Hej jag har köpt ett 1½ planshus med källare från 1959. Huset är uppvärmt med bergvärme men den gamla olja/ved pannan finns kvar.

Nu funderar jag på att slänga ut vedpannan då den inte går att bruka ihop med bergvärmen, då slog mig tanken att man kanske skulle bygga en vedeldad bastu istället för en med el som jag hade tänkt först.

Måtten jag har räknat med 3x3x2=18m3

Ska man satsa på en ugn med max gräns 20m3 eller är det bättre att ta storleken större på 26m3?

Mvh Fredrik
 
Tyresö
Att överdimensionera ett elaggregat har ju inte så stor betydelse, eftersom det ändå är en termostat som styr värmen. Om du överdimensionerar ett vedaggregat, då tar det större aggregatet längre tid på sej för att värma stenarna = mer vedåtgång och tid. Jag hade nog tagit ett vedaggregat som är så nära din m3-uträkning som möjligt.
 
dom två ugnarna jag tittar på är: Harvia 20 Pro och 26 Pro

Harvia 20 Pro:

Bastustorlek min. m3 8
Bastustorlek max. m3 20
Stenmagasin max. kg 40
Mått bredd mm 430
Mått höjd mm 760
Mått djup mm 510
Vikt kg 60
Ugnens effekt kW 18

Harvia 26 Pro

Bastustorlek min. m3 10
Bastustorlek max. m3 26
Stenmagasin max. kg 50
Mått bredd mm
430
Mått höjd mm
810
Mått djup mm
510
Vikt kg
65
Effekt kW
22

Borde inte dom extra 4kw göra att bastun blir varmare snabbare?
 
Tyresö
Jag tror du bör välja Harvia 20-aggregatet - 40 kg sten bör räcka långt. Tror dom flesta vedaggregat inte har mer än 30 kg. Om du inte har en specialiserad bastubutik där du bor, kan du kanske ringa och fråga och få lite tips:
http://www.bastupunkten.se/bastu%20huvudsida%2006-1.htm

Han vet allt om bastu, och han har kunder i hela Sverige.
 
läst på den sidan att man måste öka m3 om man ska ha glasdörr samt om det finns betongväggar som inte kläs in. så då blev det 22m3.

Får mäta upp mer exakt hur stor jag kan bygga.
 
Tyresö
Jag har själv ett väldigt överdimensionerat el-aggregat till min bastu, för att jag inte trodde riktigt på dom tabellerna - men jag kan nu i efterhand intyga att tabellerna är väldigt rättvist överensstämmande. Så du kan utan oro följa tabellerna som anger vilket aggregat som passar till din m3-yta.
 
Överdimensionerat el-aggregat, gör det något att den har lite mer " kräm " än vad det skall vara?? Kommer att köpa ett agg med 8kw istället för 6kw. Min bastu kommer att vara ca. 9m3. Den kommer väl att värmas upp snabbare, samt mer löylu??
Mvh // Raceit
 
Tyresö
Raceit skrev:
Överdimensionerat el-aggregat, gör det något att den har lite mer " kräm " än vad det skall vara?? Kommer att köpa ett agg med 8kw istället för 6kw. Min bastu kommer att vara ca. 9m3. Den kommer väl att värmas upp snabbare, samt mer löylu??
Mvh // Raceit

Jag tror mitt aggregat är 6,8 KW och det rekomenderade för vår bastu var 4,5 KW och visst, bastun har acceptabel värme redan efter 15 min - och temperaturen återhämtar sej direkt när bastudörren har öppnats några gånger. Skulle vara intressant hur mycket mer ström det går åt vid ett bastubad med det större aggregatet jämfört med det rekomenderade - med tanke på att det trots allt är en termostat som styr den förinställda värmen.

Troligtvis är det extra strömförbrukningen knappt mätbar, eller väldigt minimal.
 
Hoppar över till nästa fråga, Hur ska man isolera bastun? har läst igenom nästan var enda tråd jag har hittat här om isolera bastu men blir inte klok på det.

två väggar i bastun är innervägg i betong samt tak i betong, ska man ha:

betongvägg
luftspalt
isolering
luftspalt
panel

Har jag fattat det hela rätt?
 
nja inte för att jag är expert men jag körde betongvägg-luftspalt-panel

och i taket körde jag bastufolie-luftspalt- panel
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.