köpte gran, var en familj med minibuss som envisades med att klämma in en gran mellan 4 ungar när de hade rails och enkelt hade kunnat surra fast granen på taket (som jag gjorde) istället. Dessutom slipper de tina den i 20 graders värme så den börjar piggna till...
 
Vad är det som händer om granen tas in direkt egentligen? Vi har gjort det i flera år (har inget halvkallt ställe att ha en gran på) och tycker att granarna skött sig bra ändå.
 
Från Skogssverige.se:

Om granen är frusen, bör den tinas upp långsamt före man placerar den i foten. En bra upptiningsplats är ett svalt utrymme med några plusgrader.I norra Sverige kan det skilja 40 grader mellan utomhus- och inomhustemperatur (-20 till +20). En gran som utsätts för detta i ett steg riskerar att barra tämligen snabbt.
Placera inte granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor. Låt granen tina långsamt i ett par dygn så att rotändan hela tiden står i ett vattenämbar. Om man inte har tillgång till ett svalt utrymme, kan man ta in granen i t.ex. tvättrummet. Rotändan placeras i ett vattenämbar och barren duschas genast med kallt vatten och på nytt efter ett par timmar. Efter ca 8 timmar är granen färdig att sättas i fot.

Placering av granen i foten Skaka av döda barr. Kontrollera rumshöjden och korta av granen vid behov. Fastän granen inte behöver kortas av så bör man ändå göra en ny snittyta genom att ta bort några centimeter av rotändan. Man skall inte avlägsna bark från rotändan, utan granen bör rymmas i foten som sådan.
[SIZE=-2] här har de som köper en Nordmansgran (kungsgran) ofta ett problem. De är ju odlade under optimala förhållanden och är ofta mycket tjocka i rotändan(elefantfot). Våra standard-julgransfötter kan vara för trånga för dessa, vilket innebär att man tvingas "snickra" lite på rotändan för att få ner den i foten. ta inte mer än absolut nödvändigt. Om man tar för djupt kommer man in i vattenledningsbanorna och riskerar att få in luft i stammen, vilket stoppar vattentransporten. [/SIZE]

Det finns mer att tänka på.
- Välj en gran som kommer från närområdet. En stor del av våra julgranar importeras från Danmark vilket ger miljöbelastande transporter i onödan.

Du kan också gå till SkogsSveriges frågelåda om du vill veta mer. Det finns minst 55 frågor/svar om julgran. Sök på ordet "julgran".

tomtefar_mor.gif Grundtips för julgranen:
  • Välj en färsk gran.
  • Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen (se ovan)
  • Mycket vatten - utan socker eller magnecyl.
  • Skär skåror i granens fot.
  • Se till att den har en färsk yta i sågskäret.
  • Slå inte rotändan mot golvet, då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist.
  • Man kan gärna spreja med vatten på grenarna, på samma sätt som man duschar blommor.
En "seriös" f.d. forskare på skogis tipsade om man kan ge julgranen en skvätt whisky -då trivs den ännu bättre. Alternativt kan man lägga i en kopparslant i granfoten.
Samme forskare hävdar att när granen stått några veckor i vatten börjar rotstumpen gegga igen av svampar och föroreningar, vilket försämrar eller helt förhindrar granens vattenupptag. För den som vill ha sin gran längre än 2-3 veckor kan det vara något att tänka på.
Enligt en amerikansk julgransforskare(Gary A. Chastagner, Washington State University) bör julgransfoten rymma minst en liter vatten för varje tum (c:a 2,5 cm) av stammens diameter. Ofta blir det väldigt lite utrymme kvar när granen satts ned och vattenbrist uppstår därmed.

Chastagner tror inte på att granen lever längre genom olika tillsatser. I ett uttalande för National Christmas Tree Association varnar han speciellt för att tillsätta vodka i vattnet:

"Alcohol is actually a chemical that is used to dehydrate or remove water from plant tissues. Displaying trees in plain water is actually the most effective way of maintaining their freshness and quality." sic!
(alkohol är en kemikalie som används för att dehydrera eller dra ur vattnet från plantbiomassa. Att ge träd rent vatten är faktiskt den effektivaste metoden att bibehålla trädets fräschör och kvalitet- så det så!)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.