Jag har ett hus byggt 1928. Det är nu uppvärmt med luftvärmepump och vid behov lösa ellement inne. De vattenburna elementen är bortkopplade men det finns vatten i dem,men jag tror inte det är riktigt fullt med vatten. Nu ska huset stå tomt under vintern så jag tänkte stänga av vattnet och ha tio graders underhållsvärme samt dra ner temperaturen på varmvattenberedaren till 30 grader. Går det bra att lämna ett hus under dessa förhållanden? Jag har personer som kommer att titta till huset då och då - speciellt om det blir väldigt kallt så luftvärmepumpen inte värmer längre.
 
Försök att verkligen tömma de vattenburna elementen. Man kan bli förvånad över hur mycket vatten som verkligen finns i ett system, i synnerhet när det har runnit ut. Det kan punktfrysa på något obegripligt ställe och vips, så har man en vattenskada.
 
Vad är de vattenburna elementen kopplade till? Är det en luft/luft-värmepump du har eller en luft/vatten-värmepump? De flesta luft/luft-värmepumpar går inte att ställa kallare än 16° C.
Om de vattenburna elementen inte är kopplade till någon värmekälla längre ska du definitivt försöka tömma dem om du ska dra ner värmen så mycket!
Att dra ner temperaturen på varmvattenberedaren borde inte göra någonting till eller från, varmvattenberedaren är bra isolerad och den lilla värme som slinker ut genom den har du kanske ändå lite användning av.
 
Dom flesta vattenelement har en enkel propp pa nedansidan som brukar oppna (med ett rejalt kar for att ta emot vattnet forstass). Kanns som det ar dumt att inte gora ngt sa enkelt innan man overger ett hus for vintern!
 
Ett alternativ är att fylla glykol i radiatorvattnet.

Glöm för all del inte att stänga av inkommande vatten så det inte blir vattenskada om något vattenledningsrör skulle frysa sönder.
 
Hej, underhållsvärmen vad jag vet ska vara 12 grader, fick råd av en man som arbetar med just fuktproblem.
Annars finns det ex speciella avfuktare med värme (kommer inte ihåg vad dom heter), lite dyra men tål ju att kolla på och räkna ut vad som är bäst - kan även vara bra om man har ett hus utan el som ska stå tomt över vintern.d^_^b
 
Maxa>> Varför det? Om inte huset är isolerat på senare tid med plast/mineralull osv (detta är ju ändå byggnadsvårdsforumet så antagligen inte) så borde det inte finnas någon risk för såna fuktproblem. Det står mycket bra om just detta i senaste numret av Gård och Torp (1/2011) s 83.

Men om man fryser sönder något som är vattenfyllt kan man som sagt få stora fuktproblem... =)
 
Det kommer växa bra mycket "godsaker" i varmvattenberedaren om du ställer den på 30 grader utan att tappa något vatten i flera månader. Nej, stäng av helt och töm eller låt den gå för fullt.
 
Ett tomt kallt hus mår bättre än ett med för låg temperatur är vad jag lärt mig, så antingen får det stå kallt eller så håller man minst tolv grader inne, hur temperaturen är uträknad vet jag inte men det var en specialist på fuktproblem och gamla hus.
Det som kan bli problem är oftast inte mögel utan bakteriell påväxt på ex undertak, vi hade detta på ett par av småhusen som stått kallt och en liten påbörjad på huvudbyggnaden pga otillräcklig ventilation då man tidigare isolerat men inte tänkt på det.
Så vi kommer köpa den där speciella avfuktaren till ett av husen som vi vill hålla i bra skick för besökande gäster (det andra vet vi inte än hur vi ska göra).
Stora huset får vi försöka ventilera bättre och elda mer (murstocken är ju husets lunga).d^_^b
 
Maxa>> Ok, då förstår jag vad du menar, det stämmer säkert.
Men om det är ett gammalt "riktigt" hus (inte någon mindre stuga/bod) med murstock osv så bör fukten försvinna om man inte är där och tillför mer fukt genom att duscha osv.
 
Ingen hade varit i dom två små husen under vintern och vatten är inte indraget i dom.
Fukt finns ju alltid i luften så den kommer man inte undan.

Och stora huset bos det i men där hade dom tokigt nog gått på råd som dom inte fått fullständig info om när det gällde isolering.

Antingen kör man på kallt och tomt och de risker de medför eller så har man underhållsvärme på 12 grader för att förhindra ex bakteriepåväxt (underhållsvärme är ju även bra för annat i huset). Alternativt så finns ju dom där apparaterna som håller är gjorda för detta (värme/avfuktare) - tänk att jag inte kan komma på vad dom heter :S (förväxlas inte med vanliga avfuktare för då får man avfukta hela världen om man sätter in en sån :D)
 
Gamla hus med naturmaterial och inga fuktspärrar kan hantera fukt.
Kall luft är torr luft. Känsliga möbler kan spricka eller slå sig, men kylan i sig leder inte till fuktproblem.
Vatten i elementen leder till rost, om systemet inte är slutet och syre kan komma till.
Frysskydd för bilmotorer har också rostförebyggande egenskaper.
VVberedare på 30 grader innebär risk för legionella i systemet.
Luftvärmepumpar är inte srskilt driftsäkra (de kan frysa igen i utedelen, bl a). De flesta slutar värma vid 10-15-20 minusgrader, alltså då värmen behövs.
Således behov av el-element som backup.
Vad händer vid elavbrott?
Bara några lösa funderingar i ämnet. :)
 
Redigerat:
Hur funkar detta? där vi bor just nu (ska flytta) så är ju största delen av den sk kalla årstiden rätt fuktig (skittrist). Skulle det dock bli riktigt kallt så ok men det är det inte ofta här.
Också var det det där med elavbrott.......hmmmmmmm
- hur man än vänder sig har man rumpan bak....... SMILE!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.