Hej.

Hoppas tråden hamnar rätt här.

Jag är på gång och planerar för ett nybygge, "tomten" som förvisso är stor på ca 10.000 m2 är ett skogsskifte som håller på att avverkas, dvs skog står fortfarande på kringliggande mark.

Någon som har ideer om vilken riktning som är bäst att placera huset för maximalt ljusinsläpp.

Huset kommer att bli ett vinklat passivhus på ca 120 m2 och i rådande stund är det 1 plan men inget är slutgiltigt ännu.

Har för avsikt att förbereda för solvärme anläggning vilket jag vill ta hänsyn till i val av riktning.

Hoppas på hjälp och eller tips.
 
Rätt tänkt med solpanelerna redan nu. De ska förstås vara rakt mot söder och helst i minst 45 graders vinkel. Där har arkitekten något att bita i. Med lågenergihus är det bra att inte ha för stora fönster mot söder utan "keps" (taköverhäng) eller annat solskydd, då det kan bli för varmt på sommaren. Annars är förstås grundregeln att ha störst fönster mot söder, lite mindre mot öst-väst, och minst mot norr. Men viktigast är var du har den trevligaste utsikten från tomten. Där ska du ha störst fönster.
 
Då det är ett passivhus är du rätt låst i valet av orientation på huset. Norrsidans vägg måste vara betydligt tjockare och ha mindre fönsterytor och som sagt störst fönsterytor mot söder med stort takutsläpp. Panelerna måste vara vända mot söder helst och med 30-60 graders lutningen beroende på vart i landet du bor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.