Hej..

Har kollat upp mitt hus via några olika företag såsom anticimex, munters samt besiktningsmän för att vi trodde att vi hade fukt i plattan pga lukter i huset som inte kunde härledas. Det visade sig att det fanns mellan 94-98% relativ fuktighet under plattan vilket var normalt för denna typen av hus, platta på mark anno -74.Högt men normalt, eller som en sa"det ser ut så i dem flesta med denna platta".
Fukten i syllen var var 3% under gränsvärdet där det kunde börja ta skada(kommer ej ihåg riktvärdena ).

Dem gav som råd under samtliga besök av resp företag att dränera samt eventuellt lägga golvvärme eller regla upp och sätta in fläktar under golvet för att minimera risken för mögel. Vårt val föll på golvvärme som tydligen trycker ner fukten samt även värmer fötterna vilket vi tyckte var kanond^_^b. Nu vill vi ju såklart sätta sista spiken i kistan och dränera runt huset vilket dem rekommenderat.
Har hört och läst om hur många sätt som helst. Vilket tycker ni man skall köra på?
Det verkar ej vara fel på dräneringsröret då jorden tycks vara torr runt huset men det är ju just det--jord och sand vilket drar åt sig fukt.
Skall man köra på makkadam endast med en markduk underst eller måste man köra ngnform av isodrän mot plattan eller vad tycks?

/Stefan
 
  • Gilla
Diana P Andersson
  • Laddar…
Jag är inne på precis samma sak... har ett hus från -76 med platta på mark, och jord med växtlighet ända in mot grunden. Jag skulle också vilja veta vad man ska / kan / bör göra. De flesta diskutionerna verkar handla om att dränera kring hus med källare.
 
H
Om du väljer att lägga nya rör så ska dessa helst helt under plattans nivå. Rören "suger" c:a 4 m i radie och då de ligger under plattans nivå såkan de suga under plattan. Plattan ska strykas med en typ av tjära, glömt namnet. Som isolering men även ventilation används isofrän eller motsvarande. Platon matta är inte bra då den stänger inne fukt. Fukten kan vandra upp igenom plattan och har då bara innegolvet att komma ut igenom. Runt rören lägger man makadam 8-16mm. Utanpå detta en fiberduk runt allt. Se jackodrän för mer beskrivning. Om dina rör skulle komma under dagvattenledningen så får du sätta en brunn och pumpa bort vattnet. Runt huset grus eller makadam 8-32mm eller liknande. Jord runt hus är inte bra. Jag dränerade själv huset, källare, för 8 år sedan och följde ovanstående beskrivning. Mitt problem idag är att gräset växet mycket dåligt 1-1,5 meter från huset. Jag använde naturgrus för att fylla upp med och det dränerar bra samt att det är billigt.
 
Oj, tack för snabbt och bra svar.

I mitt fall har jag redan dräneringsrör som jag nog behåller om kvaliten tillåter. Så en light-version kanske är att gräva bort jorden, måla med tjära samt återfylla med makadam.

Har inte tjäran samma effekt som platonmattan, att den stänger inne fukt som kommer underifrån?
 
H
Jo det har den. Meningen är att rören ska se till så att det inte kan vandra vatten upp igenom plattan. Det är därför viktigt att rören ligger lågt d.v.s. under plattans nivå.
 
Tyresö
Om du har en platta på mark...Hur menade då "specialisterna" med att "sätta in fläktar under golvet"?
Som jag ser det, så ska du inte lägga någon energi på att lösa ett problem som inte finns.

Dagens villaplattor vilar på 20 cm frigolit. På 70-talet gjorde man tvärtom - man isolerade den varma sidan, med mest molekylär massa - vilket resulterade till en katastrof, med mögel och svamp.
Om dina dräneringsrör inte är igentäppta med lerslam, så finns det inget du kan göra som gör situationen bättre. Du har ingen mögel och du har ingen svamp, så vad är problemet?
Det enda du kan göra, är att bila ur hela plattan och gräva ur 20 cm som du fyller med frigolit och gjuter en ny platta - bara för att få dagens standard inom nyproducerad villakomfort - vilket är helt bortkastade pengar och energi.
Lägg din en energi på något vettigt istället. Om sanden runt huset är torr - den blir inte torrare än torr.
 
H
Plattan är 35 år gammal och så är allt annat runt om kring. Tjäran som förr användes på plattorna då framförallt till hus med källare brukar hålla i 25-30 år. Finns det växter runt huset så kan det finnas rötter i rören. Det är en liten kostnad att byta dränering och att göra den så modern som det går. Fixa dräneringen så vet du att den är OK.
 
Tyresö
hokanp skrev:
Plattan är 35 år gammal och så är allt annat runt om kring. Tjäran som förr användes på plattorna då framförallt till hus med källare brukar hålla i 25-30 år. Finns det växter runt huset så kan det finnas rötter i rören. Det är en liten kostnad att byta dränering och att göra den så modern som det går. Fixa dräneringen så vet du att den är OK.
Det är en väldigt liten kostnad att fixa dräneringen om man gräver själv!
Annars kostar en grävmaskin 600 kr + moms och frakt T/R
 
  • Gilla
Luc10
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.