Om man skall bygga nytt vad skall man välja (skippa tomten), 1 plan med avskild barn del eller 2 våningar där barnen bor på våning 2?
 
Smaksak, fördelar med båda, vilket vill ni ha själva bör avgöra och inte vad andra tycker, jag har haft båda och föredrar 1 plans hus. (Även om det jag bygger nu blir med loft) :)
 
Vi bor idag i ett 1 planshus och tycker att det är bra. Det som kan vara störande är att när barnen har kompisar hemma är de i hela huset. hade man då haft 2 plan hade de kunnat att vara mer själva på övervåningen. Men då har man det med buller. Blir det bullrigare med 2 planshus eller akall man satsa på 1 plan med avskild barn del? där är frågan.
 
Vi håller på att bygga ett 1-plans med avskild barndel. Har växt upp i ett 2-plans och ser så fram emot att slippa trapporna.

När vi letade tomt så hade vi svårt att hitta en där man kunde bygga 1-plans för ofta var den maximalabyggarean alldeles för liten. Sedan så kostar ju ett enplans mer per kvadratmeter än vad ett tvåplans gör så om man tycker att antalet kvadratmeter är viktiga så får man ju fler till samma pris med tvåplans. Men jag tycker inte att man behöver lika många kvm med ett enplans. Vårt hus har 144 kvm, hade vi byggt 1,5 eller 2-plans så hade vi fått bygga 180-220 kvm för att få med det som vi tycker att vi behöver.
 
Tyresö
Johan-C skrev:
Vi bor idag i ett 1 planshus och tycker att det är bra. Det som kan vara störande är att när barnen har kompisar hemma är de i hela huset. hade man då haft 2 plan hade de kunnat att vara mer själva på övervåningen. Men då har man det med buller. Blir det bullrigare med 2 planshus eller akall man satsa på 1 plan med avskild barn del? där är frågan.
Självklart blir det väldigt mycket mer buller i 2-planshus! Allt barnspring i en trätrappa, som låter i hela huset och titta på TV på undervåningen när barnen röjer omkring på övervåningen - hela huset skakar och man blir galen till slut.

Du dämpar ljudet väldigt mycket om du gjuter stomme,valv och trappa i betong - men det låter fortfarande ganska mycket genom valvet om barnen (som barn alltid gör) hoppar och studsar.

I en enplansvilla slipper du problemet om du ser till att barnens rum är i andra änden av huset - gärna med en extra dörr till övriga delen av huset. Om huset då står på en gjuten platta, kan barnen röja runt utan att man störs.

Det samma gäller även när barnen är tonåringar, fast då byts hoppandet och studsandet ut mot basdunken på deras stereo.

1-planshus med barnens rum i andra änden är den bästa lösningen.
 
Tack för svaren. Det är alltid skönt att höra andras synpunkter när man själv funderar över vad man skall göra för att få det så bra som möjligt. Det är ju ingen liten sak att bygga nytt.
 
Tyresö skrev:
Självklart blir det väldigt mycket mer buller i 2-planshus! Allt barnspring i en trätrappa, som låter i hela huset och titta på TV på undervåningen när barnen röjer omkring på övervåningen - hela huset skakar och man blir galen till slut.
Vad har du bott i för hus? Rispappershus??
Ett rejält trähus låter nästan inte alls. Det samma gäller för en bra trappa.
 
Sedan vi bytte trappa i somras är springet inget problem. Lite "elefanter" som trampar omkring uppe, troligen lite för luftigt i bjälklaget, men eftersom det numera är jag som störs mest av oljud som sover upp är det inte heller nåt problem.

Jag föredrar personligen tvåpalnshus framför enplans, men det är ju till stor del en smaksak som sagt.
 
Vi ska bygga 2-plan, blir mer avskiljt. Har växt upp i 1-planshus och gillade det aldrig. Tycker det är en fördel att kunna dra sig undan lite mer med ytterligare ett plan. Trapporna är inget som bekymrar, åtminstone inte förrän jag är rejääääält gammal. Mer buller skulle jag inte heller hålla med om.
 
Om föräldrarna är på ovanvåningen och barnen nere så blir barnens studsande lika stort problem, är uppvuxen i 1-plans med källare och hade ett stort lekrum i källaren där det lektes vildare lekar.

En till synpunkt är att enplanshus får större mantelarea än tvåplans med samma boarea och därmed kostar mer uppvärmning

Vill själv bygga 2-plans + källare, men då ska det vara stenhus med stenmaterial i bjälklagen så det inte knakar och brakar i huset när man går på ovanvåningen så som det gör i mitt nuvarande 1½-plans trähus :(
 
byggankan skrev:
...Men jag tycker inte att man behöver lika många kvm med ett enplans. Vårt hus har 144 kvm, hade vi byggt 1,5 eller 2-plans så hade vi fått bygga 180-220 kvm för att få med det som vi tycker att vi behöver.
Blev nyfiken på hur du tänker här. Trappan tar naturligtvis upp några kvm men på vilket sätt skulle resterande 40-50 kvm bli nödvändiga om ni byggde 2-plan istället?
 
ribban79 skrev:
Blev nyfiken på hur du tänker här. Trappan tar naturligtvis upp några kvm men på vilket sätt skulle resterande 40-50 kvm bli nödvändiga om ni byggde 2-plan istället?
Jag vill få plats med ett föräldrasovrum, ett arbetsrum och badrum (alltså inte bara liten toalett med dusch) på bottenvåningen. På de husen jag kollat som har det kombinerat med stort vardagsrum så är det minst 110 kvm på bottenvåningen och då blir ju även övervåningen stor som en följd av detta fast jag egentligen tycker att det räcker med 2 mindre sovrum, litet allrum och duschrum där. Det finns ju hus där övervåningen är mindre än bottenvåningen och där skulle jag ju kunna ha två våningar utan att ha så stort.
 
Vi har (eller hade) föräldrasovrum på 15 kvm, sovrum på 8 resp 12 kvm, klädkammare, rejält badrum/tvättstuga, gästtoalett, kök, hall, klädkammare och ett helt normalt vardagsrum nere, på 100 kvm. Uppe har vi vardagsrum på 40 kvm, litet badrum med dusch och bastu samt sovrum på 15 kvm, summa 60 kvm.

Ett par extremvarianter på dessa hus är tex med få rum: Kök, ett eller två sovrum, ev klädkammare, 50 -60 kvm vardagsrum, badrum/tvättstuga och gästtoalett nere, vardagsrum på 50 kvm och ett litet badrum uppe.

Eller åt andra hållet: som vi nere med tre sovrum, klädkammare, helt normalt vardagsrum, kök, badrum, gästtoa, och så 4 sovrum, två klädkammare och litet badrum med dusch uppe, eller 1 klädkammare och lite större badrum.

Det är det vanligaste, att bottenvåningen är större än övervåningen, så kallat 1,5-plan, som i stort sett alla 70-talshus har.
 
Har precis flyttat in i ett 1-plans hus efter 14 år i radhus i 2 plan. Trivs så bra och saknar inte trappan en enda sekund. Kan du välja; bygg 1-plans hus! Det är vad jag tycker i alla fall...
 
Vi satsade på tvåplans av yt och privatskäl. Har än så länge förhållandevis små barn och ville kunna ha deras två sovrum nära vårt. Nu får vi stort eget föräldrasovrum på övervåningen, med eget badrum, samt två sovrum för barnen, ett avskiljt allrum för gemensam lek och en separat toalett med dusch anpassat för barnen. Nedervåningen har allt övrigt, kök, vardagsrum, matplats, tvättstuga osv osv. Samt ett extra rum för tonåringen som kommer då och då, arbetsrum och gästrum vid behov.

Det kommer bli ett privat avskiljt övre plan helt enkelt och rejäla umgängesytor på nedervåningen. Det som gör hus med övervåning ljudliga är om det är öppet upp nånstans. (Förutom att det käkar yta.)

Ekonomiskt är tvåplan att föredra, planlösningsmässigt tror jag mest det är en smaksak om man vill ha barnens rum avskiljt från föräldrarnas eller ej, det finns ju många exempel där husen är ritade just på det viset, vilket jag kan tänka mig känns mer relevant om barnen är lite äldre. I 1-plans hus eller rent generellt hus med sovrum på nedre plan tror jag det viktigaste är att tänka på att barnens rum ligger nära entré så det inte behöver bli spring genom hela huset till och från. Och att det inte är access till deras rum via t ex gemensamma utrymmen som vardagsrum/kök eller liknande, så det blir bökigt på kvällarna när barnen lagt sig.

Så har iaf våra funderingar gått när vi bestämt oss.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.