Hej,

Vi har flyttat in i ett hus med direktverkande el och har nu installerat luftvärmepump för att sänka värmekostnaderna.

Med den här kombinationen rekommenderas man att ställa elementen på t.ex. 15-18 grader så att de kan rycka in om t.ex. luftvärmepumpen slutar fungera.

Men, i ett hus utan superisolering behövs nog både luftvärmepump och element samtidigt. Med bara luftvärmepump blir det lätt kallt på golven och i hörn långt bort från själva innedelen.

Hur brukar ni andra kombinera det här?
 
Redigerat:
Får väl höja/ställa in. önskad temp på Elementen där inte pumpen når...
 
Ok, så enkelt var det.

Risken finns väl att elementen värmer onödigt mycket... men det kanske inte är något problem bara man har bättre termostater. Vi får nog ta och uppgradera våra 70-talselement där det behövs.
 
Kanske skaffa ett reglersystem till elementen, typ iqtherm?
 
På vilket sätt hjälper det?... jämfört med individuella termostater?
 
Största fördelen som jag ser det: termostaten placeras på ett bättre ställe i rummet och arbetar mot rummets faktiska temperatur.
 
Vet du vad det är för termostater på elementen? Det fanns elektroniska termostater även på 70-talet. Noggranna termostater är en förutsättning för att det skall samspela. Antingen skruvar man upp luftvärmepumpen tills det blir varmt nog på de kallare ställena, eller så låter man elementen värma de kallare ställena. Man kan vinna på att skruva upp pumpen för att minska hur mycket elementen jobbar, men det finns förstås en gräns.

Erik
 
Punktvärme, i form av kamin eller luft/luftvärmepump, kommer alltid ge dålig komfort. det är bara att välja vad du är beredd at betala för komfort.

men nog borde ett regler system kunna göra att radiatorerna går lite då o då, iställer för att var helt avstängda tills det är "för kallt" i rummet.

du kommer alltid får kallras om du inte värmer konstant vid fönsrna, vilket kompenseas genom att höja inomhustempraturen för at det ska kännas bekvämt. (så om du väljer at ha luft/luft värmepumpen på 24-26 grader så kanske det inte käns så kallt.
 
Tack för tipsen.
Det är gamla element med bimetall-termostater, och inga konvektorer på baksidan, så det skulle nog fungera bättre med nyare element.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.