Hej

Jag har länge funderat på om det finns något att tjäna på att förbättra styrningen av vårt värmesystem som består av ett pannrum i uthuset med en Arimax vedpanna och ackumulatortank på 2000 l. Där finns även ett öppet expansionkärl längs upp vid taknocken. Till huset ca 25 m bort går en kulvert med plaströr. I huset finns en acktank på 500 l med varmvattenberedare och elpatron. Värmen ut på elementen regleras av en manuell shunt och laddningen av tanken i huset styrs av en ställbar termostat på returledningen till pannrummet. Är det någon ide att förändra detta eller tycker ni att det är ok. Tänker närmast på styrningen av laddningen och shunten
 
Ha en termostat på husets tank som kör en laddpump en viss tid, du får kolla hur länge du ska köra för att föra över tex 300 liter till husets tank. På detta vis minskar du värmeförlusterna i kulverten.

Automatisk shunt lönar sig absolut. Mindre tid på vedbacken, jämnare värme inne. Det bästa är med en inomhusgivare som placeras centralt i huset.
 
Redigerat:
Du skall defenitivt satsa på en shuntautomatik. Det besparar mycket energi plus att det blir ett bättre inomhus klimat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.