2,78 i bottenvåningen och 2,58 i övre våningen. Ljus, luft och rum..
 
Vi har 2,85 på undervåningen, 2,75 på övervåningen utom i mitten av övervåningen där det är c:a 5,30 upp till taknock. Även om vi är snåla som f**n så är takhöjden en av de viktigaste ingredienserna för oss.
Det går att få tag på alla möjliga höjder på gipset också, bland annat 3 meter.

mvh
David och Lisa
 
Vi skall ha 3.20m i vadags ytorna och 2.70 i sov rummen på ett enplanshus. Taket är plant. Då fick vi endock sänka taket lite från orginalritningen.
 
Det man oxå kan beakta vid höjning av takhöjden är hurvida man skall göra med fönster och dörrar.

Om man går upp från 2.40 till 2.70 kanske man ska öka på fönsterhöjden från 1.3 till 1.6?

Ökar man fönsterhöjden bör man kanske sätta någon form av överljus ovanför dörrarna så att överkanten på dörren är på samma höjd som fönstrerna?

Om överkanten på fönstrena är på 2.40:s höjd, kanske man vill att innerdörrarna är 2.40 höga oxå?

Ökar man på fönsterhöjden kan man få fenomenet att köksskåpens överkant ligger under överkant på fönstrena, vilket ser lite märkligt ut. Lösningen kan vara att gå upp på totalhöjd (för de köksleverantörer som har det).

Om man tar ett standardhus och bara ökar taket, kan man hamna i sådana funderingar och vill man gå på stora paketet enligt ovan så stiger prislappen ganska drastiskt.

 
Instämmer med föregående talare. Har man 2,50 / 2,60 / 2,70 till taket, men vanliga fönster i vanlig höjd, kan effekten bli motsatt vad man önskade sig: den höga väggytan ovanför fönstren gör att det känns extra LÅGT till tak.

Kyrkor (gamla) har ju högt i tak. Man lyfter blicken mot himmelen och gudomligheten. Men de har också höga fönster. Hela formspråket är högrest: torn, spetsigt tak, höga fönster, höga valv, pelare, orgelpipor, talarstolens spetsar över och under...

Det är viktigt att se till helheten när man skapar ett hus.
 
  • Gilla
MAJOhusprojekt
  • Laddar…
Vi har 2,6 meter i undervåningen, med undantag för kök där vi har ryggåstak på 4,3 meter och vardagsrum med 7,6-8 meter högt.

Övanvåning mellan 2,2 meter och runt en 4.

Vi har byggt hela vårt hus efter mottot luftigt luftigt luftigt.

Då vi bygger ute på landet och just flyttat ut från en tråkig lägenhet vill vi se ut.

Så vi har högt i tak och mycket glas och ångrar oss inte en sekund, vi är helnöjda.
 
Vi kommer i vårt Älvsbyhus att ha standardhöjden på 2,40 och det känns helt okej.

Bor idag med en takhöjd på 2,70 och visst är det härligt med höjd i taket, det blir ju en särskild rymd. Men mest innebär det bara problem, jobbigt att byta lampor, man måste dra fram en liten stege istället för att bara stå på en stol, en hel del dyrare med gardiner- längder samt att det är mer jobb med tex fönsterputsning, även här behövs stegen.

Kanske något att tänka på.
 
Det är fortfarande ingen som har svarat mig hur man gör för att sätta upp gardiner och putsa fönster när man har "öppet upp i nock" (gärna över trappan) som ju är så populärt nu. NÅGON här på forumet måste väl ha hunnit flytta in i sitt hus med sådan takhöjd och provat?
 
Vi har valt till 260cm både uppe och nere i soutteränghuset, standard är 240. Vi har inte grubblat så mycket över höjning av fönster, städning, hur det uppfattas, om vi ska måla översta 50cm vitt för att ännu skapa rymd bla bla. Prisskillnaden var inte enorm och som någon sa, att göra det vid ett senare tillfälle är knappast ett alternativ.

Appropå städning så får städerskan en stege eller en förlängningsarm till skrapa och putsduk.

Mvh /Fredrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.