Vi ska bygga hus i ett område där det saknas detaljplan förutom följande bestämmelserna:

Huvudbyggnad max 10% av tomten max 250kvm.
Och vanliga avstånden till grannar/vägar.
Dvs inget husbestämmelser eller liknande.

Och inom dessa ramar har vi hållt oss, dessutom ska vi bygga ett helt vanligt 1plans hus där nuvarande fritidshus ligger, dock måste en grovplanering av tomten ske för att huset ska ligga plant och tomten ska bli användbar (kuperad naturtomt).

Men nu har vi fått ett brev ifrån ansvarig inspektör att en förhandsbesikting har ägt rum och där dom anser att vår grovplanering är alldeles för omfattande och vi behöver måste omstudera placering och valet av hus..:x

Grovplaneringen är inte alls särskilt omfattande enligt oss och vår grovplanerare.
Hela tomten bygger på denna husplacering.

Nu håller vi på att skapa en CAD med hela tomtplaneringen och huset för att ta ett möte och disskutera saken och kunna visa att allt kommer bli fin fisken..


Kan kommunen verkligen neka oss detta? För oss något helt ofattbart då vi redan "beställt" huset med omritade bygglovshandlingar, bokat grund, med allt omkring,golvvärme osv osv..

Tacksam för expertishjälp och kött på benen inför mötet med kommunen!!
 
Om ni höjer/s'änker marken med mer än 50cm krävs det marklov, men enligt dom direktiv som du anger så ska det inte vara några problem.

Be dom visa vilka lagar domhänvisar till för att neka er det.
 
Först måste jag fråga. Beställde ni huset och grunden innan bygglovet var klart? Eller har jag missuppfattat dig?

Ring ansvarig handläggare på kommunen och fråga direkt vad de menar. Om ni inte får svar på vad de menar eller är ute efter begär ett möte på plats. Ta med alla era ritningar och skisser och ett glatt humör.

Kommunicera med kommunen direkt och mycket...
 
En grej till. Skippa det här med att fråga efter lagar mm. Fråga hur de vill att det ska se ut. Kompromissa där det går och försök få er vilja igenom där det inte går att kompromissa.

Eftersom detaljplan saknas har ni stor rörelsefrihet, men det har också kommunen i detta läget. De kan sätta upp olika krav på olika tomter, bara för att grannen fick bygga sitt hus på ett sätt betyder inte att ni får det. Ni kan alltid överklaga, men det tar tid och kostar resurser.

Kompromissa och hitta lösningar är vägen att gå.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.