Finns det några regler om hur mycket mark man får stycka av och bygga hus på?

Makens morfar har rätt mycket mark som vi ska få bygga på.
Vi har tänkt stycka av en rätt stor del, och undrar om det kan finnas några hinder för det?

Anledningen till att vi vill stycka av så mycket är att det är en naturlig gräns i form av en väg där vi vill stycka av. Samt att vi kommer behöva göra en väg ner till huset och den då hamnar på någon annans mark (makens morfar i dagsläget) om vi inte får stycka av hela biten.
Det handlar om ca 3ha och det mesta är skog och lite är jordbruksmark.
 
Tror inte det finns några gränser, borde inte finnas det. Men Lantmäterier kan ha åskter om gränsdragningar.
 
Okej, vad bra. :D Tack för svar!
 
Om jag minns rätt har lantmäteriet lite praxis, om än inte regler. En fastighet ska ju vara "lämplig för sitt syfte", därför brukar man inte stycka av 20 000 kvm stora villatomter, ens i glesbygd. I princip har lantmäteriet därför tre olika storlekstyper man brukar tillämpa. Villatomter (kanske upp till max 5000 kvm), "Hästgårdar" (upp till kanske 50 000 kvm) och allt större däröver är jord- eller skogsbruksfastigheter, dvs ska vara stora nog att kunna användas till mer än bara boende.
 
Okej, det låter bekant. Men går det då att klassa det som skogsbruksfastighet?
Vi ska ju avverka en del, men det kommer ju bli en del skog kvar också.
 
Hemmakatten
Det första du bör göra är att ta kontakt merd kommunen och se hur marken är klassad.Ärden inte klassad som bostadsmark, vilket inte är troligt kan det bli svårt attfå den klassad som bostadsmark. Förmodligen är den jordbruksmark, skog, eller annat och kommunen måste ändra i sin översiktsplan innan ni kan få eventuell tillåtelse att bygga hus. Lantmäteriet kommer inte heller att stycka av marken för bostadsändamål om inte kommunen anger att ni kommer att få bygglov.Kommunerna brukar vilja hålla ihop bebyggelse/byar och inte "förstöra" brukbar mark med inkilade bostadstomter. Det kan gå bra för er men ni kan lika gärna få ett nej. Förövrigt kan nämnas att vår "villatomt" inom detaljplanerat område (men på landet) är 13.000 kvm, så visst finns det lite större tomer.
 
Tack för svar!

Vi har redan pratat med kommunen och de var dom som föreslog den platsen framför den plats vi ville bygga på eftersom den var klassad som brukar jordbruksmark. Dom kunde förstås inte garantera att vi skulle få bygga där, men det var i alla fall större chans tydligen.

Vi har pratat med lantmäteriet också, och om vi får ett positivt förhandsbesked så ska det inte vara några problem att stycka av. Eftersom vi inte tänkt bygga på den platsen just då så frågade vi aldrig om hur mycket man får stycka av.
Det ligger nära sjön också, så det påverkar ju såklart.
Annars får vi väl bara stycka av en del och ha servitut på vägen. Fast vi föredrar att stycka av hela biten.
 
enligt grundregeln får inte en fastighetsbildning ske för bostadsändamål med mer mark än vad som är lämpligt som hemfridszon - och det är lite! Det innebär att om så mycket mark ingår att en del är allemansrättsligt tillgänglig så kan fastighetsbildningen vägras, fr a om det råder strandskydd. Emellertid kan avstyckningen medföra att jordbruksmarken kan ingå i en lämpligare enhet och då kan det motivera att avstyckningen medges. Se rättsfallet NJA 1981 s. 1155.

I början på nittiotalet kom särksilda regler för "stora bostadsfastigheter" som kan bildas t ex för hästgård, jordgubbsodling osv t ex för att någon har verksamhet som kräver mark som bisyssla. Detta håller lantmäteriet och kommunerna mycket tyst om men det går att få besked vid förfrågan.

Sedan finns som bekant stora äldre fastigheter, kanske bildade vid tidigare avstyckningar från jordbruk men ligger de strandnära kommer kommunen att besluta om tomtavgränsning vid första bästa bygglovs/dispenstillfälle för att formalisera den allemansrättsliga tillgängligheten.
 
Redigerat:
Tack för svar! Så det innebär att det inte kommer att godkännas?
Vi har ändrat oss och vill stycka av ca 1,2 ha i stället för 3 ha. Vad är det som skulle krävas för att få så mycket avstyckat? Att man ska ha djur? Inga problem för mig, men maken vill inte att vi skaffar häst. ;)
Och det är ju vid stranden, så då blir det alltså ännu svårare.

Jag måste nog ringa till kommunen och lantmäteriet och prata lite med dom. Och fråga specifikt vad som gäller.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.