Vilket är (generellt sett) billigast, el (rörlig) eller olja, sett till dagens prisnivå?
Hur kan man, på ett enkelt sätt, göra en prisjämförelse?

Vi har luftvärmepump med elårsförbrukning på cirka 7000 kWh ink hushållsel, varmvattenberedare. Tycker att luftvärmepumpen fungerar sisådär redan när det blir 5-7 minus och kallare (beror säkert på dåligt isolerat hus, byggt på 70-tal, 65 kvm), stödeldar i liten vedspis i köket. Överväger att slå på oljan nu när vädret spås bli kallare, men det skulle vara intressant att veta skillnaden i pris som sagt, någon som vet?

Tack på förhand!
 
Här finns listor/prisjämnförelser www.afabinfo.com vet inte hur ofta dom uppdaterar.
 
Tänk bara på att om du tillför 1 kWh olja får du bara ut ca 80% (pannförluster) i värme dvs 0,8 kWh värme med el får man ut 100% av den tillförda energin så där blir det 1 kWh in och 1 kWh värme ut
 
Har du redan olja hemma skulle ja nog köra med den,men vänta det blir än kallare.
 
Till elmont: Gäller detta med 100 % ut även vid vattenburet system ? Borde man inte få någon form av förlust i distributionen ?
/ LOB
 
Har man vattenburet system får man naturligtvis samma förluster i distributionen oavsett värmekälla, frågan är väl om det ska räknas som förluster det kommer ju huset till godo. Förlusterna man får vid tex oljeeldning ligger i första hand i pannans/brännarens verkningsrad.
 
Visst får man förluster men de förlusterna är ju värme de med och så länge rören går i huset så agerar de ju då "mini"-element så verkningsgraden blir faktiskt 100 i det fallet
 
Även om värmepumpen fungerar dåligt så har den säkert en verkningsgrad på ca 200%.

En liter olja ger i runda slängar 9 kWh, och med 85% verkningsgrad 8 kWh.

En kWh el in i värmepumpen ger 2 kWh så om elen kostar 1.25 kr/kWh får inte oljan kosta mer än 5 kr/liter för att det skall löna sig.
 
Tack! Vi kör med olja nu för att få jämnare temperatur! Om jag läste tabellen rätt var ju det billigare oxå.
 
Nej, där har du nog fel. Oljan kostar visserligen lika mycket som elen, men du får ut drygt dubbelt så mycket värme ur värmepumpen för varje krona.

Sedan är ju pengar inte allt, man skall ha det varmt och gott i stugan oxo. :)
 
Vad har man för cop/verkningsgrad på pump vid -20C?
 
"Problemet" med en del pumpar har varit att dom va under dim inte räckt till vid extrem kyla,man får spetsa med elpatron´,när elen är som dyrast.Just därför skulle ja elda upp oljan i första hand,om ja redan hade ett par kubik hemma i tanken. mvh.
 
När det gäller luftvärmepumpar så verkar det variera men blir det kalt nog så blir de rena element dvs de använder bara elvärme och ingen pumpdel alls. Med rörligt elpris ovanpå det så kan det vara bra ekonomi att köra på olja när det är som kallast (dvs högst elpris).
 
Oki tack så mycket! Som ngn skrev, att det är varmt och gott är ju värt en del oxå!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.