Hej!

Har köpt hus och vill se över möjligheten att ändra på planlösningen. Går det att se på bifogad planlösning vilka väggar som är bärande? Eller är det ritningarna som gäller? (har dem som pdf och kan i så fall ladda upp dem också). Taket löper uppifrån och ned på bilderna, dvs sluttar ned mot de två burspråken på var sida.

Går det trots att de är bärande att flytta på dem alternativt sätta in balkar som ersättning? Är detta i så fall ett väldigt stort och kostsamt projekt?

Tacksam för svar!

// Filip
 
  • 1Q6OJJIR_q100_h512_w780_mFile_cmOnlyScaleDown.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • JQ6OJJJF_q100_h512_w780_mFile_cmOnlyScaleDown.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
På bottenvåningen är den vertikala väggen från gavel till gavel troligen bärande. Vindsplanets bärande väggar är då hallens vertikala innervägg (mot sovrum och wc), plus den vertikala innerväggen mellan sovrummen rakt ovanpå matsal och vardagsrum.

Om byggnaden varit uppförd av liggande timmer skulle också bottenplanets horisontella tvärgående vägg varit "bärande", i första hand genom att fixera långsidans väggar och i andra hand genom att avlasta en mera ålderdomlig typ av takkonstruktion. Men såväl planlösning och takkupa vittnar om nyare ursprung.

Huset förefaller vara från första halvan av 1900-talet. Stående timmer eller väggar av plank och brädor. Ovanvåning inrymt innanför en "modern" takstolskonstruktion. De båda utbyggnaderna är för övrigt inte vad man vanligtvis menar med "burspråk". Men det har ju mindre betydelse.
 
Hej igen!

Stort tack för svar!

Huset är från 1920-talet och med träfasad. så det är helt rätt bedömning.

Bifogar inscannade ritningar.

Vad är en ungefärlig kostnad för att flytta en bärande vägg alt sätta in balkar?

// Filip
 
Ganska överkomliga kostnader. Det fysiska ingreppet att säkra last, riva vägg och montera balk bör två gubbar klara på en eller två effektiva arbetsdagar. Det är ändå en ganska små spännvidder vi talar om.

Utför man ett sådant här jobb tillsammans med andra åtgärder blir gränskostnaden lägre. Men tänker man BARA bli av med "en vägg för mycket" tillkommer ändå en massa kringkostnader, allt från eldragningar och nya ytskick i väggar, golv och tak i angränsande rum till att städa och forsla bort avfall.
 
Hej igen!

Ok, två arbetsdagar eller så är ju inga problem. Har tänkt att dra in en arkitektfirma i det här, är det overkill eller kan det vara smart då jag själv inte kan avgöra vilka väggar som kan flyttas eller ersättas med balkar?

Vår tanke är att ändå måla om och ordna bättre eldragning, så då kan vi ju kombinera dessa aktiviteter.

// Filip
 
Att anlita arkitekt är ingen dum idé. Men du ska också veta, att arkitekter inte beräknar balkar och sånt. Det gör en konstruktör. Och bli inte förvånad om hållfasthetsberäkningen kostar mer än själva balken! :)
 
går att göra snabbt och effektivt genom att stämpa upp taket och sedan sätta stålpelare (vkr100x100) (kvalificerad gissning) och sedan en hea-balk som ni klär in och på så sätt öppnar upp. Ta kontakt med en konstruktör för dimensionering eller överdimensionera lite för att slippa konstruktörkostnad.
 
Vi har visserligen ett 70-talshus, men vi har öppnat upp en bärande vägg som tidigare var två breda dörröppningar, en till trappan och en till vardagsrummet, och tagit bort den icke bärande väggen melaln trapp och vardagsrum. Vi gjorde det mesta av rivningsjobbet själv och lät bara den bärande regeln sitta kvar. Snickarna gjorde sedan det sista på ett par-tre timmar:
Satte upp stämp, sågade till och klämde upp stora limträbalken, bankade fast de stående reglarna som håller upp limträbalken och tog bort stämpen. Städade gjorde jag själv och så målade jag limträbalkarna med två lager panelvitt, tog inte många timmar. De gjorde lite annat också, så de var här totalt 8 timmar och två personer.

Någon beräkning är inte gjord, men de nya stolparna är bra mycket tjockare än den gamla bärande "pinnen" och limträbalken är ett par centimeter tjockare och bortemot 10 cm bredare än den gamla balken. Med tanke på att allt knarr i golven på övervåningen försvann när vi fick upp detta så var det nog välbehövligt.

41085_142111329157266_100000751982608_177140_3609835_n.jpg
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.