Hej.

Någon som har erfarenhet av att elda i äldre gjutjärnskaminer. Modell liknande bornholmskamin.
Alltså en hög smal kamin. Tänker både eldningspraktikt och värmemässigt.
 
Det är äldre renoverade varianter jag menar.
 
Jag vet inte vad bornholmskamin är, men det brukar inte vara så högteknologiskt att elda i en gjutjärnskamin. Använd torr ved. Elda med små pinnar och mata på ofta tills det tagit fyr ordentligt. Då kan du lägga på lite större bitar. När det brinner bra kan du inte se röken ur skorstenen mer än vid stark kyla och då helt vit rök. Försök inte elda för långsamt, för då blir det smutsig rök och sotig skorsten. Höga och smala kaminer var ofta tänkta att elda med koks. Det går att elda ved i alla fall, men det är inte optimalt.

Värmemässigt kan man säga att en vedkamin är lämplig för uppvärmning, men inte för varmhållning. Det ger för hög effekt för att vara bra till det.

Erik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.