Hej!

Jag är i husbyggartankar, dvs vi väntar på en tomt att köpa. Vi hoppas att bygget kommer ske senast runt ett och ett halvt till två år i framtiden.

Jag vill gärna att huset skall vara automatiserat. De system som skall vara gemensamt styrbara är:

Belysning (Led-downlights i större utrymmen, utebelysning, stämningsljus, etc)
Jag vill kunna dimmra det mesta och även närvaro-tända vissa områden samt integrera skymningsrelä. Vill även kunna sätta villkor i systemet - t.ex. sitta i bilen trycka på knapp på mobilen som öppnar garageport, tänder lampa i garaget och vissa specade i huset, fördröjer larmutlösningen ev. 5 minuter så man hinner in. - men lamporna skall bara tändas om det är mörkt ute och om det inte redan är någon hemma, dvs det är avlarmat

Media (multi-zone anläggning för upp till 8 zoner, hemmabiosystem, video både från flyttbara media och central server alternativt NAS-drive, babymonitor)
Tanken är att man skall kunna spela upp musik i vilket rum som helst genom takhögtalare och i vardagsrum även i hemmabiosystem. Ljudkällan skall kunna vara både ljudfiler på central dator och flyttbara media och skall kunna styras ut både genom bärbar dator uppkopplat på hemmanätverket, mobiltelefon och touchdisplay i rum med möjlighet att styras med fjärrkontroll. Videon är tänkt att styras ut till TV dels genom att tv'n är kopplad till hemmanätverket med ethernet och dels genom att varje tv har en bd-spelare kopplad direkt till sig.

Larmsystem(Inbrottslarm med rörelsedetektorer, krosslarm, magnetbrytare, fuktlarm, brandlarm)
Dessa skall kunna integreras med belysning, närvarosensorer m.m. Det behöver inte vara kopplat till någon väktar-service.

Uppvärmning (golvvärme, väderstation, radiatorer, motoriserade jalusier/gardiner)
Fjärrvärme med golvvärme på nedervåning och radiatorer på övervåning. Vill kunna ställa om uppvärmningen både centralt och enskilt i olika zoner/rum både automatiserat mha väderstation men även med på och avlarmning av huset och vid enskilda rumstermostater. Skulle huset kunna känna av när solen ligger på och det är väldigt varmt och stänga jalusier/persienner eller gardiner som är motorstyrda skulle det vara underbart.)

Med tanke på ljud så tänkte jag först en i varje rum kopplad till aktiva högtalare och i vardagsrummet kopplad till en förstärkare för hemmabiosystemet. Det som störde mig där var dock att det inte finns något schysst befintligt sätt att bygga in enheterna i väggen eller motsvarande, samt att vissa funnit brister i uppspelning av streamad musik. Det verkade visserligen som att de använde sig av trådlös överföring vilket inte jag hade tänkt mig.
Detta fick mig att titta runt lite och eftersom jag helst inte vill ha trådlöst förkastade jag genast Sonos och hittade Nuvo, som verkar schysst. Det börjar dock sticka iväg i pris om man skall ha deras snygga inbyggnadsdisplayer. Då är det bättre att utnyttja något som Zennios touchdisplay att spela upp både musik och styra allt annat - om man nu vill ha knx i hemmet. Jag vet inte om det fungerar däremot eller om det blir en schysst lösning. Någon som vet?

När det gäller lokala nätverket hemma tänker jag inte spara på uttag. Det skall finnas överallt och mängder av. Jag skulle vilja att det finns en central där el, lan, koax, NAS-drive, SERVER och ev. automatiserings-utrustning sitter. Jag har försökt titta runt en del på lösningar för ett intelligent hem både hard-wired och powerline-baserade. Jag kan helt klart se fördelen med ett med egen buss och det skulle kännas korkat att satsa på ett system som plcbus, x10, zigbee, z-wave etc. vid nybygge och inte åtminstone förbereda för att kunna ångra sig, dvs dra rör för ett hard-wire system och installera elskåp i garderober osv.

Eftersom jag ser pengarna sticka iväg med ett system som jag är ute efter kan jag inte låta bli att se besparingen i ett system som plcbus där jag kan få de flesta enskilda kopplingsdosinstallerbara relän, dimmrar och även knappsatser för under 200kr. Det har dessutom en tillräckligt stor pålitlighet i integration av acknowledgement och har schysst funktion i ställbar softstart (dimmra till nivå på x antal sekunder). Det finns Homeseer till att kontrollera systemet och det går dessutom att förändra med tiden.

Jag känner mig skeptisk till att i onödan använda mig av trådlös kommunikation när det gäller större delen av automatiseringen. Mer och mer tenderar att fylla upp bandbredden vilket jag tror i förlängningen kommer innebära mer och mer utstörning från andra enheter. Jag kan ha fel i detta - många verkar nöjda med Zigbee och Z-wave och tro på framtiden för dem, men som sagt var - jag är skeptisk.

Jag har tittat lite på system som använder vanlig UTP som buss-kabel, men har inte hittat något riktigt bra. Hittade ett som hette C-bus, men det användes mest i Australien verkade det som och då måste man köpa allt därifrån vilket kan bli kostsamt.

I Europa pratas ju mycket om EIB/KNX, LCN, IHC och Eljo när det gäller bussystem. Jag känner mig i allmänhet förvirrad och försöker få klarhet i vilket som kommer fungera bäst i mitt kommande hem och där jag samtidigt kan spara några kronor.

Som sagt så tror jag att det bästa i längden är ett system med separat buss. Det som stör mig mest med det är att alla enheter är så dyra. I de flesta system får man i snitt betala upp till 500 kr för varje utgång.

Jag har inget emot att sätta mig in i programmering för att uppnå det jag vill, sedan är det ju bra om det även finns ett schysst gui. Jag kanske även bör nämna att jag efterfrågar ett system där man inte bara bygger makron som bygger på en trigg utan funktioner där man kan sätta villkor.

När det sedan gäller all installation så har jag vänner som har alla behörigheter som hjälper till, så där kan jag spara in lite.

Då jag läst runt här på forumet har jag insett att här finns stor kompetens vad gäller intelligenta hem och det är därför jag vänder mig hit.

Finns det någon som har något/några bra förlag som kan passa för mig och mitt framtida hus vars info jag kan förkovra mig i?

PS. Känner själv att det blir grymt mycket text utan något konkret innehåll :) Hoppas någon ändå orkar bränna igenom det.
 
Med ett så stort/flexibelt projekt är det nog för tillfället inte möjligt att få alla funktioner under samma tak till en rimlig kostnad.
Jag skulle tro att det bästa är att samla in data genom PC/PLC (opc funktionalitet) och sedan bearbeta datan (delphi/c++) för att sedan styra de funktioner du vill åstadkomma och även kanske koppla en vettig eller fler HMI:er till det, man kan kombinera olika system med varann genom att använda opc-kommunikation och använda en pc som utbyter dessa data som kan skickas korsvis mellan systemen.

Jag använder t.ex 1-wire för att läsa temperaturer/fuktighet m.m., Siemens HMI för att kunna styra/avläsa alla funktioner, Delphi för att läsa in alla data, lagra grafer, inställningar m.m. och distrubierat i/o för att sätta utgångar / läsa ingångar, både analoga, digital och räknare.
Samt en webserver för att kunna fjärrköra/avläsa data/funktioner.
mail-funktion för att få någorlunda realtids info om det är problem med något via telefonen (Värme, larm m.m.)
Kan såklart via telefonen slå till motorvärmare, bastu, ändra temperaturer m.m.

Har dock inte gått så långt så att hela huset är styrt, men det kommer med kommande renoveringar.

/Mogge...
 
Schyssta förslag båda två - tackar!

Jag gick igång på LinuxMCE och började läsa en tråd på linuxMCE-forumet om att styra plc system med det via opc-kommunikation. Dock fanns inget plugin för det när tråden skapades, så jag efterfrågade ett sådant nyss.

Som system har jag kollat upp Automation Direct från USA där man bl.a. kan få en 8-kanals reläutgångsenhet för under 70 USD begagnat. Annan prisklass än KNX känns det som.

Vad tror ni om en sådan kombination?
Verkar Automation direct som ett ok system?
 
Redigerat:
Jag skulle absolut börja med wago om jag var du, t.ex deras 849 eller 841:a.
841:an kan du utan problem kommunicera via opc med andra enheter via opc eller dde om så behövs (dock via en c++/delphi).
849:an som är en KNX master är kanske att föredra då du kan styra dimmrar och aktuatorer som är enligt knx standard. 849:an skall gå att styra via tcp_ip så då borde fungera med hmi/pc och hela kittet.

/Mogge
 
Tyresö
Kolla på www.ross.se så kan du få information hur han har löst allt det där.
Kolla även på "villa ljunghusen"- som är min favorit.Finns också på www.youtube.com
Jag har pumpat betongen till dom flesta av hans husprojekt, runt mälaren (Stockholm) och hans hus har allt vad du önskar att det ska innehålla, inom elektronik,design och isolering. Pål Ross är en av mina kunder och han är alltid tillmötesgående och lätt att lösa byggproblem med.
Är övertygad att han kan svara på dina frågor.
 
Tyresö
Mo2ge skrev:
Jag skulle absolut börja med wago om jag var du, t.ex deras 849 eller 841:a.
841:an kan du utan problem kommunicera via opc med andra enheter via opc eller dde om så behövs (dock via en c++/delphi).
849:an som är en KNX master är kanske att föredra då du kan styra dimmrar och aktuatorer som är enligt knx standard. 849:an skall gå att styra via tcp_ip så då borde fungera med hmi/pc och hela kittet.

/Mogge
Du svarar som om du var den där roboten i StarWars: Htlv3 eller vad han nu hette.....
 
Om det finns lite större budget:

http://www.luxom.be/

Bl.a. House Control i GBG gör installationer av detta i dina trakter.
 
Johan Gunverth skrev:
Om det finns lite större budget:

[länk]

Bl.a. House Control i GBG gör installationer av detta i dina trakter.[/QUOTE

Kollade in det - verkar helt klart intressant. Kan dock tänka mig att kostnaden sticker iväg ganska mycket. Eller vad tror du?

Jag försöker suga i mig lite plc-kunskaper f.n.
Är det någon som vet hur man kan automatisera dimmring av glödlampor och leds mha plc?
Vissa system har ju pwm-utgångar som kanske kan fungera direkt för led's. Eller?
Men hur gör man med glödlampor. Jag vill ju kunna dimmra både från återfjädrande väggswitch och genom andra satta villkor.

Återfjädrande lampknapp till analog ingång. Analog 4-20 mA utgång till någon form av separat dimmer som bryter 230V-sinusvågen och sen vidare till lampan. Kan det fungera?
Har någon koll på vad priset ligger på på en sådan din-skene dimmer och om det finns?

MVH //Raginglynx
 
Raginglynx skrev:
...Kan dock tänka mig att kostnaden sticker iväg ganska mycket. Eller vad tror du?...
Det gör det, men man kan samtidigt få i princip allt i det systemet :D
 
när det gäller uppspelning av film och musik i olika rum så skulle jag fundera på att använda en PC i rummet om du har TV i rummet

kanske denna kopplad till TVn - fastskruvad på baksidan du får då uppspelning, styrning av mediacenter, du kan komma åt internet etc - för en relativt låg kostnad jämfört med eseparata delar för video, musik etc.

helst motsvarande med pekskärm - lär finnas til rimligt pris om 1-2 år - som man kan sätta på väggen och också använda som knappsats för att styra vilken automations utriustning man nu har.
 
Raginglynx skrev:
Jag försöker suga i mig lite plc-kunskaper f.n.
Är det någon som vet hur man kan automatisera dimmring av glödlampor och leds mha plc?
Vissa system har ju pwm-utgångar som kanske kan fungera direkt för led's. Eller?
Men hur gör man med glödlampor. Jag vill ju kunna dimmra både från återfjädrande väggswitch och genom andra satta villkor.

Återfjädrande lampknapp till analog ingång. Analog 4-20 mA utgång till någon form av separat dimmer som bryter 230V-sinusvågen och sen vidare till lampan. Kan det fungera?
Har någon koll på vad priset ligger på på en sådan din-skene dimmer och om det finns?

MVH //Raginglynx

Dimmning av vanligt glödljus kan göras med en tyristor, den styrs med 0-10v eller 4-20mA och leverera därefter 0-230V till dina glödlampor.
Din återfjädrande lampknapp skall kopplas till digital in. Hur du sedan får lampan att öka och minska är ju det roliga att klura ut :)

Däremot är det ju ganska ointressant att dimma vanligt glödljus, (om man inte köper dom senaste heatballs'en http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article2492758.ece) LED och lågenergi har jag dålig koll på. dimmbara lysrör brukar däremot gå att styra direkt med 1-10V från en PLC.
 
Mellanbarn skrev:
Dimmning av vanligt glödljus kan göras med en tyristor, den styrs med 0-10v eller 4-20mA och leverera därefter 0-230V till dina glödlampor.
Din återfjädrande lampknapp skall kopplas till digital in. Hur du sedan får lampan att öka och minska är ju det roliga att klura ut :)

Däremot är det ju ganska ointressant att dimma vanligt glödljus, (om man inte köper dom senaste heatballs'en [länk]) LED och lågenergi har jag dålig koll på. dimmbara lysrör brukar däremot gå att styra direkt med 1-10V från en PLC.
Tack för ett schysst svar :)
Håller helt klart med om att lista ut hur man kan lösa saker verkar vara det roliga med plc.. Känns lite som Lego-känslan när man var liten. Jag jobbar med felsökning av tåg och leker mycket med signaler i mjukvaruscheman som är uppbyggda av logiska element. Jag hoppas kunna ta nytta av den kunskapen i plc-programmeringen som jag förstått är liknande.

Har tänkt ha LED-belysning så mycket jag kan, men är rädd att det kan bli lite hårt och kallt ibland när man vill ha stämningsljus. Är det någon som har annan erfarenhet av LED?
Jag tänkte att jag i de fallen kanske fortfarande skall köra på glödlampor.

Eller har någon bättre förslag?

Jag tänker på t.ex. belysning bredvid tv på väggen som skall bryta det mörka på ett snyggt sätt om kvällarna, bordslampan och div. fönsterlampor.

Belysning för att skapa känsla och ja, schysst ljusdesign.

Är i Kina just nu och här kör de verkligen stenhårt på att använda ljus för design i städerna. Grymt schysst. Jag tror vi missar lite det i Sverige när vi inreder.

Typ lampor bakom vindskivor på huset, en grön lampa som belyser ett träd underifrån t.ex. Kan skapa schyssta effekter :)
 
Raginglynx skrev:
T...Har tänkt ha LED-belysning så mycket jag kan, men är rädd att det kan bli lite hårt och kallt ibland när man vill ha stämningsljus. Är det någon som har annan erfarenhet av LED?...
Philips MASTERLED. 2700K (enda på marknaden?) och dimbara. Kostar dock rätt mycket, men priserna på dessa är på väg ner.
Jag har själv dessa och man kan med svårhet skilja dem från vanlig halogen.
 
Johan Gunverth skrev:
Philips MASTERLED. 2700K (enda på marknaden?) och dimbara. Kostar dock rätt mycket, men priserna på dessa är på väg ner.
Jag har själv dessa och man kan med svårhet skilja dem från vanlig halogen.
Mycket intressant.. Någon som testat glödlamp-varianten m.a.p. rundspridning jämfört med vanliga glödlampor?

Philips Masterled - typ:glödlampa

Det känns som en förutsättning att de är hyfsat lika i ljusspridningen för att man skall kunna använda dem i armaturer avsedda för vanliga :)

MVH //Raginglynx
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.