VI har ett hus som är byggt 1969 1-plans med inredd vind.
Systemet är en 6kw CTC Luft/Vatten pump. På ovanvåningen så har vi 2 elradiatorer och på första plan enbart vatten radiatorer. Huset känns konstant för kallt trots att den numera står på 23grader. Ska vi komplettera med kamin??? Husets temp ligger på ca 21grader vilket är ca 1grad för lite enligt oss :)
 
Någonting behöver ni nog göra om det redan känns kallt inne, i och med att det inte varit så kallt ute än.
En kamin är ju aldrig fel.Blir riktigt skön värme. Hur stort är huset?
 
Ligger det konstant på 21 grader är nog felet nåt annat
 
115m2 +55m2 (vinden)
Inte exakt men den når aldrig riktigt måltempen känns det som den jobbar på som den ska inga felmeddelande osv
 
Men hur mycket går pumpen då?
Går den konstant eller?
(den slår aldrig av)
 
Kan du få ut ordentligt varmt vatten till radiatorerna? Har du elpatronen påslagen? För om systemet fortfarande inte klarar av att höjja värmen (trots el-tilskott) det så är det kanske inte pumpen det är fel på, kanske är radiatorsystemet underdimensionerat? Har du högtemppaneler som avger för få W vid pumpens framledningstemp eventuellt? Vad fanns det för uppvärmning innan, endast vattenburen el? Oljepanna? För på 60-70 talet var det väl ganska vanligt med en-rörs radiatorsystem och högtemppaneler. Detta kan nog vara svårt att få bra värme ur med luft/vatten.

Det finns ju två olika "temperaturer" man är intresserad av, det ena är ju framledningstempen från pannan till radiatorerna. Denna är förhållandesvis låg med en värmepump, jämfört med hög för en eldad panna. Radiatorernas storlek/utformning och antal beror ju sen på hur det varma vattnet överförs till luften i huset. Dvs en lägre temp ut, kräver fler och större radiatorer och vice verca. Sen har man ju inomhustemperaturen, och för att den skall nås måste ju framledningen hålla en viss temp, baserat på ute-temperatur och radiatorsystemets förmåga att avge värme.
 
Redigerat:
Pumpen slår av och till, har nu hittat en till parameter som man kan höja på pannan. framtempen är 60grader om jag inte kollat fel. Elpatronen är på elementen är varma. Innan så fanns här oljepanna. Hur vet man om man har högtemp? På varje radiator så går där in ett rör i början på elementet och ett i slutet på elementet.

Läste på energibes att huset förbrukar 20700kwh varav uppvärmingen står för ca 13000kwh och resten är annat. Är detta en hög förbrukning?
 
Har du en framtemp på 60 grader och bor i Skåne så lär det ju vara högtempsystem. Är ju inte ens kallt i Skåne nu.
 
som sagt så är det hög temp om du har 60graer nu!!! i ett lågtemp så har man 50 grader när det är den kallaste dagen på året.

sen låter 6kW väldigt klent, den ger ju då 6kW när de är 7 plussgrader ute & förmodlign bara när den gör 35 gradit vatten, under alla andra förhållande ger den lägre efekt & behöver då hjälp av elpatron.

Om du ska köra värmepump måst du byta/komplitera radiatoresystmet, sen tror jag du borde byta den där värmepumpen mått nått kraftigare!
 
Själv tror jag att problemmet ligger i radiatorerna. För liten yta. Dom passade med högtemp.
Du får byta dessa eller komplettera med nya.

Det kan bli riktigt kallt vid minus 15-20 grader.
Du kan även komplettera med en LLVP som kan användas som AC sommartid.

Och en kamin är bra att ha.
 
"Elementfläktar" under radiatorerna "gör dem större", man kan enkelt knåpa ihop några själv med "datorlådefläktar", som man gärna kör på halva spänningen eller så för att de skall gå tyst-..

+21 Är ju rena lyxen, trodde de flesta villaägare var vana med +18 inne:D.

Att tvinga upp uttemperaturen från VPn i onödan är ingen bra idé den tappar mycket av sin verkningsgrad då
 
Tycker att man borde kunna reklamera en sådan här anläggning för de kan ju inte ha räknat för 5 öre vad huset kräver i varken KW eller framledningstemperatur.
 
Imorse var det -2 i Malmö. Vi hade en framledning på 38 tror jag, och håller ca 21 grader inne. Vi har ett förhållandevis litet hus men det är dåligt isolerat. 80kvm + 45 kvm oisolerad källare som också värms. Huskropp av dubbelt tegel utan tilläggsisolering. Kopplade otäta tvåglasgönster från 60-talet och dåligt isolerat bjälklag mot vinden. Pumpen kan leverera utan eltilskott för tillfället (men inte om det sjunker mycket mer). Som nämnts så skall man inte tvinga upp framledningstempen, pumpen jobbar ju bäst mot en låg temp.

Hur ser dina radiatorer ut rent fysiskt, är de helt platta utan "lameller" dvs bara en panel, då har de liten yta som avger värme och behöver därmed också en högre temp.

Kolla här, så har du lite diskussioner kring detta: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=26810.0;all
 
chrinen

Kan du lägga upp fotot på dina radiatorer?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.