Kakelugnarna i mitt hus är uppsatta av en kakelugnsmakare för ungefär 5 år sedan men vi har börjat elda in dem för användning först i höst. Den runda kakelugnen har aldrig varit något problem men den rektangulära, vars längsta sida är parallell med väggen, har varit lite svår att handskas med.

Den rektangulära ryker in rätt lätt vid eldstadsluckornas ovankant precis efter man har tänt den eller när det blir ordentligt drag i den så att luckorna nästan börjar skaka och man inte har hunnit reglera med spjället. Det är också svårt att öppna luckorna utan att det ryker in på samma sätt. När väl brasan brinner lugnt är det inga problem...

Kan den rektangulära ugnens grundare eldstad ha något med saken att göra eller kan det vara för trångt i ugnen nånstans så att inte röken riktigt "hinner ut"? Dela gärna med er av liknande erfarenheter!
 
Våra rektangulära har stora eldstäder och dom ryker lätt in vid överkant i öppningen. Vi ska höja botten på eldstaden med eldfast tegel och eventuellt så får man sätta en lite plåt i överkant för att styra in röken in mot kanalen. Jag tror att de stora rektangulära ofta har lite för stor eldstad, röken hinner inte ut tillräckligt fort.
 
Intressant, vem har gett er de tipsen? Jag ska mäta eldstadsytan på ugnarna för att se om det är någon skillnad, för här känns det som de är rätt lika i storlek...
 
Om ni inte har eldat i den på fem år kanske ni skall gå upp och titta i skorstenen så att det inte är någon fågel som byggt bo i den pipan.
 
Muraren tyckte att vi skulle prova det om det började ryka. Dom runda ugnarna har ofta koniskt formad eldstad det kan nog hjälpa till att få skjuts på luften uppåt/bakåt. Säkert finns det gammal kunskap om hur rektangulära ugnar bäst startas men frågan är vem som vet eller om det är förlorad kunskap.

-Nix inga fåglar i de piporna. Det är bara i start och om man öppnar luckorna under eldning som det ryker in.
 
Redigerat:
Är båda kakelugnar på samma skorsten?
Annars dåligt drag i skorstenen? Har ni huv på skorstenen? Om inte skorstenen varit igång på ett tag så kan den behöve värmas upp lite innan den får klokt drag, när man sen eldat i den ett tag (dagar eller kanske nån vecka tom.) så är stocken lite uppvärmd så brukar det gå bättre.
 
Som Gafsan skriver, är rökkanalen ren och fin. Det kan ryka in i början, vid för "hög fart" på brasan och ibland när man öppnar luckorna under eldning.

Raukman: Det är två kakelugnar till samma murstock och draget är det inte något fel på i den runda ugnen och det tar sig i den fyrkantiga utan att man behöver "förelda" med papper uppstoppar i kanalen...
 
Om du lägger tegel i botten och har invändiga sotstenar så glöm inte att bottenteglet ska ligga löst....;)
 
Rasmusax skrev:
Det kan ryka in i början, vid för "hög fart" på brasan och ibland när man öppnar luckorna under eldning.
det känns som luckorna är för höga. En plåtremsa uppe i öppningen kan hjälpa till . Det gäller att skapa ett rum/rökmagasin i övre delen av eldstaden så röken stannar där och väntar på sin tur ifall skorstenen inte hinner evakuera för stunden. Vanligt på öppna spisar för att hindra inrökningen. Hade man byggt eldstad i öppna spisar som man ibland bygger kaminer så skulle man fylla huset med rök vid minsta obalans ...
Jag skulle satsa på ett enkel hinder av plåt ...
gaia
 
Intressant, gaia. Luckorna ligger klistrade mot metallramens ovanstycke. Ska kolla upp ovanför eldstaden var en sådan plåt kan sitta. Tror du att du har någon illustration eller bild på detta?
 
bara en reflektion: Om draget fungerar för den mindre ugnen men ej för den större rektangulära, kanske en modifikation av skorstenen kan öka draget och lösa problemet?
 
Efter mätning visar sig eldstadsytorna vara lika stor på både den runda som den rektangulära.
 
...och de senaste dagarnas eldning har resulterat i en försiktigt tanke: en "tyst brasa" som aldrig får dra igång så att luckorna inte får en chans att skallra ryker inte in.
 
Jag hade samma problem när vi bytte från braskamin till kakelugn. Sotaren kollade på det, och han konstaterade helt enkelt att det skulle vara svårt att få bra drag i vår skorstenspipa vid viss väderlek och under vissa förhållanden.

Men det löste sig med en rökkanalfläkt ! Den ligger ovanpå skorstenspipan och består helt enkelt av ett rostfritt hölje och en värmeisolerad fläkt. En varvtalsregulator från Clas Ohlson (ser ut som en vanlig dimmer) så går "draget" att justera också.

I princip har jag den på ganska bra fart när jag tänder. Likaså när jag skall öppna luckorna och lägga i mer ved. Däremellan behövs den inte alls eller möjligen bara på mycket låg fart. Efter att jag monterade fläkten har vi aldrig haft problem med inrykning d^_^b.

En sak som slår mig dock - det är inte undertryck i rummet beroende på någon ventilation som suger ut luft ? Hos oss gjorde det rätt mycket att även vända ventilationen så att det blir tilluft i samma rum som kakelugnen.
 
Ingper: Sitter fläkten över skorstenskrönet eller hur menar du? I huset finns ingen annan mekaniskt styrd ventilation.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.