timmelstad skrev:
Och där står det vilka underentreprenörer de använder sig av? Hur många missnöjda kunder de har? Vad de är missnöjda med?

Nej, just det..

Har företaget inga betalninsganmärkningar, god omsättning, bra resultat och har funnits längre än bara några månader, är chansen mycket god att det är ett seriöst företag.

Huruvida företaget använder sig av UE eller ej, är helt ovidkommande om man har ett kontrakt med huvudentreprenören. Givetivs under förutsättning att det är ett schysst företag.

Att det är helt riskfritt bara för att man har kollat upp företaget har jag inte påstått (eller ser du någonstans att jag skriver det?) Däremot får man en mycket god bild av firman. Detta är m.a.o. ett bra verktyg i offertprocessen.

Att denna typ av tjänst gör nytta yttrar sig bl.a. i att det används frekvent i de flesta b2b-sammanhang. Tyvärr använder inte privatpersoner det i samma utsträckning.
 
Redigerat:
Om jag inte minns fel så är det väl ett antal från programmen som har kollat upp företagen och ändå blir det fel, alla företagen har ju inte gått omkull, men vägrar ändå att rätta till problem.
 
legul skrev:
Om jag inte minns fel så är det väl ett antal från programmen som har kollat upp företagen och ändå blir det fel, alla företagen har ju inte gått omkull, men vägrar ändå att rätta till problem.
Frågan är vilken upplösning man har haft på informationen man "kollat upp"? Vissa nöjer sig med att kolla att företaget har en F-skattesedel och tror att det räcker. :rolleyes:

Den tjänst vi använder i företaget visar väldigt mycket information om de företag som kontrolleras. Än så länge har det visat sig vara ett mycket bra verkyg.

Men som sagt: Det är inte en garanti för att alltid klara sig. Men man undviker med lätthet majoriteten av fallgroparna.
 
legul skrev:
Om jag inte minns fel så är det väl ett antal från programmen som har kollat upp företagen och ändå blir det fel, alla företagen har ju inte gått omkull, men vägrar ändå att rätta till problem.
Starta ett AB, skaffa kunder, gör ett jättebra jobb i några år. Plötsligt så ökar efterfrågan i samband med rotavdraget. Du börjar köra ett flertal parallella byggen vissa som du lejer ut till andra entrepenörer / timanställda. Det börjar nu gå åt skogen med flera av projekten. Eftersom du har AB så upptäcker du att det är enklare/ billigare att gå i konkurs än att göra rätt för sig.
I denna fas av framtida planerad konkurs så tar man möjlighet att ta på sig mer jobb där förskottsbetalning ingår du har ju inte för avsikt att färdigställa ändå.

Självklart så ser du till att sälja bolaget så att du inte är ägaren vid konkursen. Det är ju inte bra inför framtida affärer...
 
Eviljava.
Vad är det för tjänst ? Kan ju vara bra att sprida info om den.
 
legul skrev:
Eviljava.
Vad är det för tjänst ? Kan ju vara bra att sprida info om den.
Det har ploppat upp många på sistone, men UC och Soliditet hör väl till de bättre...
 
timmelstad skrev:
Och där står det vilka underentreprenörer de använder sig av? Hur många missnöjda kunder de har? Vad de är missnöjda med?

Nej, just det..
Eviljavas citerade ett stycke som handlade om den ekonomiska aspekten när det gäller enskild firma kontra aktiebolag. I ljuset av detta påtalade hon att man kan kolla upp företaget ekonomiskt. Känns som att det inte fanns någon anledning att gå på sådär som du gjorde i inlägget...
 
Redigerat:
Bankgaranti används ju rätt frekvent i byggbranschen vid projekt.
Kostar lite, men är ju en trygghet i sig om firman konkar.
Fast jag har i ärlighetens namn aldrig hört någon privat person som krävt det.
Penga fråga kanske?
 
Största problemet är väl att folk inte har tid att vänta på dom bra hantverkarna,Skulle tro att i 90% av fallen i byggfällan/fuskbyggarna har dom först kollat med en bra firma med gott rykte men dom kan inte göra det förrän tidigast om ett år och då går dom vidare till nästa firma och dom kan börja redan i nästa vecka om dom bestämmer sig nu, och det tycker ju givetvis husägaren låter riktigt bra och där slutar allt logiskt tänkande....

Ifall man är seriös hantverkare har man i regel fullbokat månader/år framåt i tiden.
Det med enskild firma/Aktiebolag tycker jag tvärtom dom som kör enskild firma är ju oftast nystartade och inte har råd att bilda AB och sen är det större risk att han tar på sig för mycket jobb och kanske aldrig hinner med att sköta allt från ekonomin,inköp och fakturering.

Anlitar du dock en större firma (AB) som inte har betalninganmärkningar sen tre år tillbaks signalerar det att dom har kontroll på skutan och vet vad dom sysslar med.För det som alla hantverkare lever på är gott rykte och har man inte det kan man aldrig leva kvar längre än något år utan att det ger anmärkningar o dåligt rykte.
 
När byggaren ber om ett förskott så kontrar man med att kräva en bankgaranti på motsvarande belopp.
Eftersom en bankgaranti kostar pengar så blir det nog inget förskott.
 
Håller med "ferd123" ovan:
"Största problemet är väl att folk inte har tid att vänta på dom bra hantverkarna,Skulle tro att i 90% av fallen i byggfällan/fuskbyggarna har dom först kollat med en bra firma med gott rykte men dom kan inte göra det förrän tidigast om ett år och då går dom vidare till nästa firma och dom kan börja redan i nästa vecka om dom bestämmer sig nu, och det tycker ju givetvis husägaren låter riktigt bra och där slutar allt logiskt tänkande...."
Sen ska det rivas i -hela- kåken samtidigt. "Det skulle vara klart innan lillen kom..."
Om dom tagit ett rum i taget så hade de snart sett om snickaren kan få ihop det i slutändan eller inte.

//AA
 
Jag reagerar mest på de som vill få jobb gjort är så naiva. Ofta ett yngre par med små barn som precis flyttat till hus från lägenhet. Man har ingen koll på det praktiska när det gäller ett bygge. Sedan så "funkar inte planlösningen" för dem och man drar igång ett jättejobb med utbyggnad och hela faderullan. Man lägger ut en offertförfrågan på nätet och tar de som är trevligast.

Ta det lugn, gör en del i taget och kolla upp referenser.
 
Angående förskottsbetalning, halvfärdiga byggen etc. så är det viktigt att man inte betalar något mer än max en handpenning på ca 5-20% (beroende på totala summans storlek). Det fina med det här är att om arbetet inte blir klart eller fel, så har man inte betalt utan har därmed pengar att betala någon annan för att färdigställa det. Dessutom ger det entreprenören ett incitament att göra färdigt jobbet och att det blir ordentligt gjort.

Självklart måste köparen vara aktiv och projektleda det hela från sin position samt ta reda på vilken hantverkare man väljer och varför. Allt ska dokumenteras och man bör vara på plats så mkt som möjligt för att följa upp så allt blir gjort rätt.

Och slutligen: hantverkare är dyra, men man ska passa sig för att vara dumsnål.
 
Men ett grundläggande problem tycker jag verkar vara att firmorna inte förstår att fastpris är ett risktagande som jämnar ut sig. Om du som byggare gissar att ett bygge skulle kosta kunden 80.000 på löpande räkning så tar du 100.000 kronor av kunden i fastpris. Nio gånger av tio stämmer dina antaganden men den tionde så kostar det 150.000 för dig att genomföra istället.

Om kunderna nu hade betalat 100.000 var, som de hade gått med på från början, så hade du som byggare fått in 1.000.000 kronor för tio jobb som på löpande räkning skulle givit dig (80.000x9+150.000)=870.000. Du har alltså gjort ett förbättrat resultat på 130.000 genom dessa fastprisarbeten.

MEN istället så börjar byggaren bråka med personen som de givit ett pris på 100.000, och får på så vis en ovän beroende på sin egen oförmåga att beräkna. I ALLA andra brancher så finns den här risken inbyggd och man vet att man kan gå plus eller minus på ett specifikt jobb, men i längden så kommer det löna sig eftersom du "i snitt" kommer göra bra affärer. Denna enkla företagsekonomiska princip är inte många byggare som har förstått... tyvärr...
 
Ännu en anledning att inte anlita hantverkare: jag får betala för att jobbet hos andra kunder kräver mer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.