Hej!

Vi planerar att bygga ett hus med torpargrund (ÄH) nästa höst.
Då vi berättade för en bekant att vi tänkte sätta kakel och klinkers i badrummet fick vi ett varningens finger upphöjt.
Denne sa att man skall vara försiktig med att kakla/klinka i hus med torpargrund eftersom huset kan röra på sig lite (orsaka sprickor i väggar o dyl).
Vad har ni för erfarenhet av detta?

Vi hade planerat att de inte skulle behöva sätta upp några våtrumstapeter/golv utan att vi skulle kakla/lägga klinkers direkt.
Är det bättre att vänta ett tag tills huset "satt sig" och ev sprickor hunnit framträda?
Tacksam för råd och tips. :-?
/Helena
 
Jovisst, men ett hus rör ju på sig oavsett krypgrund eller ej. Vet inte om golvet kanske rör sig mindre om det är platta men väggarna lär väl fortfarande vara av trä och därmed röra på sig.

Jag har däremot hört att man ska vänta med kakel och klinker på övervåning, oklart dock varför det skulle vara skillnad mot nedervåningen.
 
Om man skall ha kakel/klinker i ett hus så måste man tänka på att regla upp med tätare cc-mått (cc300), samt använda sig av golvgips/golvavjämning för att inga sprickor skall uppstå.
 
Sträva upp huset ordentligt när ni reglar upp ytterväggarna så är det inga problem. Jag byggde en stuga (4*5m i 2 plan) åt morsan 2002. Stugan står på plintar, badrummet är kaklat, klinkers på golvet både i badrum och dusch. Inga problem med spruckna väggar även fast en plint hade sjunkit 3,5cm första vintern.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.