Sitter med elritningen till huset jag bygger (Myresjöhus). Just nu saknas nätverket. Och frågan är hur jag bäst bäddar för framtiden? Ett tag var jag inne på LexComs lösning men är inte helt säker efter att ha läst några inlägg.

Tanken är i alla fall att dra tomrör från central plats till strategiska punkter i huset. Detta borde ju möjliggöra ett framtida nätverk?

Ska jag dra dubbla VP16 till varje apparatdosa elle räcker 20mm flexslang? (Varje apparatdosa ska ge två datauttag.)

Vilken typ av kabel bör jag dra cat 5,6 el. 7??

Hur bör jag rigga distributionscentralen?

Glad för alla tips och ideer som gör nytta nu innan gipset kommer på plats.!!!

/Mattias


 
Nu är inte jag någon specialist i denna fråga men jag drar dubbla 16vp-rör till varje (data)dosa och i det ena drar jag Cat5e och det andra får vara tomt för framtida dragningar.

Jag sätter datauttag i alla rum och drar dessa till kontoret där kopplingslåda och server/router/switch är inkopplat.
 
Jesca_j har helt rätt.

Dra dubbla vp16 och helst rör. Flexslangen är mindre invändigt så det ryms bättre i rör.

För nuvarande så rekommenderar jag oskärmad dvs utp cat 6.

Alla rör dras till en gemensam punkt förslagsvis någonstans där lite buller inte gör något eftersom du troligen kommer att vilja ha någon dator igång hela tiden. Garage, tvättstugor/groventreer/förråd osv är bra platser i mitt tycke.

I kopplingspunkten behöver du en kopplingspanel att ansluta alla uttagen i huset till.

Jag rekommenderar varmt att man kör telefonin via datanätet också. Då slipper man dra telenät och blir av med de stora klumpiga telejacken.
 
Det går utmärkt att dra cat6 siameskabel i ett (1) VP16. Betydligt enklare än 2 enkla cat6. Har precis dragit hälften av mina uttag.
 
Jag har gjort precis som mats_o skriver och det är himla skönt att lätt kunna styra om vid kopplingspanelen i källaren. Nu sätter jag 2 dubbla uttag/rum (sovrum) samt 1 dubbelt vid TV, 3 dubbla i kontor. Mycket kabel blir det men också flexibelt när det gäller framtiden. Snart (finns redan) lär stereoanläggningen snacka TCP/IP. Visst har man även en trådlös accesspunkt så man kan ta datorn och sätta sig på altanen m.m men tråd ger ju bättre prestanda....

Ja, telefonin går givetvis också via cat5

103_0359.jpg
 
Tack för alla tips. :)

Det får bli dubbla vp16 till resp dosa. Och troligen cat6 men vad är en siameskabel?

Hur styr jag telefonin i systemet? Ska jag se till att det finns ett traditionellt uttag i anslutning till centralen som via någon form av telemodul distruberar tele till valda uttag?
 
Johan Gunverth:

Jepp det går att dra siames i 16 rör men ej i slang om man har rätt siames. Jag har stött på för fet siames av både cat5sftp och cat 6utp. Lexcom går definitivt inte två i ett rör och därmed faller flexibiliteten med bara ett rör

mattias_g: Siamesen är två kablar som har vuxit ihop längs ena sidan ungefär som om man skulle limma ihop två kablar på längden. Därav namnet siames.

Självklart lever jag som jag lär och så här ser min kopplingspunkt ut. KK1.JPG
Skåpet är ett vanligt Ikea överskåp och skenorna kommer från Clas Ohlson. För att integrera telen så har jag helt enkelt parrallelkopplat ett antal portar i den övre panelen. Sen används vanliga patchkablar för att "lägga in" telen på det jack där jag vill ha den. Otroligt smidigt när man har två nummer, Pga av åska blev vi av med det ena och det tog säkert 30 sec att patcha om modemjacket till det fungerande numret istället för att dra tråd genom huset

 
Johan Gunverth skrev:
Det går utmärkt att dra cat6 siameskabel i ett (1) VP16. Betydligt enklare än 2 enkla cat6. Har precis dragit hälften av mina uttag.
Var hittar man cat6 siames till bra pris?

Har hittat vanlig cat6 för 3.5:- per meter.
 
Är det någon som vet vilken nivå på kabel som behövs för att ta även TV i samma tråd. Kollade på Elko Home (länk ovan) men såg bara att dom hade en "egen" kabel. Är det så att man måste ha cat6 eller räcker cat5?


Hälsningar
Mattias
 
Ska du klara analog tv så behöver du ca 850-900 MHZ i kabeln. Cat5 klara ca 100, cat 6 ska klara 250 så ingen av dem duger igentligen för tv
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.