Dags att ta tag i projekt bygga om utedass till tvåmansbastu. Tanken är att sätta in en liten plåtkamin typ Laxen. Jag har lekt med tanken på att sätta kaminen under laven men frågan är om det går att få att fungera på ett vettigt sätt?

Förutsättningarna: utrymmet är 95x123 cm, ingång på kortsidan. Takhöjd 186 cm. Byggt i murad betong med gjutet betongtak och golv.

Man skulle lätt kunna mura upp en lav och placera kaminen under. Frågan är dock om det blir tillräcklig cirkulation av värmen eftersom man ju måste ha skydd så man inte bränner sig på benen?

Alternativet är att placera kaminen direkt innanför dörren men det blir ganska trångt.
 
Det finns inte ens en teoretisk möjlighet att ha en vedeldad kamin i ett så litet utrymme.
Även om allt byggmaterial är av obrännbart så kommer ni att bränna er själva.
 
Kanske om man sätter kaminen på utsidan, och leder in skorstenen in i dasset (självklart ut ifrån dasset åxå) ?
 
mlkjhr skrev:
Det finns inte ens en teoretisk möjlighet att ha en vedeldad kamin i ett så litet utrymme.
Även om allt byggmaterial är av obrännbart så kommer ni att bränna er själva.
Det tror jag inte ett ögonblick på. Värmen går ju att reglera efter hur hårt man eldar. Skulle det vara problem med strålningsvärmen på benen är det ju bara att sätta upp en plåtskärm.
 
Steksmar skrev:
Kanske om man sätter kaminen på utsidan, och leder in skorstenen in i dasset (självklart ut ifrån dasset åxå) ?
Det är svårt att sätta den på utsidan eftersom hela bygget är ingrävt i en sanddyn. Det är bara dörren och taket som är exponerat.
 
Någon form av element dåda.... du kommer ju inte att kunna skopa vatten på agget, men det kommer bli varmt...

Eller att du gräver ur sanddynen..
 
Äntligen kom vi till skott i det här projektet. Som kamin använde vi en Ugglan i bastuutförande (plåtfack på ovansidan). Placeringen var inte självklar men till slut blev det längs med långväggen strax innanför dörren.

Innerväggarna fräschades upp och lagades med bruk, och ströks ett par gånger med silikatfärg.

En sittlav längst in byggdes (ca 35 cm djup). Fotstödet är avlyftbart eftersom det sitter nära luckan till kaminen och sätts på plats först när bastun är uppvärmd.

Eftersom det saknas ventiler och väggar och tak är av sten och betong gjorde vi dörren så att det är en luftspalt på någon cm både i överkant och underkant.

Resultatet blev faktiskt över förväntan. Stenväggarna är så värmetröga att de aldrig egentligen blir riktigt varma utan bara lagom ljumna. Direktvärmen från kaminen och den uppvärmda luften i utrymmet räcker precis till att få lagom värme i bastun om man eldar hårt. Det som oroade oss mest var om man skulle bränna benen eftersom kaminen sitter så nära, men det är inget problem alls.

Man sitter bekvämt två vuxna på laven och det är en ståplats till höger om kaminen. Som mest har vi varit sex personer i den! (fyra sittande barn och två stående vuxna).

Det som återstår att göra är att sätta en skyddsbåge runt kaminen för att minska risken att man går emot den.

JUa6DlX.png
 
  • Gilla
Nobbe_1
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.